Kokeile kuukausi maksutta

NCC urakoi uudenlaisen oppimisympäristön Tyrnävälle

Tyrnävän kunta on allekirjoittanut sopimuksen NCC:n kanssa Ranta-roustin alakoulun rakentamisesta ja ylläpidosta 20 vuoden ajaksi. Koulun pinta-ala on noin 6500 neliötä ja se valmistuu heinäkuussa 2017. Uuden opetussuunnitelman mukaisesti koulu on suunniteltu avoimen oppimisympäristön tilaksi. Rantaroustin koulussa ei ole juurikaan perinteisiä suljettuja luokkatiloja vaan oppimistilat ovat avoimia.

Rantaroustin alakoulu on 400–500 oppilaan koulu, jossa on opetusta 3.-6.-luokan oppilaille.

Koulun suunnitteluun on osallistunut useita eri tahoja, myös oppilaat ovat päässeet vaikuttamaan suunnitteluun muun muassa tekemällä piirustuksia uudesta koulustaan. Kohteesta ei tehty perinteistä tilaohjelmaa vaan käyttäjä teki toiminnankuvauksen, jossa koulun toiminta kuvattiin suunnittelijoille.
Uuden opetussuunnitelman mukaisesti koulu on suunniteltu avoimen oppimisympäristön tilaksi. Rantaroustin koulussa ei ole juurikaan perinteisiä suljettuja luokkatiloja vaan oppimistilat ovat avoimia.

Perinteisen kalustuksen tilalle hankitaan ja suunnitellaan uudenlaiseen pedagogiikkaan soveltuvia kalusteita, joita voidaan helposti siirtää toimintaan sopiviksi tilanteen mukaan. Koulussa ei myöskään ole perinteistä ruokasalia.

Osana koulurakennusta on myös täysimittainen liikuntasali, joka palvelee koululaisten lisäksi kuntalaisia erilaisten pelien ja kisojen pelipaikkana ja mahdollistaa tilat kuntosaliyrittäjälle. Kouluun tulee erityisluokkatilat, joihin on suunniteltu myös viikonloppuhoitoa erityislapsille. Tämä on vaatinut oman lisäpohdinnan tilojen muokattavuuden ja turvallisuuden takaamiseksi.
Energiamuotoihin kiinnitetty erityistä huomiota

Kiinteistölle tuotetaan osa sähköenergiasta aurinkopaneeleilla, jolloin sähköä saadaan aurinkopaneeleista maaliskuusta lokakuulle. Kesäaikana sähköä kuluu lähinnä ilmanvaihtolaitteisiin ja tämä sähkön tarve katetaan lähes kokonaan aurinkosähköllä. Päälämmitysmuotona koulussa on maalämpö ja sen lisänä käytetään kaukolämpöä. Kaukolämpöä käytetään myös lämpimän käyttöveden lämmittämiseen.

”Kestävä kehitys on meille NCC:llä tärkeää, siksi tämä Rantaroustin koulu on meille erityisen mieluinen kohde. Rakennamme yhdessä Tyrnävän kunnan kanssa täysin uudenlaista kokonaisuutta, jolla on muitakin käyttötarkoituksia kuin perinteisillä koulurakennuksilla. Lisäksi elinkaarimalli antaa meille mahdollisuuden koulun käyttöönoton jälkeenkin osallistua yhdessä tilaajan kanssa kiinteistön arvoa ylläpitävän pitkäjänteisen kiinteistönpidon kehittämiseen”, kertoo NCC:n aluejohtaja Timo Eskola.

”Meillä ketteränä ja kasvavana kuntana oli jo suunnitteluvaiheessa varsin kunnianhimoisia ja monitahoisia tavoitteita tulevaisuuden oppimisympäristölle, joka on kunnan historian suurin investointi tähän mennessä. Hyvä kumppanuus ja avoin vuoropuhelu ovat mahdollistaneet kokonaisuuden, joka tukee erinomaisen hyvin kunnan strategisia linjauksia ja antaa tulevaisuuden tekijöille hyvät eväät toteuttaa uuden opetussuunnitelman henkeä ja tavoitteita”, painottaa Tyrnävän kunnanjohtaja Marjukka Manninen.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “NCC urakoi uudenlaisen oppimisympäristön Tyrnävälle”

  1. Hyvä että uusia kouluja rakennetaan, jotta lapsilla olisi hyvä olla opiskellessa!

  2. Meillä oli jo 60-luvulla kouluja, jossa ei ollut ruokasaleja. Söimme ruuan luokissa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat