Kokeile kuukausi maksutta

Yksityisten vuokranantajien vuokrat laskeneet selvästi pääkaupunkiseudulla

Yksityisten vuokranantajien vuokrapyynnit yksiöistä ovat laskeneet tammi-kesäkuussa 2016 pääkaupunkiseudulla peräti 5,4 prosenttia vuoden takaisesta, kun yritysilmoittajien vuokratasot ovat samalla aikavälillä nousseet 0,7 prosenttia. Tämä käy ilmi Vuokraovi.com-sivuston vuokrailmoituksista.

Yksityisten vuokranantajien vuokrapyynnit yksiöistä ovat laskeneet tammi-kesäkuussa 2016 pääkaupunkiseudulla peräti 5,4 prosenttia vuoden takaisesta, kun yritysilmoittajien vuokratasot ovat samalla aikavälillä nousseet 0,7 prosenttia. Tämä käy ilmi Vuokraovi.com-sivuston vuokrailmoituksista.

Yritysilmoittajien suuremmasta määrästä johtuen koko pääkaupunkiseudun yksiöiden vuokrat ovat kuitenkin 0,3 prosentin nousussa.

Markkinatilanne on tiukentunut kuluvan vuoden aikana etenkin pääkaupunkiseudulla, koska vuokra-asuntomarkkinoille on tullut paljon uutta vapaarahoitteista tarjontaa.

”Yksityiset ovat valmiimpia joustamaan vuokratasossa alaspäin, jotta saavat asunnon varmasti vuokrattua. Hyvä vuokralainen on tärkeämpi kuin huippuunsa hilattu vuokra”, Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva sanoo.

Vuokraovi.com on kerännyt aineistoa, josta on vertailtu vuokrapyyntöjen muutoksia aiempaan. Vertailu on tehty ensimmäistä kertaa Suomen Vuokranantajien kanssa.

”Olemme koko kuluneen vuoden ajan nähneet, että vuokria on jouduttu jopa laskemaan vuokralaisen saamiseksi. Tämä näyttää Vuokraovi.comin aineiston perusteella nyt konkretisoituvan pääkaupunkiseudulla, vaikka tilastot eivät sitä aiemmin ole osoittaneetkaan. Näyttää siltä, että varsinkin yksiöiden vuokrissa on tullut pääkaupunkiseudulla katto vastaan. Tämän pitäisi näkyä myös Tilastokeskuksen ensi viikolla julkaistavissa luvuissa.”

Tilastokeskus julkistaa vuoden 2016 toista neljännestä koskevan tilaston asuntojen vuokrista maanantaina 8. elokuuta.

Kausivaihtelu tasoittunut

Kesä on perinteisesti vuokra-asuntomarkkinoilla sesonkiaikaa. Uudet opiskelijat muuttavat opiskelukaupunkiin, jolloin vuokra-asunnon hakijoita on markkinoilla normaalia enemmän. Suuren kysynnän takia vuokrat ovat yleensä silloin olleet korkeammalla tasolla, varsinkin pääkaupunkiseudulla.

”Vuokraovi.comin aineiston perusteella näyttäisi, että varsinkin Helsingissä kausivaihtelut ovat tasoittuneet ja loppukesällä ei enää nähdäkään niin selkeää piikkiä vuokratasoissa. Tämä vahvistaa käsitystä siitä, että varsinkin Helsingin keskustassa ja sen liepeillä vuokrat ovat aika tapissa. Asuntoa haetaankin nyt hyvien yhteyksien varrelta kauempaa keskustasta matalammalla vuokralla. Osittain syynä tähän on myös heikko talouskasvu. Ihmisten tulot eivät ole viime vuosina kasvaneet samalla tahdilla asumismenojen kanssa. Asumismenot suhteessa ihmisten tuloihin eivät toistaiseksi ole Suomessa nousseet mahdottoman korkeiksi, mutta vuokrat eivät voi nousta loputtomiin, jos tulotaso junnaa paikallaan.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Yksityisten vuokranantajien vuokrat laskeneet selvästi pääkaupunkiseudulla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat