Kokeile kuukausi maksutta

Rakennuslehden kysely: vuokra-asuntorakentaminen lisääntyy selvästi

Rakennuslehden kyselyyn vastanneet asuntorakennuttajat ja -omistajat aikovat lisätä tänä vuonna tuntuvasti vuokra-asuntotuotantoa viime vuodesta.

Kuvituskuva.

Suurin osa tuotannosta on yhtiöiden omaan omistukseen jääviä Ara-vuokra-asuntoja.

Kyselyyn vastanneet yritykset aikovat aloittaa tänä vuonna 9 348 vuokra-asunnon rakennustyöt. Viime vuonna aloituksia kertyi 6 463 asuntoa, joten tuotanto kasvaa 45 prosentilla. Luvuissa on mukana pieni määrä asumisoikeus- ja hitas-asuntoja.

Eniten tuotantoaan kasvattaa Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimisto Att, joka arvioi aloittavansa tänä vuonna 1 730 vuokra-asunnon rakentamisen. Viime vuonna aloituksia oli 807.

Lisäksi Att aikoo aloittaa tänä vuonna 268 hitas-asunnon rakentamisen.

Att rakennuttaa Helsingin Asuntojen Hekan omistukseen tulevia vuokra-asuntoja, joten Att:n ja Hekan aloitusluvuissa on päällekkäisyyksiä.

Avain Yhtiöiden asuntotuotanto kasvaa tänä vuonna viime vuodesta yli 300 asunnolla 844 asuntoon.

Valtion asuntorakennuttajaksi perustettu A-Kruunu on jo saanut asuntotuotantonsa käyntiin, mutta kohtuuhintaisten asuntojen pulaa ei näillä tuotantoluvuilla vielä ratkaista. Yhtiö aloitti viime vuonna 248 asunnon rakennuttamisen ja tämän vuoden aloitusarvio on 372 asuntoa.

A-Kruunun tavoite on rakennuttaa 2 000 kohtuuhintaista vuokra-asuntoa vuoteen 2018 mennessä.

Lähes 1,3 miljardin investoinnit

Yhtiöiden nettomääräiset asuntoinvestoinnit olivat viime vuonna 1 285,6 miljardia euroa. Eniten investoi Heka (262 Me) ja vapaarahoitteisiin vuokra-asuntoihin keskittyvä VVO (235 Me).

Tänä vuonna yritykset aikovat lisätä investointejaan noin sadalla miljoonalla eurolla olettaen, että niiden yritysten investointitaso säilyy ennallaan, jotka eivät kertoneet tämän vuoden investointiarviota.

Heka aikoo kasvattaa nettomääräisiä asuntoinvestointejaan tänä vuonna 73 miljoonalla eurolla 335 miljoonaan euroon.

Heka nousi suurimmaksi

Heka nousi viime vuoden suurimmaksi asuntorakennuttajaksi 383 miljoonan euron liikevaihdollaan.

VVO on viime vuoden luvuilla vielä Hekan tuntumassa, mutta sen liikevaihto laskee tuntuvasti siinä vaiheessa, kun yli 8 600 Ara-asunnon kauppa Y-Sää­tiölle toteutuu. Toistaiseksi kauppa on mitätön, sillä kaupalta puuttuu Aran edellyttämä hyväksyntä. Ara selvittää myös sitä, mitä kaupassa tapahtuu asukkaiden ennakkoon keräämille korjausmiljoonille.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennuslehden kysely: vuokra-asuntorakentaminen lisääntyy selvästi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat