Vanhojen kerrostalojen ilmanvaihtoon älykäs säätöventtiili

Climecon on kehittänyt älykkäästi toimivan ilmanvaihtoventtiilin vanhojen asuinkerrostalojen ilmanvaihto-ongelmien helpottamiseksi.

Johtaja Anssi Airas Climeconista esittelee älykästä ilmansäätöventtiiliä.

My Airiksi nimetty ratkaisu on ilmanvaihtokone- ja kanavistoriippumaton.

”Keskitymme poistoilmanvaihtoon asuinkerrostaloissa”, sanoo johtaja Anssi Airas. Uustuotanto tulee hänen mukaansa mukaan siinä vaiheessa, kun järjestemään saadaan mukaan tuloilmaventtiili.

Esimerkiksi tyypillisessä 90-luvun kerrostalosssa on yleensä arkisinkin tehostettu ilmanvaihto, vaikka sille ei olisi tarvetta. Toisaalta yhdenkin asunnon ikkunoiden aukipitäminen voi sekoittaa koko talon ilmanvaihdon. Ilmanvaihtoa pitäisi pystyä säätämään huonekohtaisesti, sillä tyypillinen tilanne on, että joihin asuntoihin ilmaa virtaa liikaakin ja joihinkin ei ollenkaan.

MyAir säätää, optimoi ja tasapainottaa ilmanvaihdon automaattisesti asuntojen välillä. Se huolehtii oikeista ilmamääristä jokaisessa huoneistossa ja varmistaa, että sisäilma on puhdasta.

Paine-erojen hallintakin on tärkeää. Koneellinen poisto vaatii jonkin verran alipainetta, mutta liiallinen alipaine sekä likaiset korvausilmareitit voivat vetää mikrobeja sisäilmaan jopa seinärakenteista.

MyAir huomioi rakennusvaipan yli vallitsevan paine-eron sekä siihen vaikuttavan tuulen ja hormivaikutuksen.  Se havaitsee ja puuttuu ongelmatilanteisiin reaaliaikaisesti sekä hoitaa ongelmien ilmaantuessa huoltokutsut ja hälytykset.

Järjestelmä tunnistaa jopa suihkuun menon.  Se avaa venttiiliä suihkun kohdalla, mutta vetää niitä muualla kiinni. Samoin ruonlaiton aikana liedelle tulee lisää poistoa. Alipaine pidetään kurissa niin, ettei se vedä muiden asukkaiden ruoanlaiton hajuja rappukäytävästä. Järjestelmä havaitsee myös, jos joku on laittanut korvausilmaventtiilit kiinni.

Nopea ja halpa remontti

Käytännössä ilmanvaihtoremontti tehdään asentamalla asuntoihin älyventtiilit ja lämmönjakohuoneeseen ohjausyksikkö, joka ohjaa venttiilejä. Asennus onnistuu yhdessä päivässä. Tiedot lähetetään pilveen, josta kiinteistöyhtiö tai sen sopimuskumppani pääsee niitä tarkkailemaan.

Venttiili toimii pattereilla.

Älykkyyden etu tuo säästöä paitsi energiankulutuksessa myös säätötyössä, joka perinteisesti tehdään niin, että asentaja käy kiertämässä venttiilin kerrallaan. Rakennus elää ja lämpötilat vaihtuvat, joten Airaksen mukaan jo kuudessa viikossa tilanne voi muuttua, jos ei tehdä mitään.

Investoinnin hinta on noin 600 euroa asuntoa kohden. Lisäksi pilvipalvelusta joutuu maksamaan euron kuukaudessa asuntoa kohden. Climeconin laskelmien mukaan säästöpotentiaali on merkittävä.

 

 

Vastaa

Rakennuslehden pääuutisia