Kokeile kuukausi maksutta

Smart Office -konsortio hahmottelee älykkään työnteon mallia

Are, Martela, Ramboll ja YIT ovat mukana laajassa yrityskonsortiossa, joka pohtii, minkälaisessa ympäristössä ihmiset tekevät työtä tulevaisuudessa, mikä on työnteon tarkoitus ja miten se muuttuu.

Are, Martela, Ramboll ja YIT ovat mukana laajassa yrityskonsortiossa, joka pohtii, minkälaisessa ympäristössä ihmiset tekevät työtä tulevaisuudessa, mikä on työnteon tarkoitus ja miten se muuttuu.

”Seuraamme YIT:llä aktiivisesti työelämän muutosta sekä toteutamme moderneja työntekemisen paikkoja. Strategiamme – Enemmän elämää kestävissä kaupungeissa – mukaisesti osallistumme kaupunkien kehittämiseen kumppaneita vahvasti osallistaen. Smart Office -konsortio ja siinä mukana oleminen on juuri strategiamme mukaista toimintaa. Monipuoliset kumppanit varmistavat, että eri näkökulmat, ideat ja mahdollisuudet tulevat täysipainoisesti hyödynnettyä älykkään työnteon ja työpäiväkokemusten rakentamisessa”, kertoo kehitys- ja markkinointijohtaja Timo Räikkönen YIT:stä.

”Haluamme oppia ymmärtämään paremmin asiakkaidemme tarpeita ja muuttuvaa maailmaa ympärillämme. Tavoitteena on perehtyä paremmin toimistotiloissa tapahtuviin työnteon prosesseihin ja kipukohtiin sekä siihen, miten ne tulevat lähivuosina muuttumaan ja miten niitä voisi parantaa esimerkiksi hyödyntämällä ja yhdistämällä eri järjestelmistä sekä antureista saatavaa tietoa. Sama koskee myös kiinteistöjen ylläpitoa. Yhteistyöllä kumppaniemme kanssa saamme uusia näkökulmia sekä muodostettua yhteisen ja laaja-alaisen vision. Tämä auttaa meitä tarjoamaan laadukkaampaa suunnittelua”, kertoo Rambollin Sampsa Kosonen, johtava asiantuntija, ICT ja turva.

Smart Office

Ihmistyön kysyntä mullistuu tekoälyn tarjoutuessa monenlaisten rutiinien tekijäksi. Mikä on työnteon tarkoitus ja muoto tulevaisuudessa? Joukko rakennus- ja kiinteistöalan toimijoita on päättänyt näitä megatrendejä peilaten luoda täysin uudenlaisen, toimistotilojen käyttäjäyritysten ja työntekijöiden tarpeista lähtevän älykkään työnteon konseptin. Smart Office haluaa parantaa työpäiväkokemusta hyödyntämällä uusimpia teknologioita ja palveluita. Tavoitteena on rakentaa inspiroiva, ekologinen, terveellinen, tehokas, muuttuvan työn mahdollistava ja innovaatioita synnyttävä työympäristö tiloineen ja palveluineen erilaisille työyhteisöille.

Konsortioon kuuluvat yhtiöt Are, Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo, Ensto, Fujitsu, Inspecta, Martela, Ramboll ja YIT ovat sopineet kehittämisyhteistyöstä asiakaskokemustoimisto Shiruten kanssa kerätäkseen ideoita älykkään työnteon mahdollisuuksista ja tarpeista. Osapuolet kehittävät yhdessä ideoita sekä konsepteja teemaan liittyen.

Keskeisiä näkökulmia alkavassa yhteistyössä ovat muun muassa:
• Miten toimitilat ja niiden palvelut tukevat modernia ja muuttuvaa työtä sekä työntekijöiden päivittäistä arkea
• Millaisia ovat modernit, yhteisölliset työympäristöt, joissa kolmannet osapuolet tarjoavat lisäarvopalveluita käyttäjien toiveiden mukaisesti
• Miten tilojen arkikäyttöä sujuvoitetaan ja siitä tehdään ekologisesta näkökulmasta kestävää
• Millä ratkaisuilla käyttöastetta hallitaan joustavasti, päivän kysyntätilanteen mukaisesti
• Millainen kokonaisuus tukee muuttuvaa työntekoa, jossa etenkin vuorovaikutus ja työntekijöiden yhteinen innovointi korostuvat
• Millaista tietoteknistä alustaa ja teknologiaratkaisuja kyseiset tavoitteet vaativat tietotekniikkatoimittajan näkökulmasta

”Aihe on ollut meillä mielessä osana isompaa Smart City -hanketta jo pidemmän aikaa. Nyt lähdimme ajattelemaan muuttuvaa työelämää uudelta pohjalta. Kun kokosimme yhteen joukon yrityksiä, hyvin nopeasti selvisi, että älykkäät toimitilat ja loppukäyttäjien tarpeet yhdistävä Smart Office -konsepti tarvitsee perinteisiä rajoja ylittävää yhteistyötä. Keskeisenä ajatuksena on ollut yhdessä unelmoida, millaiset toimitilat muokkautuvat ihmisten tarpeiden perusteella ja mitkä uudet teknologiat tukevat mielekästä työtekoa, unohtamatta ekologisia arvoja”, kertovat konsortion käynnistäjä, johtaja Jari Vuori sekä hankepäällikkö Virva Patomo Fujitsusta.

”Kansainvälisten tutkimusten mukaan jopa 40 prosenttia nykyisistä työpaikoista katoaa vuoteen 2030 mennessä Yhdysvalloissa ja 30 prosenttia Iso-Britanniassa kiihtyvän AI- ja robotisaatiokehityksen myötä”, kertoo Shiruten toimitusjohtaja Sirte Pihlaja.

”Rakennamme nyt älyteknologiaa hyödyntäen tulevaisuuden työnteon mallia. Konseptimme auttaa organisaatioita tarjoamaan tasapainoisemman ja inhimillisemmän työpäiväkokemuksen kaiken hektisen muutoksen keskellä. Energisoiva ja työntekijöiden hyvinvointia tukeva työskentely-ympäristö kasvattaa henkilöstön motivaatiota ja työn vaikuttavuutta sekä mahdollistaa uusien innovaatioiden synnyttämisen entistä kustannustehokkaammin. Työnteko muuttuu yhteisöllisemmäksi, vaikka sitä tehdään muuallakin kuin varsinaisella työpaikalla – jakamistalouden periaattein.”

Tulevaisuuden toimisto

Työnteko muuttuu tulevaisuudessa entistä joustavammaksi. Samalla perinteisen työntekijän ja työnantajan roolit murenevat. Työn tulokset nousevat tärkeämmiksi kuin perinteinen näkyvä paikalla olo. Työympäristöä on voitava muovailla sekä käsillä olevan työtehtävän että myös yrityksen tai projektin tarpeisiin.

Kun energiatehokkuuden ja tilojen muokattavuuden tarve kasvaa, IoT-mittaamista ja -analytiikkaa hyödynnetään tulevaisuuden kiinteistöissä monipuolisesti. Sensorit mahdollistavat niin terveelliset työskentelyolosuhteet käyttäjille kuin myös rakennuksen ennakoivan huollon.

Työtä ei myöskään enää tehdä ainoastaan rakennuksien seinien sisäpuolella vaan kaupungilla ja kahviloissa, matkustaessa paikasta toiseen, ja toki myös muualla kuin kotimaassa. Smart Office -käsitteellä konsortion osapuolet tarkoittavatkin uutta työn tekemisen tapaa, jota ei rajoita fyysinen ympäristö. Pikemminkin päinvastoin: Fyysinen ympäristö houkuttelee eri osaajat muodostamaan tarkoituksenmukaisia yhteisöjä. Erilaiset projektikohtaiset osaajaverkostot tuottavat uudenlaista arvoa ja innovaatioita. Fyysinen ja sitä tukeva virtuaalinen työympäristö mahdollistavat terveellisen, ekologisen ja jatkuvasti muuntuvan työn lisäten vuorovaikutusta, työn tarkoituksellisuutta sekä innovaatioiden syntyä.

Mukana koko arvoketju

”Arelle on luontevaa olla mukana Smart Office -konsortiossa, sillä liiketoiminnoissa hyödynnetään jo tällä hetkellä IoT:n tuomia mahdollisuuksia. Aren keihäänkärkituote Are Sensus on kiinteistödataa hyödyntävä kokonaisvaltainen talotekninen järjestelmä. Are Sensus luo pohjan ja mahdollistaa erilaisten teknisten tietojen hyödyntämisen osana kiinteistön kokonaisvaltaista digitalisointia. Nyt meneillään olevassa Smart Office -konsortiossa on mukana useita oman alansa johtavia toimijoita, joiden osaamisen hyödyntäminen ja yhdistäminen tukevat kehityshankkeen tavoitteita ja edesauttavat koko alan kehitystä”, toteaa hankepäällikkö Timo Nurisalo.

”Älykkään työnteon konseptin rinnalla Elolle on vastuullisena kiinteistönomistajana tärkeää kiinteistöjen ympäristökuormituksen minimointi ja hiilijalanjäljen pienentäminen. Smart Office -hankkeeseen osallistuminen tukee näiden tavoitteiden toteutusta”, kertoo Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elon salkunhoitaja Kaisa Kallio.

Enston tavoitteena on ymmärtää paremmin liiketilojen ja toimistotilojen käytön muutoksen vaikutusta tarjotakseen älykkäitä sähköistysratkaisuja käyttäjille.

”Liikkuvuus, energiatehokkuus ja mukautuvat tilat vaikuttavat tarjoamiimme sähköistysratkaisuihin. Tavoite alentaa käyttökustannuksia ja hyödyntää dataa ratkaisuissa on meille yhä tärkeämpää. Osallistumalla tähän projektiin pystymme tarjoamme parempaa palvelua ja älykkäämpiä ratkaisuja”, kiteyttää Ensto Solutions -liiketoiminta-alueen johtaja Juha Stenberg.

”Inspecta on asettanut päämääräkseen laadukkaiden asiakaskokemusten luomisen asiakkaiden kanssa. Tähän tavoitteeseen pääsemme kuuntelemalla ja ymmärtämällä asiakkaidemme liiketoimintaa ja mitä he tekevät. Kehitämme palveluita yhdessä asiakkaidemme kanssa, hyödyntämällä digitalisaation mahdollisuuksia ja tekemällä yhteistyötä yrityksen sisällä yli liiketoimintarajojen. Alan parhaan palvelukokemuksen luomiseksi meidän on oltava helposti tavoitettavissa ja toimitettava palveluita nopeasti ja joustavasti”, sanoo Business Development Manager Terhi Hirvikorpi.

”Digitaalinen teknologia ja sen vaikutus organisaatioiden toimintaan ja kilpailuun muuttuvat tarjoten Martelalle uusia ja mielenkiintoisia mahdollisuuksia tuottaa asiakkaalle aitoa arvoa työympäristöjen asiantuntijana. Älykäs työympäristö helpottaa koko organisaation toimintaa jatkuvasti muuttuvassa työssä vaikuttamalla mm. työnteon sujuvuuteen, muutosketteryyteen, työntekijöiden sitouttamiseen ja kustannustehokkuuteen. Työympäristöt ovat täynnä tietoa, joka on hyödynnettävissä tukemaan organisaation toimintaa ja työympäristöjen optimointia. On tärkeää, että tietomassasta poimitaan tavoitteiden kannalta olennainen tieto. Mielenkiinnon kohteena on rakennuksesta mitattavan yhteisen tietovaraston optimaalinen hyödyntäminen Martelan liiketoiminnassa – asiakasarvoa tuottamalla”, kertoo Offering Director Panu Muhonen.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Smart Office -konsortio hahmottelee älykkään työnteon mallia”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat