Taistelussa työvoimasta kaupungit jäävät usein alakynteen, koska ne eivät voi kilpailla palkoista yritysten kanssa. Oulussa tilanne on kärjistynyt teknisellä puolella.

Oulu kärsii pahasta työvoimapulasta

Taistelussa työvoimasta kaupungit jäävät usein alakynteen, koska ne eivät voi kilpailla palkoista yritysten kanssa. Oulussa tilanne on kärjistynyt teknisellä puolella.

Kirjoittaja(t) Merja Mannila

”Yritykset vievät meiltä projektipäälliköitä, kiinteistömanagereita ja lvi-asiantuntijoita rahalla. Ne pystyvät maksamaan 1000–1500 euroa isompaa palkkaa kuin me. Nuori asuntovelallinen ottaa sen mielellään”, Oulun Tilakeskuksen johtaja Jouko Leskinen sanoo.

Yritysten lisäksi Oulun sairaanhoitopiirikin on kiinnostunut kaupungin väestä. Sairaanhoitopiiri pystyttää omaa projektiorganisaatiotaan Lasten ja naisten sairaalan toteutusta varten. Lasten ja naisten sairaala on osa laajempaa uudis- ja korjaushankekokonaisuutta.

Työvoimapula alkoi kiristyä Leskisen mukaan viime vuonna ja on jatkanut pahenemistaan tänä vuonna. Tilakeskuksella on käytännössä jatkuva rekrytointi päällä, mutta avoimiin paikkoihin ei löydy täyttäjiä. Leskisen mukaan työvoimavaje on tällä hetkellä viisi henkeä.

”Harmittaa, koska lähtijät ovat hyvää, koulutettua väkeä. Nykynuoret eivät ole enää niin sitoutuneita työnantajaansa kuin ennen. Toisaalta pidän väen vaihtuvuutta hyvänä asiana, kunhan se vain olisi hallittua.”

”Henkilöstö alkaa olla jaksamisen äärirajoilla”

Leskinen hyödyntäisi mielellään vuokratyöväkeä vajeen paikkaamiseksi, mutta heistäkin on Oulun seudulla pulaa rakentamisen nousun myötä. Konsulttien käyttö taas on hänestä liian kallista, ja lisäksi konsultin vastuu loppuu siihen, kun työ päättyy.

”Tuskin työvoiman saanti helpottuu lähitulevaisuudessa, koska kuntatalous on niin kireällä. Vielä emme kuitenkaan ole joutuneet hankkeitamme lykkäämään, sillä henkilöstö on venynyt. Se alkaa kuitenkin olla jaksamisen äärirajoilla.”

Tätä artikkelia on kommentoitu 6 kertaa

6 vastausta artikkeliin “Oulu kärsii pahasta työvoimapulasta”

  1. Rahalla saa ja hevosella pääsee, niin se vaan menee. Pikkasen vaatimuksia laskea titteleistä ja AMK vaatimuksista, osaavaa vanhaakoulukuntaa on ”Old scool”

  2. Eikös Suomeen ole tullut tuhansia hyvin koulutettuja pelastamaan Suomea uhkaava thövoimapula. Miksei kunta rekrytoi?

  3. Leskisen kommentti on pelkää pr-toimintaa. Oulussa kannattaa maksaa osaavalle henkilöstölle hyvin sillä sitouttaa nuoretkin. ja ne työpaikka haut.. jos Tilakeskus hakee 23 -vuotias Rak. DI jolla 3D mallinnustaito sekä puhuu venäjää niin on varma ettei kukaan hae paikkaa, kun siihen lisätään palkka 2235€/kk+ kuukausi haukut esimieheltä niin johon on kumma.

  4. Pitäis katto peiliin ja pitkään jos hyvä ja kokenut työvoima nostaa kytkintä. Kyllä se sieltä löytyy syy lähtöön, ei palkasta.

  5. tälläinen ”vanhan liiton” mestari ei kelpaa enään minnekään julkiselle puolelle, kokemusta ja osaamista ja palkkaakin vissiin liikaa. Pitäisi olla alle 30 jolla 20v kokemusta ja tyytyä 2400€ kk palkkaan. Miksi jokapaikkaan on se amk ins. se minimi taso. Kyllä Leskisen ja muidenkin päättäjien pitää katsoa peiliin miksi osaaminen häipyy talosta. Kyllähän ne nuoret osaavat sen teorian paperilla, mutta kun se ei riitä työelämässä

  6. Taitaa Oulun tilakeskus olla rekrytoinut yksityiseltä puolelta parin vuoden sisään ainakin sen 5 henkeä.

    Ja kyllä sen oman työntekijänkin vastuu loppuu siihen kun työsuhde päättyy, joten ei se konsultista eroa.

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi