Kokeile kuukausi maksutta

Pääkaupunkiseudulle suunnitellaan uutta datakeskusta

SRV:n Ilpo Kokkilan ja hänen poikiensa yhdessä omistama perheyhtiö Pontos suunnittelee datakeskushanketta yhdessä finanssitalo Taalerin kanssa.

SRV on Soneran datakeskushankkeen projektijohtourakoitsija. Keskus valmistuu vuodenvaihteessa Helsingin Pitäjänmäkeen. Konesaliyhtiö Ficolon yksi uusi omistaja on Pontos, SRV:n Kokkiloiden perheyhtiö. Kuva: Anne Kurki
Kuuntele juttu

Noin 50 miljoonaa euroa maksavaa konesalihanketta kehitetään yhdessä Ulvilassa datakeskusta pyörittävän Ficolon kanssa.

Investoinnin tekee Ficolo, josta Taaleri ja Pontos ovat hankkineet tasaosuuksin noin 80 prosentin osuuden 5,7 miljoonalla eurolla. Ficolon toimiva johto omistaa yhtiöstä 20 prosenttia.

Pääkaupunkiseudulle, todennäköisesti Kehä III sisäpuolelle, suunniteltava keskus on laajuudeltaan noin 10 megawattia. Sen palvelu on tarkoitettu dataoperaattoreille ja yrityksille, jotka tarvitsevat joko konesalitilaa omille palvelimilleen tai palvelintilaa pilvipalvelimilleen.

”Sijainnin suhteen short-listallamme on vielä alle viisi kohdetta, joista valitsemme meille ja asiakkaillemme parhaiten sopivan. Oleellista on tietysti energiansaanti, mutta datakeskus on myös merkittävä lämmöntuottaja, jota paikallinen energiayhtiö voisi hyödyntää esimerkiksi kaukolämmössä”, Ficolon toimitusjohtaja Seppo Ihalainen kertoo Rakennuslehdelle.

Ihalainen kertoo, että keskuksesta tehdään maanpäällinen. Ulvilassa sijaitseva palvelinkeskus on sijoitettu Puolustusvoimien entisiin Harjunpään luolastoihin.

”Kyse on myös palvelujemme hajauttamisesta”, Ihalainen jatkaa.

Investointi yritetään saada käyntiin vuoden 2018 alkupuolella. Myös Ficolon nykyistä datakeskusta Ulvilassa laajennetaan.

”Uusi datakeskus rakentuu Ficolon vahvalle osaamiselle ja käytännössä koetellulle palvelukonseptille. Ficolon osto on alku laajemmalle hankkeelle, jossa rakennutamme datakeskuskapasiteettia pääkaupunkiseudulle”, Pontoksen toimitusjohtaja Timo Kokkila kertoo.

Ficolon Ihalainen muotoilee tarkasti vastauksen kysymykseen mahdollisesta urakoitsijavalinnasta. Synergiaetuja uusien omistajien kanssa on, sillä SRV on Soneran Helsingin Pitäjänmäelle rakennuttaman hankkeen projektinjohtourakoitsija. Soneran noin 30 000 neliön kohde on aikataulussaan ja valmistuu ensi vuoden alussa. Datakeskuksen kapasiteetti on 24 megawattia.

”Uusien omistajiemme alueella on runsaasti osaamista datakeskushankkeista. Taaleri taas tunnetaan energiaosaamisestaan”, Ihalainen kertoo.

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Pääkaupunkiseudulle suunnitellaan uutta datakeskusta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat