Kokeile kuukausi maksutta

Rakennuslehti selvitti: Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

Helsingin poliisille tulee vuosittain kymmeniä ilmoituksia vuokra-asuntohuijauksista. Rakennuslehti selvitti, miten huijari toimii. Esimerkkitapauksessa asialla on Olga.

Helsingin keskustassa yksiön mediaanivuokra on yli 800 euroa kuukaudessa.

Etsin pojalle vuokra-asuntoa Helsingistä, mutta vuokrat ovat päätä huimaavia. Viikonloppuna Oikotielle tulee kuitenkin joukko hämmästyttävän edullisia asuntoja hyviltä paikoilta. Paritalokaksio kantakaupungin tuntumassa Helsingin Sörnäisissä kuulostaa hyvältä. Vuokra on vain 500 euroa kuukaudessa.

Ilmoituksessa pyydetään vastausta sähköpostilla. Vastaanottaja on Olga Humphrey. Kerron olevani hyvin kiinnostunut paritaloasunnosta. Olga vastaa kolmen vuorokauden kuluttua. Hän valittelee vastauksen viipymistä ja kertoo, että asunto on täysin kalustettu, ja siinä on myös esimerkiksi nopea internet, ilmastointi ja televisio.

Työ vei Olgan Lontooseen

Olga kertoo omistavansa asunnon, mutta työ vei hänet viideksi vuodeksi Lontooseen. Siksi hän etsii pitkäaikaista vuokralaista. Tuhannen euron vuokravakuus luvataan palauttaa, kun asunnosta muutetaan pois.

Viesti on englanniksi, ja myös vastausta pyydetään samalla kielellä. Kerron olevani edelleen kiinnostunut asunnosta ja kysyn, miten voisin tutustua asuntoon. Olga on juuri nyt töissä Englannissa, mutta hän voi lähettää avaimet asuntoon tutustumista varten. Avaimet ja tutustumislupa toimitettaisiin minulle yksityishenkilöiden vuokrauspalvelu Airbnb:n kautta, koska se on ”hyvin turvallinen tapa”.

Seuraavassa viestissä Olga kertoo tarvitsevansa henkilötietoni. Sen jälkeen minulle tulisi yhteydenotto Airbnb:ltä. Seuraavaksi minun olisi maksettava kuukauden vuokra ja 1000 euron takuuvuokra, yhteensä 1500 euroa. Sen jälkeen saisin avaimet asuntoon, ja voisin harkita kaksi päivää päätöstäni.

Nyt Olga pyytää jo nopeaa vastausta.

”Rahat takaisin ilman ongelmia”

Varmistan vielä, saanko rahani takaisin, jos asunto ei sattuisikaan miellyttämään. Olgan mukaan Airbnb palauttaisi rahani takaisin samana päivänä ”ilman ongelmia tai sekaannuksia”.

Lähetän Olgalle yhteystietoja, ja sähköpostiini tulee yhteydenotto Airbnb:ltä. Aidon näköisessä huijausviestissä minut toivotetaan tervetulleeksi ja kerrotaan, että liiketoimeni Olgan kanssa on hyväksytty. ”Tee varauksesi loppuun ja tee siitä virallinen, me tarjoamme sinulle täydellisen turvallisuuden”, viestissä todetaan.

Book it now -linkin takaa avautuvat Englannin Leicesterissä sijaitsevan Barclays Bankin tilitiedot. Palvelun mukaan Olgan jäsenyys on todennettu, ja Airbnb takaisi vuokrasopimuksen kaksine avaimineen.

Komisario Sampo Suomala Helsingin poliisista kertoo, että Olga Humpreyn kaltaiset vuokra-asuntohuijaukset eivät ole ainutlaatuisia. Keskiverto kansalainen voi erehtyä maksamaan huijareille, ja summat voivat nousta mittaviksi. Menettelyä voi verrata nigerialaisiin huijauskirjeisiin.

”Verkossa tapahtuvissa petoksissa myydään paljon ilmaa. Onnistuessaan myynti- ja vuokrauspetoksissa puhutaan isoista summista”, Suomala sanoo.

Kymmeniä ilmoituksia huijauksista

Asunnonvuokraushuijauksiin liittyvät petokset työllistävät Helsingin poliisilaitosta. Viime aikojen huippuvuosi oli 2016, jolloin poliisille ilmoitettiin 92 asunnon vuokraukseen liittyvästä huijauksesta. Vuoteen 2013 ulottuvassa tilastossa ilmoitusten lukumäärä vaihtelee 14–92 huijaustapauksessa vuodessa.

Jos huijarin käyttämä palvelin sijaitsee ulkomailla, se on käytännössä suomalaisen poliisin ulottumattomissa. Palvelin voi myös olla ulkomailla, vaikka toimintaa pyöritetään Suomesta käsin.

Suomalan mukaan poliisi ei lähde pyytämään pienien summien takia virka-apua paikalliselta poliisilta.

”Tutkinta-avun pyytämiseen ulkomailta on korkea kynnys, ja siitä tulee paljon kustannuksia. Selvittäminen edellyttäisi krp:ltä oikeusapupyyntöä, mutta yhteistyö takkuaa ja tietopyyntöön vastaaminen kestäisi kauan. Jos maksaa huijarin ulkomaiselle tilille, rahat ovat käytännössä menneet”, Suomala sanoo.

Hän neuvoo, että asuntoa ostaessa tai vuokratessa kannattaa kysyä isännöitsijän yhteystiedot. Sitä kautta pystyy varmistamaan, että asunto on oikeasti olemassa. ”Jos asunto kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, silloin se ei ole totta vaan on huijausta”, Suomala sanoo.

Tyypillisesti vuokra-asuntohuijarit aktivoituvat syksyllä, kun opiskelijat tulevat markkinoille.

Samat kuvat asunnon myynti-ilmoituksessa

Usein huijausilmoituksen kuvat ja tiedot on Suomalan mukaan kopioitu todellisen asunnon myynti- ja vuokrausilmoituksesta. Kohteen tiedot ja kuvat kannattaakin Suomalan mukaan ”googlettaa”.

Suomalan neuvo pätee myös paritaloasunnon huijausilmoitukseen. Oikotieltä löytyy myynnissä oleva kaksio samasta osoitteesta. Kuvat ovat samoja kuin vuokralle tarjottavassa paritaloasunnossa. Myyntiä hoitava välittäjä kertoo, että on ilmoittanut Oikotielle asunnon tietojen käyttämisestä huijaustarkoituksiin. Myös välitettävän asunnon omistajalle on kerrottu huijauksesta.

”Ei sille voi mitään, tämä on nykypäivää”, hän sanoo.

Oikotiellä taistellaan tosissaan huijausilmoituksia vastaan. Tuotepäällikkö Tommi Kivisaaren mukaan heinä-elokuu oli huijausviestien sesonkiaikaa, kun opiskelijat tulivat vuokramarkkinoille.

”Onneksi olimme varautuneet tilanteeseen seurantajärjestelmillä. Turvallisuutta on merkittävästi parannettu”, Kivisaari kertoo.

Kivisaaren mukaan huijausilmoituksia tehdään välittäjiltä kalastelluilla tunnuksilla. Huijarit etsivät palvelussa ilmoittavien vuokranantajien tiedot julkisista lähteistä, ja lähettävät sitten Oikotien nimissä aidonnäköisiä teksti- tai sähköpostiviestejä välittäjille. He luulevat kirjautuvansa oikotielle, mutta linkki onkin ohjannut heidät oikealta näyttävälle huijaussivustolle. Kirjautuessaan huijaussivulle välittäjät antavat itse huijarille kirjautumistunnisteensa ja salasanansa.

Kivisaari kertoo lukuisista keinoista, joilla huijausviestien tekeminen on onnistuttu tekemään vaikeaksi tai lähes mahdottomaksi. Järjestelmä muun muassa hälyttää, jos samasta ip-osoitteesta tulee useita ilmoituksia, ja jopa eri ip-osoitteita käyttävien huijareiden ”sormenjälkiä” pystytään tunnistamaan.

”Estämiseen on monia keinoja, mutta palvelun käyttämisen on pysyttävä helppona. Teemme kaikkemme tehdäksemme palvelusta turvallisen. Toisaalta on myös ihmisistä kiinni, tulevatko he huijatuiksi vai ei. Olemme saaneet huijausilmoitukset hyvin kitkettyä”, Kivisaari sanoo.

Hänen mukaansa varausmaksua ei kannata koskaan maksaa ennen kuin on varmistanut asunnon olemassaolon ja käynyt katsomassa sitä paikan päällä.

”Tietoomme ei ole tullut yhtään tapausta, jossa huijaus olisi onnistunut loppuun asti ja rahaa olisi liikkunut”, Kivisaari sanoo.

Myös vuokra-asuntoja välittävä vuokraovi.com on kärsinyt valeilmoituksista.

Olgasta ei ole enää kuulunut

Jätin paritaloasuntoa koskevat ennakkomaksut maksamatta, vaikka Olga kyseli perään. Päätöstä helpotti se, että kyseisellä kadunpätkällä Sörnäisissä ei ole paritaloa. Olgasta ei ole enää kuulunut sen jälkeen, kun kerroin käyväni tutustumassa paritalon sijaintipaikkaan ennen maksun suorittamista. Maksutilin tiedotkin ovat kadonneet.

Oikotie ja Rakennuslehti kuuluvat Sanoma-konserniin.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Rakennuslehti selvitti: Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus”

 1. Täytyypä sen verran kommentoida, että ….
  1. Airbnb, joka on joko Englannissa tai USA:ssa vuokraustoimintaa harjoittava yhtiö on todellakin epäluotettava. Sen olen saanut kokea yrittäessäni
  vuokrarta huoneiston viikonlopun ajaksi Tallinnasta. Onneksi osasin haistaa ko. yhtiön menettelytavasta normaalista poikkeavan toimintamallin, ja
  lopettaa varaukseni siinä vaiheessa. Varokaa ihmeessä tuollaisia yrityksiä. Pyrkikää selvittämään vuokrattavan huoneiston olemassaolo ja omistus
  ennen vuokrasopimuksen allekirjoitusta ja vaadittavien maksujen suorittamista. Tilanteessa on oltava fyysisesti lähellä oleva, henkilöllisyytensä
  osoittava henkilö,- ei ikään jossain … tuolla toimiva yritys. Vuokranantajien tulisi myöskin huomioida tämä. Tuollaiset yritykset saattavat ”napata”
  vuokralle annetaan -ilmoituksen ja alkaa kauppaamaan ko. kohdetta ilman oikeuksia.

  2. Poliiisitutkin osuus. Nythän on kyllä poliisilta todellakin välinpitämätöntä toimintaa, jos tutkintaa ei edes suoriteta tai tutkinta keskeytetään, jos
  kyseessä on ulkolainen yritys tai henkilö. Sitä varten me veroja maksamme, että poliisi toimii meidän toimeksiantajana. Mikäli joku katsoo tältä
  osin tulleensa laiminlyödyksi, niin poliisikaan ei ole lainsuojaton ja häntä vastaan on mahdollisuus nostaa virkarikoskanne. Se on heidän tehtä-
  vänsä hoitaa tutkinta, vaikkakin siihen tarvittaisiin virka-apupyyntö ulkomailla toimivalle poliisille.
  Itselläni on vireillä asia, eräs shekki-petoksesta, jossa erään johtavan pankin kautta, Englannissa asuvaksi ilmoittautunut, venäläinen ( nimensä
  ilmoittanut ) henkilö lähetti erään olemattoman asettajapankin nimissä shekin ( vapaa-ajan asunnon vuokraamisesta määräajaksi ), jonka ko.
  suomalainen pankki lunasti tarkastamatta lainkaan asettajapankin / kirjeenvaihtajapankin yhteyksiä, olemassaoloa ja hyväksyntää. Tähän liittyi
  eräänä hyvin oleellisena ja merkillisenä ”episodina” se, että shekin lähettäjä ilmoitti minulle 2 pv:ää ennen rahojen ilmestymistä tililleni, että ko.
  pankki oli lunastanut lähettämänsä shekin. Sen jälkeen tuon shekin lunastanut pankki aimoitti asiasta ja vaati maksamaan shekin lunastussumman
  takaisin pankille ja teki rikosilmoituksen shekkipetonsesta. Kun poliisissa asiaa alettiin selvittää, niin olinkin asianomistaja ja ko. asia muuntui
  asianomistajarikokseksi ja vaade ko. pankille. Poliisi yritti jättää asian sikseen, mutta …. En anatanut siihen mahdollisuutta, vaan tutkinta tulee
  jatkumaan siksiu, kunnes …. Koska kysessä on rikos, joka ei vanhene.
  Älkää ihmeessä uskoko aina siihen, mitä poliisi sanoo. Heitä myöskin koskee lain säädökset ja asianomistajarikoksissa jokaisellas on oikeus vaatia
  rikostutkinta, eikä sitä voi kieltäytyä suorittamasta.

 2. Airbnb:n sivuilla on tarkat ohjeet, joiden mukaan kannattaa toimia. Mitään muita tapoja ei kannata edes harkita. Kaikki toimet pitää tehdä kirjautuneena heidän palveluunsa. Esimerkiksi kaikki vuokrattavaan kohteeseen liittyvä sähköpostittelu tai muu viestintä pitää tapahtua heidän palvelunsa kautta, kirjautuneena palveluun. Tässä tapauksessa postittelu tapahtui palveluun kirjautumatta ja sen ulkopuolella.

  Mitään muuta tapaa ei pidä hyväksyä. Jos tätä ei tiedä, on todella suuri vaara joutua huijatuksi. Lisäksi kokeneet Airbnb-käyttäjät muistuttavat aina tarkastamaan kohteen aiemmat käyttäjäkommentit. Jos niitä ei ole tai ne ovat jotenkin samankaltaisia tai kirjoitettu esimerkiksi hyvin lyhyen aikavälin sisällä, tyyliin saman vuorokauden aikana eri kokemukset, kohde kannattaa unohtaa samantien.

  Useat huijaustapaukset juontavat juurensa Venäjälle tai niin sanottujen nigerialaisten ammattihakkereiden piiriin. Kaikki huijarin käyttämä identifioiva tieto on tekaistua. Emme osaa edes kuvitella, miten näppärästi he jälkensä häivyttävät, poistavat käyttäjätilit jne.

  Googlaamalla verkosta löytyy mielenkiintoisia uutisia ammattihakkereiden nigerialaiskirjeistä, vuokrahuijauksista jne. Hakusanoina voi käyttää esimerkiksi fake Airbnb tai Airbnb Scam

  Jos joku näyttää liian hyvältä ollakseen totta, niin se todennäköistä on. Mitä suuremmalla todennäköisyydellä ainakin verkkomaailmassa.

 3. Airbnb ei ratkaise oikeydemukaisesri vuokraamiaessa tapahtuvia riitaisuuksua . Kukaan ei puhu suomea. Kukaan ei ole vuoktalaisen puolella.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat