Kalasataman terveyskeskuksen työmaalla vakava työtapaturma

Kalasataman terveyskeskuksen työmaalla tapahtui perjantaina vakava työtapaturma, jossa loukkaantui kaksi miestä.

Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksen pitäisi valmistua ensi vuonna. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Henkilönostimen pettämisen vuoksi kaksi miestä putosi 10 metristä. Miehet olivat ripustamassa aulaan riippuvan taideteoksen kiinnitysvaijereita. Nostourakka oli nostimen viimeinen lähes valmiin jättikeskuksen työmaalla.

Nosturin kuljettaja ja asentaja olivat viemässä kiinnitysvaijeria aulaan tulevaa riippuvaa taideteosta varten, kun nosturin nivel petti ja puomi koreineen nyökkäsi betonilattiaan.

Rikkoutumishetkellä miehet olivat noin kymmenen metrin korkeudessa.

”Nosturin kori loksahti ikävästi suoraan betonilattiaan. Miehillä oli valjaat kiinni nostokorissa, joten siinä ei ehtinyt tehdä mitään”, sanoo rakennusyhtiö SRV:n Suomen-liiketoiminnan johtaja Juha Toimela.

”Onneksi heillä oli kypärät ja niiden remmit kiinni.”

Suojavarusteista huolimatta toinen miehistä loukkaantui vakavasti. Molemmat vietiin ambulansseilla hoitoon Töölön sairaalaan. Loukkaantuneiden lisäksi paikalla ei ollut muita näkemässä onnettomuutta.

Poliisi on tutkinut onnettomuuden syytä, ja maanantaina aluehallintoviraston työturvallisuustarkastaja alkaa tehdä omaa osuuttaan.

Toimelan mukaan alustavasti vaikuttaa siltä, että nostimen puomin nivelessä olevan hydrauliikkasylinterin pultti oli katkennut tai sen sokka oli irronnut, jolloin pultti pääsi irtoamaan. Tämän seurauksena puomi pääsi nyökkäämään suoraan päin lattiaa.

”Kuljettaja oli ammattitaitoinen, ja nostin oli elokuussa huollettu ja tarkastettu. Ikävä kyllä siinä ei voi tehdä mitään, kun kone hajoaa”, Toimela sanoo.

Toimelan mukaan nostin oli vuokrattu Pekkaniska-yhtiöltä, ja se oli tarkoitus palauttaa taideteoksen vaijereiden ripustamisen jälkeen.

Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskus on määrä ottaa käyttöön ensi vuoden alkupuolella, ja viime torstaina rakennusvalvonta teki siellä käyttöönottokatselmuksen. Urakasta on siis jäljellä vain taiteen ripustamisen kaltaisia viimeistelytöitä.

Keskuksen on tarkoitus tarjota laaja kirjo erilaisia sosiaali- ja terveyspalveluita aina terveysasemapalveluista psykiatria- ja päihdepalveluihin, sosiaalipalveluihin ja kuntoutukseen.

Lopullinen palveluvalikoima on kiinni sote-uudistuksen etenemisestä.

 

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Kalasataman terveyskeskuksen työmaalla vakava työtapaturma”

  1. Redin työmaa ympäristöineen on ollut alusta saakka niin villiä aluetta, että oli vain ajan kysymys milloin jotain sattuu. SRV:n porukkaa ei ole tippaakaan kiinnostanut ulkopuolisten turvallisuus vaikka liikenne työmaan ympärillä on vilkasta ja alueella liikkuu mm. paljon lapsia.

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat