Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes löysi puutteita EPS-routaeristeissä ja XPS-lämmöneristeissä.

Tukes löysi puutteita routaeristeistä

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes löysi puutteita EPS-routaeristeissä ja XPS-lämmöneristeissä.

Kirjoittaja(t) Rakennuslehti

Edit: Kuvituskuva poistettu 12.10.2017 klo 13:37. Kuva tai kuvassa olleet tuotteet eivät  liittyneet Tukesin tutkimuksiin tai yrityksiin vaan se kuvitti yleisesti eristeitä.

Testeihin valittiin erilaisia eristemateriaaleja sekä kotimaisilta että ulkomaisilta valmistajilta.

Tukes testautti VTT Expert Servicesillä neljän valmistajan EPS-routaeristeitä ja kolmen eri valmistajan XPS-lämmöneristeitä. Testatut tuotteet hankittiin rautakaupoista eri puolelta Suomea. Testeissä tutkittiin lämmönjohtavuutta, puristuslujuutta sekä vedenimeytyvyyttä.

Eristeitä testattiin osana vuoden kestävää rakennustuotteiden laajaa testausohjelmaa, joka alkoi viime vuoden lopussa. Tukes on ilmoittanut valmistajille puutteista ja seuraa niiden korjaamista.

Kolmenlaisia EPS-puutteita

EPS-routaeristeiden testauksessa määriteltiin lämmönjohtavuus, puristuslujuus sekä vedenimeytyvyys pitkäaikaisessa kokonaisupotuksessa.

Yhden valmistajan tuotteet eivät vastanneet valmistajan ilmoittamaa lämmönjohtavuuden ja puristuslujuuden suoritustasoa.

Toisen valmistajan tuotteissa puristuslujuuden ja vedenimeytyvyyden suoritustasot eivät olleet riittäviä.

Kolmannen valmistajan tuotteet eivät saavuttaneet valmistajan ilmoittamaa lämmönjohtavuuden suoritustasoa.

Puristuslujuusongelmia

XPS-lämmöneristeistä määritettiin jäädytys-sulatuskestävyys ja puristuslujuus. Puristuslujuudesta mitattiin alkupuristuskestävyys sekä puristuskestävyys märkänä ja kuivana.

Kaikilla XPS-tuotteilla todettiin vedenimeytyvyyden jäädytys-sulatusrasituksen olevan alle yhden prosentin tilavuudestaan. Alle prosentin imeytyvyyttä voidaan pitää hyvänä tuloksena.

Yhden valmistajan tuote ei miltään osin täyttänyt valmistajan ilmoittamaa puristuslujuuden suoritusvaatimusta.

Tuotantohäiriöitä taustalla?

Tukes on saanut eristeiden valmistajilta selvitykset poikkeamien taustasyistä, jotka ovat liittyneet esimerkiksi valmistusprosessin häiriöihin. Häiriöt ovat aiheuttaneet laadullisia poikkeamia.

Valmistajat ovat ilmoittaneet ryhtyvänsä toimenpiteisiin eristeissä havaittujen puutteiden korjaamiseksi.

Tukes varmentaa toimenpiteiden tulokset seuraamalla valmistusprosessien laadunvalvontatuloksia sekä tekemällä uusintatestauksia tänä ja ensi vuonna. Seurannan ja testauksen perusteella Tukes päättää jatkotoimista.

 

Routaeriste-faktat

 • Lämmöneristeissä lämmönjohtavuusarvo kuvaa, miten materiaali johtaa lämpöä. Pienempi lämmönjohtavuuslukema tarkoittaa sitä, että lämmöneriste johtaa vähemmän lämpöä.
 • Puristuslujuus on merkittävä ominaisuus routaeristeelle, koska siihen kohdistuu maan paine.
 • Eristeen vedenimeytyvyys, eli määrä jonka eriste imee itseensä vettä, heikentää sen eristävyyttä.
 • Lämmöneristeen tulisi kestää koko rakenteen elinkaaren ajan, eikä se saisi menettää merkittävästi puristuslujuutta.

 

 

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Tukes löysi puutteita routaeristeistä”

 1. Kun nyt on alkuun päästy, kannattaisi tutkia myös diffuusioavoimia styroksiharkkoja. Vedenimeytymistä on jopa yli 200%, höttöstyroksin lujuus on hapero ja lharmaan styröksin lämmöneristyskyky ei suinkaan ole väitettyä 25% tavallista sytyroksia parempi, mittausten mukaan on ainoastaan 5…6 % eroa -Sen verran parannusta saavutetaan jo siirtämällä talo ulos talvipakkasiin!
  Ja kielletyn HBCD -myrkyn ongelma uhkaa edelleen näiden styroksitalojen asukkaita

 2. Tekniikan Maailman testissä jokunen vuosi sitten styroksit imivät vettä kuin pesusienet. Tuolloin vain yhden valmistajan tuote oli kelvollinen. Jos nyt enää vähemmistö tuotteista ei pidä lupauksiansa, melkoista kehitystä on tapahtunut.

 3. Nimenvaihto laatusyistä olisi siis taas tarpeen: Styroksi – EPS – Airpop- mitä sitten?
  Sama vanha tuote, mutta uusi nimi ja uusi pakkaus ja taas kauppa käy.
  EPX on ominisuuksiltaan eri tuote kuin EPS, tuotantoprosesssi on erilainen, vaikka kemiallisesti kyseessä sama molekyyli

 4. Yleinen nimitys styroxista tarkoittaa yleensä EPS tuotteita (expanded polystyrene). Sen sijaan valmistustekniikaltaan erilainen kovempi tuote ja parempi lämmönläpäisykerroin on XPS tuotteilla (extruded polystyrene). Erikseen ovat vielä polyuretaanipohjaiset PIR ja PUR eristeet. Näitä ei tule mielestäni sekoittaa, vaikka maallikko puhuukin usein kaikista lämmöneristeistä styroxista.

 5. Vähän ikävää kun valmistajien nimiä ei julkaista. Tietäisi itse että onko laittanut sokkelinsa skeidaa. Tai jos tuo historia yhtään pitää paikaansa, niin on joka tapauksessa,

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi