Sato rakentaa Martinlaaksoon taloa, joka on täynnä miniyksiöitä. Kuva: Markus Jokela / HS

Hypo: Nuoret palanneet kasvukeskusten asuntomarkkinoille

Nuoret ovat palanneet asuntomarkkinoille, arvioi Hypo asuntomarkkinakatsauksessaan.

Kirjoittaja(t) Startel

Ensiasunnon ostajien määrä romahti finanssikriisissä. Nyt kiinnostus kohdistuu etenkin suurimpiin kaupunkeihin.

Yli puolet nuorten asuntokaupoista tapahtuu kasvukolmion Helsinki–Tampere–Turku päissä, vaikka niissä asuu vain noin neljännes maan väestöstä. Keskisuurissa kaupungeissa käydään sen sijaan pudotuspeliä.

”Nuorten uskallus lähteä asuntokaupoille ennustaa sitä, että kaupungistuminen vahvistuu entisestään, sillä muualla maassa heidän intonsa omaan asuntoon hiipuu yhä”, tiedotteessa todetaan.

Toisaalta kotona asuvien nuorten aikuisten määrä on kasvanut Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Taustalla on puute sopivankokoisista ja -hintaisista asunnoista.

Pääkaupunkiseudulla vain 16 prosenttia 20–29-vuotiaista asuu omistusasunnossaan ja yli kaksi kolmesta vuokralla. Muualla maassa oma asunto löytyy 27 prosentilta.

Ruotsissa ja erityisesti Tukholmassa asuntojen hinnat ovat kääntyneet laskuun. Tämä heijastuu Hypon mukaan myös meille, sillä Ruotsi on Suomen suurin kauppakumppani, pankkijärjestelmät ovat tiukasti sidoksissa toisiinsa ja kansainväliset sijoittajat pitävät Pohjoismaita yhtenä kokonaisuutena.

”Korjausliike on alkanut ja hinnat sukeltavat. Parasta olisi loiva lasku kasvun suojissa, pahinta raju romahdus pankkeihin leviten”, Hypo toteaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Hypo: Nuoret palanneet kasvukeskusten asuntomarkkinoille”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi