Timo Ripatti (vas.), yhtiön perustaja Veikko Ripatti ja Kimmo Ripatti kattotyömaalla Helsingin Lauttasaaressa.

Ripatti tekee räystäät uuteen malliin

Nurmijärven Klaukkalassa toimipaikkaansa pitävä Rakennusliike Ripatti oy on metallisen julkisivurakentamisen, metallien profiloinnin ja levytyöstön erikoisosaaja.

Kirjoittaja(t) Veijo Käyhty

Yhtiön perusti vuonna 1978 rakennusurakoitsija Veikko Ripatti, joka toimii edelleen aktiivisena taustavaikuttajana. Vastuu yrityksestä on siirtynyt jälkikasvulle. Yhtiön johdossa ja omistajina ovat tänään veljekset Timo Ripatti toimitusjohtajana ja Kimmo Ripatti hallituksen puheenjohtajana.

Yrityksen tie rakennusurakoinnista kohti erikoistumista alkoi 1980-luvun puolivälissä painopistealueina rakennuspellitykset sekä julkisivuverhoilu.

Tuotekehitys tärkeää

Vuosituhannen alussa yhtiö hankki klaukkalalaisen teräsrakentamiseen erikoistuneen yrityksen ja keskitti toimintansa Klaukkalaan lähelle pääkaupunkiseudun markkinaa.

Erikoistumisvaiheessa, vuodesta 2010 lähtien, tuotekehitys on saanut yrityksen toiminnassa yhä tärkeämmän roolin. Yhtiö on investoinut etenkin pelti- ja ohutmetallilevystä tehtäviin räystäs-, juuri- ja sokkelipohjarakenteisiin, jotka perinteisesti on tehty työaikaa paljon vievästä puusta.

Yhtiö kehitti vuosia uudenlaista räystäsratkaisua ja räystäisiin yhdistettävää turvakaidejärjestelmää rakennuksille. Vuosien tuotekehitys johti läpimurtoon vuonna 2010, jolloin yhtiö toi markkinoille Riprap-räystäsmallit. Samalla tuote sai mallisuojan EU-alueella.

Idea lähti Kimmo Ripatin mukaan liikkeelle pohdiskelusta, miten työläät kattopuurakenteet voisi korvata metallisilla räystäs- ja turvakaideratkaisuilla.

”Kyseessä on integroitu tuoteperhe, joka on vaatinut pitkäjänteistä tuotekehitystä ja kehittyy edelleen”, hän sanoo.

Räystäsinnovaatio oli kimmoke kehittää räystääseen kiinnitettävä turvakaide, joka helpottaa huomattavasti vesikatolla tehtäviä muita asennustöitä eikä ole muiden kattotöiden tiellä.

Rakennusliike Ripatti oy

  • Yhtiön toimialueet: Julkisivurakentaminen, räystästuotteet, peltityöt, levytyöstöt, asennuspalvelu
  • Liikevaihto 2,3 M€ vuonna 2015, arviolta 4,1 M€ vuonna 2016
  • Omistajat Kimmo Ripatti, Veikko Ripatti ja Timo Ripatti
  • Työntekijöitä 20,joista 6 toimihenkilöitä

Aika- ja kustannussäästöä

”Tuotteistamme saatu palaute on ollut innostavaa asioiden jatkokehittämiseen. Kuuden vuoden aikana tuotteita on asennettu ja käytetty sadoilla työmailla.”

Integroitu ratkaisu tuo aika- ja kustannussäästöjä, jotka syntyvät ohutmetallista valmistettujen tuotteiden mittatarkkuudesta ja tarkasti esivalmistettujen tuotteiden nopeammasta asennusajasta. Kuumasinkityillä rakenteilla on huomattavasti parempi korroosiokestävyys, ja samalla varmistetaan rakennuskohteen paloturvallisuutta.

Tuotteet soveltuvat sellaisinaan monenlaisiin rakennuskohteisiin, mutta yhtiö tekee räystäitä myös mittatilauksesta. ”Mittatilauksessa asiakas lähettää meille esityksensä siitä, millaisesta kohteesta ja ohutmetallirakentamisen tarpeesta on kyse. Tämän jälkeen muokkaamme suunnitelman tuotteisiin sopivaksi ja esitämme sitten toteutussuunnitelman hyväksyttäväksi.”

Lisää vientiä kiikarissa

Pitkä rakennusalan kokemus on opettanut Ripatit huomaamaan, että rakennusalalla on paljon mahdollisuuksia kehittää uusia tuotteita ja palveluja, jotka vievät koko alaa eteenpäin. Kunnioittaen vanhoja rakennusperinteitä ja yhdistäen niitä uusiin teknologisiin ratkaisuihin yhtiö uskoo, että se voi kehittää tuotteita ja palveluja, jotka ohjaavat kotimaista rakentamista entistä korkeatasoisempiin lopputuotteisiin.

Kimmo Ripatin mukaan yhtiön kehityksen kannalta olisi tärkeää, että tuotteet saataisiin laajasti kansainvälisille markkinoille osana suomalaisia rakennusinnovaatioita. Yhtiöllä on jo jonkin verran vientiä Ruotsiin.

”Kansainvälistyminen vaatii oikeanlaisia kumppanuuksia ja malttia.”

Hän uskoo, että kansainvälistyminen loisi merkittävästi uusia työpaikkoja niin suunnitteluun kuin tuotantoon.
Räystäsrakenteet täyttävät teknisten ominaisuuksien lisäksi myös esteettisyyden vaatimuksia.

”Uskon, että räystään linjakkuus ja selkeä erottuvuus tuottavat tunteen tasapainosta ja istuvuudesta muun ympäristön kanssa”, Kimmo Ripatti sanoo.

Hänen mielestään täsmällinen räystäslinja luonnostelee osaltaan rakennuksen yksilölliset piirteet ja antaa persoonallisen ilmeen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ripatti tekee räystäät uuteen malliin”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi