Controlteamin omistajakaksikko Kirsi Lepistö ja Olli Tirkkonen keskusarkiston työmaalla.

Suomen Controlteamin omistajat tähtäävät hallittuun kasvuun

Jukka Rasilo perusti rakennuttajatoimisto Itä-Suomen Controlteam oy:n Mikkeliin vuonna 1992. Vuoden 2015 alussa yrityksen nimi vaihtui Suomen Controlteam oy:ksi.

Kirjoittaja(t) Veijo Käyhty

Marraskuun lopussa 2016 yhtiön omistajuus siirtyi Olli Tirkkoselle ja Kirsi Lepistölle mutta säilyi samalla Etelä-Savossa. Uudet omistajat ovat ottaneet yrityksen järjestelmällisesti haltuun kahden ja puolen kuukauden omistajuutensa aikana. Tirkkonen aloitti toimitusjohtajana, ja Lepistö jatkaa varatoimitusjohtajana. Yhtiön perustanut Rasilo siirtyi vanhemmaksi neuvonantajaksi ja jatkaa projektinjohtajana Mikkelin sairaala- alueen rakennusprojektissa.

”En ikinä olisi uskonut, että ryhdyn yrittäjäksi”, Lepistö kertoo.

Kuopiosta vuonna 1989 valmistuneen rakennusmestarin ajatuksissa siinteli aikanaan ura vieraan palveluksessa eikä yrittäjyys. Tirkkonenkaan ei uskonut nuorena diplomi-insinöörinä 1990-luvun alussa, että olisi joskus yrittäjä ja oman yrityksen toimitusjohtaja.

Hän on ollut Controlteamissa vähemmistöosakkaana vuodesta 2007, joten tuntumaa on tullut myös omistajuuteen.

”Saimme hienon yhtiön, jolla on perinteitä ja osaava sekä sitoutunut henkilökunta”, Tirkkonen sanoo. Lepistö korostaa henkilökunnan ratkaisevaa roolia yrityksen menestyksessä. ”Omistaminen on omistamista, mutta tulokset tehdään työmailla ja henkilöstön kanssa yhteistyössä.”

Asiantuntija-apua

Tuoreet yrittäjät ottivat avuksi asiantuntijan, jonka kanssa käydään läpi kuukausittain esimerkiksi tulos ja tase. Lepistö korostaa asiantuntijan roolin tärkeyttä. ”Yrittäjän on päästävä nopeasti kiinni lukuihin ja niiden vaikutukseen yrityksen toimintaan niin lyhyellä kuin pitkällä aikavälillä.”

Tirkkonen kertoo, että yrityksellä on nyt askelmerkit tulevaisuuteen. Niiden rakentamisessa ja organisoinnissa käytettiin taloushallinnon tapaan ulkopuolisia asiantuntijoita. ”Loimme selkeät prosessit ja tahtotilan yhtiön tulevaisuudesta.”

Omistajat rakensivat yhtiölle kasvupolun 2020-luvulle saakka. Tavoitteena on orgaaninen kasvu. ”Olemme vahvasti sitoutuneet yhtiöön ja omistamisen kautta tuleviin uusiin mahdollisuuksiin”, Tirkkonen ja Lepistö toteavat yhdessä.
Ensimmäiset kuukaudet ovat olleet perusasioiden haltuunottoa. ”Paljon on joutunut opettelemaan uusia asioita muun muassa taloushallinnosta”, Lepistö kertoo ja lisää, että paljon on vielä opittavaa.

Tasaista kasvua

Kymmenen vuoden aikana yhtiö on kasvanut tasaisesti. Henkilökuntaa oli vuonna 2006 neljä ja vuoden 2016 lopussa 24, joista kuusi työskenteli talotekniikan asiantuntijoina. ”Uusien toimipisteiden myötä rekrytoinnin onnistuminen on tärkein asia. Tässä tilanteessa, kun asiantuntijoiden kysyntä on kovaa, on panostettava erityisesti”, Tirkkonen sanoo.

Suomen Controlteam

  • Perustettu vuonna 1992
  • Palvelut: rakennuttaminen ja valvonta, talotekniikan ja kunnossapidon rakennuttaminen ja valvonta, kilpailutusklinikat, kustannusarviopalvelut sekä kuntoarviot
  • Liikevaihto 2,4 Me vuonna 2016, ennuste 2,9 Me vuonna 2017
  • Toimipisteet: Mikkeli, Kuopio, Savonlinna, Kouvola ja Lappeenranta
  • Omistajat: toimitusjohtaja Olli Tirkkonen (51 %), varatoimitusjohtaja Kirsi Lepistö (49 %) Mikko Kankainen

”Lvi- ja sähköasiantuntemuksen kysynnän kasvaessa rekrytoimme lvi-asiantuntijan vuonna 2010. Kun näimme vahvan kysynnän, perustimme talotekniikkaosaston ja palvelu täydentyi talotekniikan rakennuttamisella ja valvonnalla.”

Toiminta-alue sisältää Etelä-Savon ohella Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson. Tänä vuonna yhtiö on avannut toimistot Lappeenrantaan ja Kuopioon. Yhtiöllä on kaksi suurta projektia Mikkelissä: sairaala-alueen rakentaminen sekä arkistolaitoksen keskusarkisto.
Tirkkonen vetää keskusarkiston rakennuttamista ja valvontaa. Hanke toteutetaan Senaatti-kiinteistöille ja tehdään projektinjohtopalveluna (PJP) ja kattohintaurakkana. Projektissa ei ole pääurakoitsijaa, vaan Controlteam vastaa rakennuttamisesta ja projektinjohdosta hankkeessa, joka valmistuu vuonna 2018.

”Toteutusmuodossa projekti on jaettu noin 30 erilliseen kilpailutettuun hankintaan. Hankinnoista yli 90 prosenttia toteuttaa eteläsavolainen yritys. Hankemuoto tarjoaa pienemmillekin yrityksille mahdollisuudet osallistua tarjouskilpailuun.” Kokemukset hankemuodosta ovat Tirkkosen mukaan myönteisiä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Suomen Controlteamin omistajat tähtäävät hallittuun kasvuun”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi