Kartanosta syttyi ilmiriita Espoossa: kaupunki heitti ulos yrittäjän, joka remontoi paikkaa

Oittaan kartano Espoossa on ollut vuodenvaihteesta suljettuna kaupungin ja entisen vuokralaisen kiistan vuoksi. Kuva: Markus Jokela / HS

Hiihtäjät ja ulkoilijat ovat olleet vuodenvaihteesta saakka vailla kahviota ja palveluita Espoon Oittaalla, kertoi HS tiistaina. Oittaan ulkoilukeskuksen uusina yrittäjinä ovat aloittamassa Toni ja Laura Loiva, jotka ovat odottaneet pääsyä vanhan navettarakennuksen tiloihin tammikuun alusta lähtien.

Espoon tilapalvelut -liikelaitoksen toimitusjohtaja Maija Lehtinen kertoi aiemmin HS:lle, että uuden yrittäjän pääsy tiloihin olisi viivästynyt, koska tilapalvelut ei saanut vanhalta palveluntuottajalta avaimia takaisin.

Oittaan ulkoilukeskuksen ja kartanon edellinen vuokralainen ja yrittäjä Kaisa Ovaska oli pöyristynyt luettuaan HS:n artikkelista kaupungin tilapalveluiden selityksen katkokselle ulkoilijoiden palveluissa. Väite avaimista ei hänestä pidä paikkaansa.

”Kaikki tallessa olevat avaimet on palautettu, osa puuttui. Mutta tämä ei varmasti ole ollut este tilojen luovuttamiselle uudelle toimijalle”, viisi vuotta yrittäjänä Oittaalla toiminut Ovaska sanoo.

Entinen vuokralainen vaatii korvauksia

Ovaskan käsityksen mukaan oikea syy palvelukatkokselle Oittaalla on se, että vanha yrittäjä Oittaa Cafe ja Catering on riitauttanut vuokra-asian kaupungin kanssa.

Entinen vuokralainen on pyytänyt kaupungilta korvauksia remonteista, korjauksista ja kunnossapitotöistä, joiden se katsoo kuuluvan kaupungin eli vuokran­antajan vastuulle. Yritys vaatii kaupungilta myös käyttö- ja jäteveteen liittyviä kuluja, joita se katsoo suorit­taneensa vuokran­antajan eli kaupungin puolesta.

Oittaa Cafe ja Catering vaatii kaupungilta yhteensä 63 992,75:tä euroa. Sen lisäksi Kaisa Ovaska ja hänen yrityksensä on tehnyt oikaisuvaatimuksen kaupungin päätöksestä vuokrata Oittaan kartano ja ulkoilukeskus T & L Loiva oy:lle.

Syynä on se, että paikka on päätetty antaa uudelle yrittäjälle huomattavasti edullisemmalla hinnalla kuin mitä edellisen yrittäjän kanssa oli sovittu.

Ovaskan yritys maksoi vuonna 2017 kuukausivuokraa Oittaan kartanosta ja ulkoilukeskuksesta 4 444,88 euroa ja neljä prosenttia liikevaihdosta.

”Onko tämä oikein?”

Viime marraskuussa tilapalvelut päätti vuokrata pelkän kartanon T & L Loiva oy:lle 1 600 eurolla ja neljällä prosentilla liikevaihdosta. Koska ulkoilukeskuksen ja kartanon palvelut liittyvät luontevasti toisiinsa, ulkoilukeskuksessa tilakeskuksen vuokralaisena oleva liikuntapalvelut päätti joulukuussa tehdä sopimuksen ulkoilukeskuksen palveluista saman yrittäjän kanssa.

T & L Loiva maksaa tästä korvausta arvonlisäveron lisäksi 1 000 euroa vuodessa eli noin 83,33 euroa kuukaudessa.

Yhteensä kartanon vuokra ja ulkoilukeskuksen palvelusopimus tekevät siis 1 683,33 euroa kuukaudessa.

Uuden yrittäjän sopimus kaupungin kanssa on kaksiosainen, mutta käytännössä se tulee toimimaan ihan samoissa tiloissa kuin edeltäjäkin. Edellisen yrittäjän maksama korvaus tilojen käytöstä oli kuitenkin noin kolminkertainen.

”Me olemme tehneet siellä suuren työn ja nostimme sen paikan profiilia tajuttomasti. Onko tämä oikein?” kysyy Ovaska.

”En halua nyt kommentoida”

Hän kertoo tehneensä Lehtiselle tarjouksen vuokrata pelkkä kartano 2 000 euron kuukausivuokralla ja neljän prosentin liikevaihdolla. Ovaska on toissijaisesti pyytänyt oikaisuvaatimuksessaan, että Oittaan kartanon vuokraamisesta järjestetään tarjouskilpailu.

”Vuokrauksia ei tarvitse kilpailuttaa”, kommentoi Lehtinen HS:lle ja kertoi kaupungin valmistelevan parhaillaan vastausta oikaisuvaatimukseen.

Aikooko kaupunki maksaa entisen yrittäjän vaatiman summan, vajaat 64 000 euroa?

”Asia on selvityksessä ja me laaditaan siitä vastaus tälle vuokralaiselle”, Lehtinen sanoo.

”Meillä on perustellut syyt siihen, miksi vuokrasopimusta aiemman vuokralaisen kanssa ei jatkettu, ja niistä perustelluista syistä en halua nyt kommentoida.”

”Tilojen ylläpitokustannukset olivat liian raskaat”

Ovaska tuli yrittäjäksi Oittaalle talvella vuodenvaihteessa 2012–2013. Sitä ennen paikkaa oli pyörittänyt Suomen Latu vuosina 2003–2012, jolloin myös Toni ja Laura Loiva molemmat työskentelivät Oittaalla.

Ovaska on kunnostanut pihapiiriä ja remontoinut rakennuksia Oittaalla ja olisi halunnut jatkaa toimintaa siellä.

Oittaa Cafe ja Catering pyöritti vanhassa navetassa ulkoilukeskusta, jossa toimi sauna avantoineen, suksien ja lumikenkien vuokrauspalvelu sekä kahvila. Tämän lisäksi viereisessä Oittaan kartanossa on pidetty muun muassa perhejuhlia ja kokouksia.

”Olemme remontoineet sen kartanon. Kun aloitimme viisi vuotta sitten siellä, se oli niin hirveässä kunnossa, että eihän siellä olisi voinut pitää ensimmäistäkään asiakastilaisuutta.”, Ovaska sanoo.

”Remontoimme sen ja navetan vintin, ja kaupunki on luvannut meille, että se osallistuu remontteihin ja että he vähentävät niitä vuokrasta, mutta näin ei ole tapahtunut.”

Lopulta yritys joutui talousvaikeuksiin. Sillä on ollut viivästyksiä muun muassa vuokranmaksuissa. Verottaja on hakenut yritystä konkurssiin tammikuun alussa. ”Tilojen ylläpitokustannukset olivat liian raskaat yritykselle”, toteaa Ovaska.

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Kartanosta syttyi ilmiriita Espoossa: kaupunki heitti ulos yrittäjän, joka remontoi paikkaa”

  1. Eiköhän kaupungin päättäjä ole sen jollekin kalakaverille tai kummin kaimalle vuokrannut

    1. Espoo on kaikkea muuta kuin yrittäjäystävällinen kaupunki !
      Onkohan tämä paljon puhutun Espoon tarinan mukaista toimintaa ? Missä kaupungin arvot ??

  2. Nyt kun korruptoitunut on saatu pois ylimmän syyttäjän paikalta, olisi Häkkäsen aika aloittaa laajamittainen siivous ja syytteisiin asettaminen kauounkiemme kiinteistöosastoilla – erityisesti läpimädissä kaavoitusyksiköissä.

  3. Vaikuttaa vahvasti hyväveli-järjestelmän maanläheiseltä ilmenemismuodolta. Yrittäjä panostaa tilaan, kaupunki ei tee omaa osuuttaan, yrittäjä ajetaan kulujen ja katkeruuden kanssa nurkkaan hänen odottaessaan vuokranantajan osallistumista korjauskuluihin eikä lopulta pysty itse maksamaan vuokraansa kun saamisia on maailmalla, ja kappas, saadaan peruste vuokrasopimuksen irtisanomiselle/jatkamattomuudelle. Sitten vaan kaveri remontoituihin tiloihin toimimaan. ”Vuokraamista ei tarvitse kilpailuttaa.”

Jätä kommentti