Joutsenmerkki­kriteerit korjauskohteille valmistuivat

Asuintalojen, päiväkotien ja koulu- sekä toimistorakennusten peruskorjauksille on valmistunut pohjoismaiset ympäristömerkintäkriteerit.

NCC:n uudistuotannon Joutsenmerkki-talo valmistuu kesän lopulla Vantaan Hakunilaan. Kuva: Anne Kurki

Joutsenmerkin avulla voidaan varmistaa, että peruskorjaukset tehdään tiukkojen  ympäristövaatimusten mukaisesti.

Ennen korjaustöitä tehdään aina perusteellinen ympäristökartoitus ja vaaralliset jätteet hävitetään asianmukaisesti. Lisäksi esimerkiksi rakennusmateriaalien kierrätykseen ja uudelleenkäyttöön kiinnitetään huomiota.

Korjauksen jälkeen joutsenmerkityssä rakennuksessa on alhainen energiankulutus, hyvä sisäilma ja vähäiset kemikaalipäästöt. Korjauksessa käytettyjen rakennusmateriaalien ja kemiallisten tuotteiden pitää täyttää korkeat ympäristö- ja terveysvaatimukset.

Uusille pientaloille, kerrostaloille, koulu- ja päiväkotirakennuksille sekä kesämökeille tai vapaa-ajan asunnoille on jo olemassa omat Joutsenmerkki-kriteerit.

Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty kerrostalo valmistui Järvenpäähän. Lisäksi Hyvinkäällä on päiväkoti, Kaarinassa pienryhmäkoti ja useita hankkeita parhaillaan käynnissä.

Hyvää yhteistyötä

Esimerkiksi NCC rakentaa suurta vuokrataloa Vantaan vuokra-asuntoyhtiölle VAV Asunnoille. Korjausrakentamishankkeissakin korostunee hyvä yhteistyö hankkeen eri osapuolten välillä.

Rakennuslehdessä aiemmin haastatellut NCC:n pääkaupunkiseudun asuntorakentamisen asiakkuusjohtaja Ilkka Leskelän mukaan ympäristömerkin tavoittelu pakottaa hankkeen osapuolet yhteistyöhön jo hankesuunnitteluvaiheessa.

”Päätöksenteko aikaistuu. Tämänkin kohteen urakkasopimus on tehty vuoden 2016 lopussa ja suurin osa materiaaleista maaleja myöten valittu jo silloin”, Leskelä kertoo.

Bergbomin mukaan pääurakoitsijan rooli korostuu ympäristömerkkihankkeessa.

”Alihankkijat eivät voi itse päättää materiaalejaan, vaan heidät täytyy sitouttaa käyttämään vaatimukset täyttäviä materiaaleja”, Bergbom toteaa.

Diplomityö ympäristöluokituksesta

NCC:n pääkaupunkiseudun asuntorakentamisen takuukorjauspäällikkö Miika Knuutila teki Hakunilan hankkeeseen diplomityön ympäristöluokitellun asuinrakennuksen rakennusprosessin hallinnasta.

Hänen mukaansa hanke vaatii normaalia enemmän resursseja, esimerkiksi sopivien materiaalien etsimiseen ja hyväksyttämiseen Joutsenmerkki-organisaatiolla.

Vuoden alussa  JM Suomi ilmoitti, että kaikki yhtiön alusta loppuun itse toteuttamat kerrostalot, joiden suunnittelu käynnistyy vuonna 2018 tai sen jälkeen, rakennetaan Joutsenmerkin vaatimien kriteerien mukaisesti.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Joutsenmerkki­kriteerit korjauskohteille valmistuivat”

Vastaa