Kokeile kuukausi maksutta

Pörssiin hamuava Kojamo aikoo jatkaa isoja asuntoinvestointejaan – listaus tekisi ammattiliitoista pörssiyhtiön omistajia

Kojamo suunnittelee listautumista Helsingin pörssin päälistalle.

Kojamo suunnittelee listautumista Helsingin pörssin päälistalle.

Aikaisemmin VVO-nimellä toiminut yhtiö aikoo kerätä listautumisessa 150 miljoonan euron bruttovarat laskemalla liikkeelle uusia osakkeita.

Lisäksi yhtiön vanhat pääomistajat ovat sitoutuneet myymään osakkeitaan.

Yhtiön markkina-arvosta ei toimitusjohtaja Jani Niemisen mukaan ole vielä tässä vaiheessa arviota.

Markkinaolosuhteista riippuen suunnitellun listautumisen odotetaan toteutuvan tämän vuoden toisen neljänneksen aikana.

Kova investointitahti jatkuu

Kojamo on Suomen suurin yksityinen asuntosijoitusyhtiö sijoituskiinteistöjen käyvällä arvolla mitattuna. Maaliskuun lopussa sillä oli 35 697 vuokra-asuntoa.

Yhtiön mukaan sen omistamien sijoituskiinteistöjen arvo oli 4,9 miljardia euroa viime maaliskuun lopussa.

Kojamo on investoinut Lumo-asuntotarjonnan kehittämiseen 1,5 miljardia euroa vuosina 2014-2017. Tänä aikana yhtiö on käynnistänyt noin 3700 asunnon rakentamisen.

Kojamon kova investointitahti jatkuu. Yhtiön tavoite on, että sen omistamien asuntojen arvo on 6 miljardia vuonna 2021. Siihen pyritään rakentamalla ja ostamalla vanhoja asuntoja.

Vuodenvaihteessa oli rakenteilla 1500 asuntoa. Tavoite on, että yhtiö omistaa 38 000 vuokra-asuntoa vuonna 2021.

Yleishyödyllisestä yhtiöstä pörssiyhtiöksi

Kojamon listautumisen tekee mielenkiintoiseksi yhtiön yleishyödyllinen historia. Sen tarkoituksena on rakennuttaa ja omistaa edullisia vuokra-asuntoja.

Nyt omakustannusvuokran pohjalla toimivia Ara-asuntoja on Kojamon asunnoista enää parituhatta. Y-Säätiön kanssa tehty kauppa pienensi asuntomäärää roimasti.

Reilut 32 500 asuntoa on markkinavuokralla toimivia Lumo-asuntoja.

Niemisen mukaan Aralta ei tarvita lupaa pörssiin listautumiseen, vaikka yhtiö omistaa edelleen Ara-asuntoja.

Ammattiliitot pörssiyhtiön omistajiksi

Kojamon suurimpia omistajia ovat työeläkeyhtiöt Varma ja Ilmarinen. Niiden lisäksi yhtiön suuria omistajia ovat joukko ammattiliittoja kuten Teollisuusliitto, Rakennusliitto, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Palvelualojen ammattiliitto PAM.

Ammattiliitoista tulee listauksen toteutuessa pörssiyhtiön omistajia. Ammattiliittoja on arvosteltu vuosien varrella Kojamon korkeista vuokrista ja hulppeista, verovapaista osinkotuotoista.

Kojamon kahdeksan pääomistajaa ovat listautumisessa osakkeiden päämyyjinä. Ne pysyisivät edelleen merkittävinä omistajina listauksen jälkeen.

PAMin, OAJ:n ja Pron puheenjohtajat ovat ilmoittaneet eroavansa yhtiön hallituksesta listauksen toteutuessa. Nieminen perustelee hallituksen jäsenten vaihdoksia sillä, että hallitukseen halutaan muitakin kuin vain omistajien edustajia.

Hallituksen jäsenten vaihdokset ja omistuksen myynnit eivät Niemisen mukaan ole sidoksissa toisiinsa.

”Tottakai sijoittajilla on tuotto-odotuksia”

Helsingin Sanomissa Nieminen arvioi, että listautuminen ei nostaisi vuokria.

”Mahdollinen listautuminen ei vaikuta vuokriin millään tavalla. Jatkamme operatiivista toimintaa ihan niin kuin tähänkin asti, perustuen strategiaamme. Lumo-asuntojen vuokrat määrittyvät sen mukaan, miten asuntomarkkinat kehittyvät”, Nieminen toteaa.

”Totta kai sijoittajilla on tuotto-odotuksia. Olemme olleet hyvin avoimia siitä, mihin tähtäämme, emmekä ole muuttamassa strategiaamme. Mikäli listautuminen tulee, sijoittajat ostavat sen meidän strategian”, Nieminen vastaa HS:ssa kysymykseen, voiko yhtiön tuotto-odotus koventua, kun se menee pörssiin.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Pörssiin hamuava Kojamo aikoo jatkaa isoja asuntoinvestointejaan – listaus tekisi ammattiliitoista pörssiyhtiön omistajia”

  1. Eläkeyhtiö ja liittopaperi tämä VVO on. Pari ay-pomoa jää pois hallituksesta ja muu jää ennalleen. Toimari pääsee soittamaan kelloa ja osakkeelle saadaan hinta, siinä sy tähän jumppaan.

  2. En tiedä liittyykö tähän, mutta jos ei olisi korruptiota, ei olisi rikkaitakaan.

  3. Liitot kuittaa 2 miljardia. Noin 10000 per jäsen nopeasti laskien.

    Mitä luulette tapahtuu.
    1. Jäsenmaksut laskee
    2. Liittopomojen palkat nousee

  4. Kyllähän ammattiliitot jo nyt omistaa pörssiyhtiöitä. Ei tosin määräysvaltaa käsittääkseni ole, mutta omistavat vähemmistöosuuksia kuitenkin, joten sikäli tilanne ei muutu.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat