Kokeile kuukausi maksutta

Tappava asbesti tekee paluun Yhdysvalloissa ympäristönsuojelu­viraston luvalla

Yhdysvallat sallii jälleen terveydelle erittäin vaarallisen asbestin käyttämisen rakennusmateriaaleissa.

Suomessa asbestiin liittyvää lainsäädäntöä kiristettiin vuonna 2016. Nyt rakennushankkeissa ja purkutöissä täytyy aina suorittaa asbestimittaukset, ja purkutöissä asbestimittaukset täytyy suorittaa vielä jälkikäteen. Kuva: Kimmo Mäntylä

Asiasta päätti Yhdysvaltain ympäristönsuojeluvirasto EPA, ja siitä uutisoivat muun muassa Fast Company ja Architect’s Newspaper.

Kesäkuun alussa EPA ehdotti asbestille säädöstä, joka sallii uusien asbestituotteiden valmistamisen tapauskohtaisesti.

Viraston järkeilyn mukaan sellaiset asbestin käyttötarkoitukset, jotka ovat tähän mennessä olleet kiellettyjä, voidaan tulkita uusiksi käyttötarkoituksiksi, joihin voi virastolta hakea lupaa.

”Tämä ei ikipäivänä menisi läpi Suomessa”

EPA:n mukaan mahdollisesti hyväksyttäviä asbestia sisältäviä tuotteita olisivat esimerkiksi vinyyli-asbestilattialaatat, putkienpäällysteet, tarrat, teipit ja liimat, vahvistetut muovit tai ”mikä tahansa muu rakennusmateriaali, paitsi sementti”.

Lisäksi virasto julkaisi toukokuussa raportin uudistuneesta vaarallisten aineiden riskiarviomenetelmästään. Raportin mukaan virasto ei enää ota huomioon ilmassa, maassa tai vedessä sijaitsevan asbestin vaikutuksia riskiarvioissaan.

Uutta säännöstä arvostelevien ympäristöasiantuntijoiden mukaan päätös on vaarallinen, koska kemikaaliyritykset voivat sen turvin tuoda markkinoille haitallisia tuotteita ilman, että niiden tarvitsisi pohtia tuotteiden terveysriskejä.

”Tämä ei ikipäivänä menisi läpi Suomessa tai EU:ssa”, sanoo Talonrakennusteollisuus ry:n vastaava lakimies Ville Wartiovaara. ”Asbesti on ihmiselle vaarallinen aine, joka aiheuttaa kuolemantapauksia.”

Suomessa lainsäädäntö kiristyi 2016

Asbesti on voimakas karsinogeeni, joka aiheuttaa keuhkosyöpää, asbestoosia ja muita keuhkopussin sairauksia. Elimistöön päästyään asbesti ei poistu sieltä, ja sairaudet voivat puhjeta vasta kymmenien vuosien jälkeen altistuksesta. Jo lyhytaikainen altistuminen riittää sairastumiseen.

Asbestia on käytetty rakentamisessa tulenkestävänä eristeenä ja sidosaineena.

Suomessa asbestiin liittyvää lainsäädäntöä kiristettiin vuonna 2016. Nyt rakennushankkeissa ja purkutöissä täytyy aina suorittaa asbestimittaukset, ja purkutöissä asbestimittaukset täytyy suorittaa vielä jälkikäteen.

Raportin mukaan virasto ei enää ota huomioon ilmassa, maassa tai vedessä sijaitsevan asbestin vaikutuksia riskiarvioissaan.

Vaikka kiristykset hetkellisesti nostivat kustannuksia, on kilpailu sittemmin tasoittanut hintoja, Wartiovaara kertoo.

Hänen mukaansa kaikki osapuolet ovat tyytyväisiä uudistuksiin. Asbestin kohdalla terveyshaitat ovat niin suuria, että kustannukset ovat toisarvoinen seikka ihmisten turvallisuuteen verrattuna.

”Uudistukset tuovat kaikille varmuutta siitä, että työt on tehty hyvin ja turvallisesti, eikä tilojen käyttäjille tule henkisiä lukkoja siitä, että tiloissa voisi olla asbestia”, Wartiovaara sanoo.

Virasto ottaa kantaa tapauskohtaisesti

Asbestin käyttö on kielletty laajasti maailmalla. Suomessa se kiellettiin vuodesta 1994 alkaen. Yhdysvallat on yksi harvoista kehittyneistä valtioista, joka rajoittaa asbestin käyttöä ilman täyskieltoa.

Yhdysvaltoihin tuodaan yhä asbestia Brasiliasta ja Venäjältä kloorialkalin tuotantoon, jota käytetään muoviteollisuudessa.

”Parituhatta kilometriä kun mennään tästä itään, niin siellä on kaupunki nimeltä Asbest, mistä löytyvät maailman suurimmat asbestikaivokset”, Wartiovaara sanoo. ”Siellä he onnellisesti järjestävät asbestiseminaareja ja viettävät asbestipäiviä.”

EPA:n päätös ei tarkoita sitä, että asbestia tulee myyntiin ilman valvontaa. Virasto aikoo ottaa kantaa asbestin luvalliseen käyttöön tapauskohtaisesti.

Asbestista johdetuista tuotteista ei välttämättä irtoa vaarallisia kuituja, mutta ympäristöjärjestö Healthy Building Network kertoo Fast Companyn artikkelissa, että asbestikuitu on merkittävä terveysriski niille, jotka osallistuvat asbestin valmistukseen tai rakennusprojekteihin, joissa asbestia käytetään tai puretaan. Asbestia voi löytyä myös kaatopaikkojen läheisyydestä.

”Asbesti ei ole välttämätön materiaali”

Myös Wartiovaara arvioi, että EPAn päätöksessä on todennäköisesti kyse vain sellaisista tuotteista, joista vaarallisia kuituja ei pääse irtoamaan. Silti viraston päätöstä on vaikea ymmärtää.

”Asbesti ei ole välttämätön materiaali rakennusteollisuudessa. Se on loistava ominaisuuksiltaan, mutta tappava. En muista, että kukaan olisi täällä haikaillut sen perään”, Wartiovaara summaa.

Vaikka EPA tekee haitallisten aineiden, kuten asbestin, käytöstä helpompaa, niin se ei tarkoita sitä, että asbestia pitäisi alkaa käyttää. Materiaalien valinta on myös paikallishallintojen, rakennusyritysten ja arkkitehtien käsissä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Tappava asbesti tekee paluun Yhdysvalloissa ympäristönsuojelu­viraston luvalla”

 1. ”Suomessa asbestiin liittyvää lainsäädäntöä kiristettiin vuonna 2016. Nyt rakennushankkeissa ja purkutöissä täytyy aina suorittaa asbestimittaukset, ja purkutöissä asbestimittaukset täytyy suorittaa vielä jälkikäteen.”

  Suomessa asbestityön laadunvalvonnan suorittaa asbestipurkaja, jonka edun mukaista ei ole asbestin löytyminen purun jälkeen otettavasta ilmanäytteestä, sillä tämä johtaisi kalliiseen tilojen uudelleensiivoukseen asbestisiivouksena lattiasta kattoon ja uusien näytteiden ottamiseen. Nykytilanteessa pukki on kaalimaan vartijana ja on asbestipurkuyrityksiä, jotka suoranaisesti huijaavat ilmanäytteidenotossa, pitämällä näytesylinterin korkkia kiinni imun aikana tai vuokraavat vain laitteen ja palauttavat purkit avaamattomina. Itse olen työmailla nähnyt asbestipurkujen ja näytteenottojen jälkeen kookkaita asbestipitoisen materiaalin paloja runsaan pölyn lisäksi. Pölyä on usein niin paljon, että se tukkisi näytesuodattimen ja estäisi kuitulaskennan ja näytteen analyysin. Olisi ensiarvoisen tärkeää saada eriytettyä jälkinäytteenotto ja purkutyön teko eri yrityksille, sillä nykytilanne on huono vitsi.

 2. Trumpalla on varmaan rahaa kiinni asbestibisneksissä.

 3. Tähän voi hyvin kommentoida koskien erästä isohkoa saneeraustyömaata pääkaupunkiseudulla vuonna 2018, jossa valtakunnallisesti ison mittauksia tekevän yrityksen näytteenottaja kävi tekemässä asbestikartoitusta. Mittauspisteiden edetessä henkilö kysyi välillä työmaan työnjohtajalta, ”täältä ei kai tarvitse ottaa näytettä… .” Ja vastaus tuli aina: ”ei tartte”. Eli näin tämä homma käytännössä toimii, vaikka miten olisi sertifioitua toimintaa.

 4. Ei noita näytteitä oteta siten, kun niistä on ohjeistettu ja aina saa halutessaan puhtaan tuloksen. Ala on kyllä täynnä kusetusta ja AVI:lla ei ole resursseja puuttua asiaan.

 5. Tampereen seudulla eräässä koulussa tehtiin asbesti purut vuokramiesten voimin. Purkutyön jälkeen kutsuttiin asbesti kartoittaja paikalle.
  ”kuulemma” kyseinen kaveri oli äimän käkenä mistä täällä pitää ottaa näytteitä kun kaikki purkutyöt on jo tehty?
  Ei voi kun nauraa tälle touhulle suomessa, toisaalta kyseinen työmää tehtiin alusta loppuun rahat pois periaatteella.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat