RIL-Palkinto 2018 meni Amos Rexille

Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL:in tunnustuspalkinto on myönnetty tänä vuonna taidemuseo ja kulttuurikeskus Amos Rexille.

Amos Rexin lasikupolit kurottavat Lasipalatsin aukiolle. Kuva: Kati Raivonen

Toiselle sijalle ylsivät Helsingin keskustakirjasto Oodi ja Uusi lastensairaala.

Kilpailun päätuomari, entinen Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck painotti valinnassaan erityisesti Amos Rexin merkitystä suomalaiselle yhteiskunnalle ja taidemuseohankkeen pientä ekologista jalanjälkeä.

Oreckin mukaan jokainen finalistikohde täytti palkintokriteerit insinööriosaamisessa. Kaikissa kohteissa rakenteelliset ratkaisut olivat erittäin vaativia. Kärkikolmikko hyödynsi myös erinomaisesti ja monipuolisesti digitaalisia ratkaisuja.

”Amos Rex on finalisteista ehdottomasti ympäristöystävällisin hanke, koska siinä on muun muassa hyödynnetty osittain jo olemassa olevia rakenteita. Vanhalle kiinteistölle luotiin täysin uusi käyttötarkoitus, kun se peruskorjattiin lähes 70 vuotta vanhaan rakennukseen ja uudet tilat rakennettiin sen alle”, Oreck kertoo.

Oreck toteaa, että Amos Rex toimii vuosi toisensa jälkeen elinkelpoisena ja elinvoimaisena osana kaupunkimaisemaa ja sen käytönaikaiset ympäristövaikutukset ovat minimaaliset. Lisäksi sekä rakennuksen sisätila että ulkoiset Lasipalatsin aukiolle kurottavat ”lasikupolit” ovat hänestä loistava yhdistelmä leikkisiä, vuorovaikutteisia ja käytännöllisiä tiloja.

”Museo on myös saavuttanut jo tässä vaiheessa, muutama kuukausi avajaisten jälkeen, kiitoksensa kansalaisilta. Tämä toimii testamenttina hankkeen onnistumiselle – sekä kulttuurillisesti että taloudellisesti.”

Taidemesenaatti Amos Andersonilta nimensä saanut taidemuseo ja kulttuurikeskus avattiin yleisölle tämän vuoden elokuussa. Amos Rexin uudis- ja peruskorjaushankkeen suunnitteli arkkitehtitoimisto JKMM Arkkitehdit.

RIL-Palkinnon voittaja julkistettiin tiistaina Säätytalolla. Oreck teki valintansa rakennusalan asiantuntijoista koostuva esiraadin arvioiden pohjalta. Kaikkiaan RIL-Palkinto -kilpailuun osallistui 13 kovatasoista ehdotusta.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “RIL-Palkinto 2018 meni Amos Rexille”

  1. Rakennusinsinöörityöstä olisi artikkelissa hyvä mainita myös teknillisiä asioita, kohteen rakenteiden esittely, mikä tekee siitä erikoisen!

Vastaa