Tavarahissin mastorakenteen liitos olisi pitänyt kiinnittää neljällä pultilla. Kalasataman onnettomuudessa vain kaksi pulttia oli paikoillaan ja ne vääntyivät nostokorin kokonaiskuorman aiheuttaman kaatomomentin johdosta. Kuva: Tapaturmavakuutuskeskus / TOT-tutkinta

Kalasataman vakavan onnettomuuden syy selvisi – pultit puuttuivat kokonaan

Yksi työntekijä kuoli ja toinen loukkaantui vakavasti, kun osa mastorakenteen kiinnityspulteista puuttui kokonaan, tavarahissin nostokori ajettiin liian ylös ja kumpikaan ei käyttänyt valjaita.

Kirjoittaja(t) Teppo Kuittinen
Tapaturmavakuutuskeskuksen alainen työpaikkaonnettomuuksien tutkinnan (TOT) organisaatio on julkaissut raportin Kalasataman vakavasta työtapaturmasta, joka tapahtui vuoden 2018 helmikuussa. Toinen asentaja kuoli, toinen loukkaantui vakavasti.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Olen jo tilaaja

Rekisteröidy

Tätä artikkelia on kommentoitu 6 kertaa

6 vastausta artikkeliin “Kalasataman vakavan onnettomuuden syy selvisi – pultit puuttuivat kokonaan”

  1. Nämä työturvallisuuteen liittyvät artikkelit voisi olla viisasta siirtää maksumuurin ulkopuolelle. Nämä ovat kaikille alan toimijoille opiksi ja ojennukseksi, ja ottaen huomioon miten kallis hinta siitä opista on maksettu, ei tunnu oikein kohtuulliselta että joku sillä pyrkii rahastamaan.

  2. Todella hienoa todeta että Haahtelan työnjohdolla ei ollut munaa tunnustaa että mikä oli oikea syy miksi tämä tavarahissi tuli työmaalle. Raportissa luki että muilla hisseillä ei saanut tavaraa kuljetettua niin siksi hankittiin erillinen tavarahissi. Mitään muuta hissiä ei ollut koska se maksaa. Urakoitsijat joutaa kävelemään rappuja on Haahtelan työmaalla aika yleinen käytäntö.
    Tuossa yksi syy miksi emme osallistu enään Haahtelan urakkatarjouksiin.

  3. Lain mukaan henkilöiden nostaminen on sallittua vain siihen tarkoitukseen valmistetulla laitteella. Tavarahissi ei ole tällainen laite. Varsinkaan, kun se on vielä keskeneräinen. Miksi tutkintaraportissa ei ole tätä asiaa noteerattu?

    1. Turmassa olleet kasasivat vasta tätä tavarahissiä ja siksi olivat korissa. Eräs urakoitsija mikä kyseisellä työmaalla työskenteli kertoi, että hommat jatkuivat kuin mitään ei olisi tapahtunut. Kriisiapua ei tarjottu, eikä keskustelua muutenkaan. Niin kuin ylempänä mainittiinkin, Haahtelan työnjohto on aika munatonta sakkia, eikä tälläiset pienet tapaturmat saa hidastaa urakkaa.

  4. Voisi olla järkevää, jos tällaisissa työpareissa toiselle olisi aina sovittu tarkastusvastuu. Edellä mainitusta TOT-raportista ei kai löydy mainintaa, että sellaisesta olisi sovittu. Työmaan johdon tarkastusvastuu ei voine ulottua yksittäisiin pultteihin. Raportista käy kuitenkin ilmi kaikenlaisia työn suoritustapaan liittyviä ongelmia (esimerkiksi varautuminen pulttien putoamiseen tai tehtyjen asennustoimien varmistamiseen tai niissä mahdolliseen sooloiluun muun asennustyön helpottamiseksi), joiden pohjalta voi aika helposti sanoa, ettei kummallakaan kokeneeksi mainitulla asentajalla ole ilmeisesti ollut (ainakaan virallisesti) sovittuna mitään erillistä tarkastusvastuuta.

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi