Kokeile kuukausi maksutta

Kolin luontomatkailukeskuksen hintalappu yli 100 miljoonaa euroa

Kolin kansallispuiston kupeeseen suunniteltu luontomatkailu- ja kulttuurikeskus Koli Cultura on julkaissut tilaohjelmansa, laskelmansa ja arkkitehtuuripiirroksensa. Samalla käynnistyy hankkeen sijoittaja- ja operaattorihaku.

Kuva: JKMM Arkkitehdit

Suomalaisen perheyrityksen Napa-Koli oy:n koordinoiman hankkeen kokonaisbudjetti on 102,8 miljoonaa euroa, josta 68,5 miljoonaa euroa kohdistuu hotelli- ja palveluliiketoimintaan. Keskukseen tulee yhteensä 1252 petipaikkaa. Niistä 702 sijoittuu hotelleihin, 286 lomahuviloihin ja 264 leirintäalueelle. Napa-Koli omistaa kokonaisuudessaan Koli Culturalle kaavoitetun 10 hehtaarin alueen.

Päivittyneessä liiketoimintasuunnitelmassa ja kassavirtalaskelmissa Koli Cultura on jaettu viiteen pääkomponenttiin: hotelli- ja palveluliiketoimintaan, lomahuviloihin, viiden tähden leirintäalueeseen, pysäköintilaitokseen ja keskuksen omaan bio-energialaitokseen. Kokonaisuuteen sisältyy päähotellin ravintola-, kahvila-, auditorio- ja kokoustiloja, wellness-tiloja sekä sauna- ja elämysmaailma Purnulammen rantaan. Kokonaisalasta on maan päällä 26140 kerrosneliötä ja maan alla 9880 kerrosneliötä.

”Tiivis rakentaminen on ympäristön kannalta hyvä: se mahdollistaa autottoman liikkumisen luontokohteessa ja jättää ympärilleen koskematonta luontoa. Kokonaisuus toteutetaan huolellisesti kansallispuistoa kunnioittaen ja sijoittaen rakentaminen puiston ulkopuolelle”, Napa-Kolin omistaja ja Koli Cultura-hankkeen koordinaattori Ari Uusikangas sanoo tiedotteessa.

Arkkitehtuurista vastaavat JKMM Arkkitehdit ja vastikään valtionpalkinnon saaneiden Trevor Harrisin ja Hennu Kjisikin toimisto Harris-Kjisik. Maisemasuunnittelun toteuttaa Loci maisema-arkkitehdit ja liikennesuunnittelun Trafix.

Lieksan kaupunki on määrittänyt Kolin Iso Kuva 2050 -kasvutavoitteet, ja Koli Cultura -hanke osaltaan edistää niiden saavuttamista. ”Koli Culturan arvo- ja sisältöpohja vahvistavat entisestään Kolin profiilia kestävän kehityksen matkailukohteena”, Lieksan kaupunginjohtaja Jarkko Määttänen toteaa.

Koli Culturan taustalla on pitkittynyt kaavoitusprosessi vuosina 2012–2017. Kaikki kaavoitusta kohtaan esitetyt valitukset hylättiin perusteettomina vuonna 2017, ja korkein hallinto-oikeus linjasi hankkeen ottavan alueen sekä kansallispuiston maisema- ja ympäristöarvot huomioon.

Viimeisimpien Metsähallituksen tilastojen mukaan Kolin kansallispuistossa vieraili vuonna 2017 yhteensä 203400 kävijää. Kävijämäärä kasvaa noin 15 prosentin vuosivauhdilla.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kolin luontomatkailukeskuksen hintalappu yli 100 miljoonaa euroa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat