Kokeile kuukausi maksutta

Lappeenrannan Sammontalon arkkitehtuurikilpailun voittaja on valittu

Nimimerkki Valkoinen piha on voittanut Lappeenrannan Toimitilat oy:n ja Lappeenrannan kaupungin järjestämän arkkitehtuurikilpailun.

Lappeenrannan Sammontalon on tarkoitus valmistua vuonna 2023. Kuva: Tuuli Kanerva, Leo Lindroos ja Antti Soini

Voittajaehdotuksen tekivät arkkitehdit Tuuli Kanerva, Leo Lindroos ja Antti Soini.

Sammontalo sijoittuu Lappeenrannan läntisten alueiden keskuksena toimivaan Sammonlahteen. Kohteen on tarkoitus valmistua vuonna 2023. Valmistuttuaan se palvelee Lappeenrannan kaupungin läntisen alueen varhaiskasvatusta, perusopetuksen yhtenäiskoulua, kirjastoa, nuorisotoimea, neuvolaa ja liikuntapalveluja.

Lappeenrannan kaupunki järjesti kohteesta yleisen kaksivaiheisen suunnittelukilpailun, johon tuli yhteensä 57 kilpailuohjelman mukaista työtä.

Arkkitehtuurikilpailussa toiseksi sijoittui ehdotus nimeltä Katras, jonka ovat tehneet Arkkitehdit Ruhanko + Kankkunen oy sekä Nomaji Maisema-arkkitehdit oy. Kolmannen palkinnon sai Verstas Arkkitehdit oy:n ehdotus nimeltä Orbit.

Ilmakuva voittaneesta ehdotuksesta. Kuva: Tuuli Kanerva, Leo Lindroos, Antti Soini

Punatiili on osa alueen identiteettiä

Palkintolautakunta luonnehti kilpailun voittajaa runolliseksi ja tasapainoiseksi ehdotukseksi. Sen sanottiin sopivan hyvin kaupunkikuvaan ja muodostavan mittakaavaltaan miellyttävän aukion kirkon ja Sammontorin yhteyteen.

Lautakunnan mukaan ehdotus käyttää punatiiltä materiaalina taitavasti. Se luo voimakkaan materiaalin tunnun yhdistäen rakennuksen osaksi ympäröivää Sammonlahtea. Punatiilen merkitys osana Sammonlahden identiteettiä näkyi myös ehdotuksista annetuissa yleisöpalautteissa.

Voittajaehdotuksen sisätiloja lautakunta piti kauniina ja hillittyinä. Niiden todettiin muodostavan eriluonteisten avointe oppimistilojen polveilevan kudelman. Lisäksi ehdotuksen sanottiin hyödyntävän hyvin luonnonvaloa ja tarjoavan käyttäjille useasta paikasta suoran näkymän ulos.

Voittaneen ehdotuksen sisäpiha on valkoinen. Kuva: Tuuli Kanerva, Leo Lindroos ja Antti Soini

Jatkosuunnittelu käynnistyy heti

Hankkeen jatkosuunnittelu on tarkoitus käynnistää välittömästi. Jatkokehittämisessä kuullaan myös Sammontalon tulevia käyttäjiä ja alueen asukkaita. Sammontalon suunnittelun lisäksi käynnistetään alueen asemakaavamuutoksen laatiminen.

Jatkosuunnittelussa kiinnitetään huomiota muun muassa arvioinnin aikana ilmenneisiin parannusehdotuksiin ja ehdotukseen piilotettujen helmien rikkaaseen hyödyntämiseen. Palkintolautakunta kiinnitti huomiota esimerkiksi ehdotuksessa olevan sisäpihan ja ruokasalin väliseen kapeaan kannakseen, joka on suunnitelman hienoimpia kohtia ja jonka potentiaalia ei ole vielä ehdotuksessa täysin hyödynnetty.

Havainnekuva Valkoisen pihan aulasta. Kuva: Tuuli Kanerva, Leo Lindroos ja Antti Soini

 

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Lappeenrannan Sammontalon arkkitehtuurikilpailun voittaja on valittu”

  1. Riskirakenteilta näyttävät nämä suunnitelma kuvat.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat