Kokeile kuukausi maksutta

Näin pitäisi olla jokaisella työmaalla! – Talotehtaan nerokas keksintö estää katolta putoamiset ja tekee työnteosta helppoa

Nyt vietetään työturvallisuusviikkoa. Designtalo on näyttänyt esimerkkiä työturvallisuudessa, sillä sen omakotitalotyömailla on käytössä yhtiön itselleen kehittämä putoamissuojaus. Nerokas ratkaisu on nostanut pientalotyömaiden työturvallisuuden aivan uudelle tasolle.

Designtalon työmailla putoamissuojaus on erinomaisella tasolla. Työpäällikkö Tommi Toivonen esittelee työtasoja sipoolaisella omakotitalotyömaalla. Kuvat: Jussi Helttunen

Pientalotyömaiden työturvallisuus on yhä valitettavan usein retuperällä. Erityisen pahaa tekee katsoa, kun yhä näkee pientalojen katoilla työntekijöitä kokonaan ilman putoamissuojausta.

Esimerkiksi Varsinais-Suomessa työsuojelutarkastajat tekivät viime vuoden ensimmäisen puoliskon aikana tarkastuksen 36 eri kohteeseen. Useimmiten kyseessä oli omakotitalon kattoremontti.

Tarkastusten pohjalta annettiin velvoitteita yhteensä 31:lle eri työnantajalle tai yhteisen rakennustyömaan päätoteuttajalle.

Jos säännösten vastaisesta tilasta johtuva vaara tai haitta on vähäistä suurempi, tarkastaja antaa kirjallisen kehotuksen poistaa tai korjata ongelma.

Jos työpaikalla vallitsevasta puutteellisuudesta tai epäkohdasta aiheutuu työntekijälle hengen tai terveyden menettämisen vaara, voi tarkastaja keskeyttää työnteon, kunnes työmaan puutteet on korjattu.

Viime vuoden tarkastuksilla annettiin yhteensä 57 kehotusta ja 35 käyttökieltoa, joita työsuojeluviranomainen tehosti uhkasakoilla. Työmaita myös keskeytettiin johtuen kokonaan puuttuvasta tai puutteellisesta putoamissuojauksesta ja puutteellisista kulkuteistä katoille.

Viranomaisilla rajalliset resurssit tarkastuksiin

Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelutarkastaja Esa Laineen mukaan tilanne ei ole vuoden aikana parantunut. ”Tilanne on ihan yhtä huono kuin vuosi sitten.”

”Meillä on myös hyvin rajalliset resurssit tarkastusten tekemiseen. Kattotyöt ovat sesonkiluontoisia. Niitä tehdään usealla eri pientalotyömaalla lyhyellä aikavälillä. Emme ehdi tarkastamaan kuin murto-osan kohteista.”

Laineen mukaan erityinen murheenkryyni on vesikattoasennukset.

”Tosin muutama valtakunnallisesti toimiva iso yhtiö on kehittänyt omaa toimintaansa hyvään suuntaan”, Laine kiittelee.

Kun valvonta on rajallista, täytyy työturvallisuuden parantumisen lähteä alan sisältä. Näin on toiminut muun muassa Designtalon brändillä toimiva Den Finland -konserni. Se on käyttänyt vuoden 2014 alusta alkaen omia putoamissuojiaan.

Käyttöönottoa edelsi pitkä kehitysvaihe, jossa mietittiin joka kantilta, miten putoamissuojaukset olisi järkevä toteuttaa omakotitalotyömaalla.

”Halusimme telineet, jotka eivät ole maanpinnan varassa”, Den Finlandin työturvallisuus- ja laatupäällikkö Hannu Ahola toteaa.

”Pientalotyömailla maansiirtotyöt voivat olla vielä kesken telineitä käytettäessä ja maan epätasaisuus sekä kantavuus voivat tuoda ongelmia varsinkin keväällä maan sulaessa.”

Designtalojen ulkoseinään asennetaan jo tehtaalla yläkiinnikkeet, joiden varaan putoamissuojaukset nostetaan roikkumaan. Työmaalla putoamissuojat lisäksi kiinnitetään seinään lujasti alapuolisilla kiinnikkeillä.

Harjakaton päädyissä on Designtalon kehittämä kaideratkaisu, joka asennetaan jo maassa kattoelementtiin.

Putoamissuojaukset ovat samalla kaksiosainen työtaso. Alemmalta työtasolta voidaan tehdä räystään sekä ulkoseinän yläosan laudoitus ja ylemmältä työtasolta päästään aloittamaan vesikattotyöt.

”Tämä on ollut todella kätevä. Telineratkaisu tehostaa merkittävästi työntekoa”, työpäällikkö Tommi Toivonen kiittelee sipoolaisella omakotitalotyömaalla.

”Myös vesikattourakoitsijat ovat olleet todella tyytyväisiä. Erityisesti kun tehdään vesikattoa kaksikerroksisiin omakotitaloihin.”

Työtasot ovat harjakaton pitkillä sivuilla. Katon päädyissä on Designtalon kehittämä kaideratkaisu. Kaiteet asennetaan kattoelementtiin maassa, minkä jälkeen rakenne nostetaan paikalleen.

Valjaita käytetään erikoisrakenteissa

”Joidenkin erikoisten kattorakenteiden osalta emme voi käyttää putoamissuojia, jolloin joudutaan käyttämään valjaita”, Toivonen jatkaa.

Den Finland on laajentanut omien putoamissuojien käyttöä vuosi vuodelta. Nyt rakenteita on jo niin paljon, että yhtä aikaa voidaan varustaa yhtäaikaisesti yli sata omakotitalotyömaata yhtiön omilla putoamissuojilla.

Telineitä kierrätetään nopeasti työmaalta toiselle. Yhteistyökumppani näkee Den Finlandin tietojärjestelmästä, millä työmaalla tarvitaan telineitä ja millä työmaalla telineet ovat vapautumassa.

”Käytimme myös paljon aikaa telineiden kuljetuskehikon suunnitteluun. Suojat saadaan pakattua pieneen tilaan kuljetusta varten”, Ahola toteaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Näin pitäisi olla jokaisella työmaalla! – Talotehtaan nerokas keksintö estää katolta putoamiset ja tekee työnteosta helppoa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat