Historiallinen mittaustulos työmaan turvallisuudessa – Olli Piggin tiimi sai täydet sata pistettä

NCC:n vastaavan mestarin Olli Piggin työmaa Vantaalla sai peräti kolme kertaa täydet pisteet ulkopuolisten tekemissä TR-työturvallisuusmittauksissa. Tällä irtosi voitto valtakunnallisessa turvallisuuskilpailussa.

Olli Pigg kotonaan Munkkiniemessä

Moni saattoi hieraista silmiään vuoden alussa, kun rakennusalan valtakunnallisen työturvallisuuskilpailun voittajat julkistettiin. Voiton vei NCC:n kohde, jossa työturvallisuuden tasoa mittaava TR-indeksi oli historiallinen: täydet 100.

Asunto Oy Vantaan Asteria oli kisan koko historian ensimmäinen työmaa, jossa TR-indeksi ylsi sataan pisteeseen.

”Olen tehnyt työmaatarkastuksia 23 vuotta ja nyt ensimmäisen kerran tarkastin työmaata, jolla TR-havainnointimenetelmällä sain tulokseksi 100”, kilpailussa tarkastukset tehnyt tarkastaja Peter Johansson Etelä-Suomen aluehallintovirastosta totesi RT:n tiedotteessa.

Kyseisen työmaan vastaavana mestarina toimi Olli Pigg. Hänen kerrostalotyömaansa sai yhteensä kolme kertaa sata pistettä ulkopuolisten tekemissä TR-mittauksissa.

Kaksi täyden sadan TR-tulosta tuli aluehallintoviraston mittauksissa. Kolmas nappitulos mitattiin, kun NCC:n työmaita kiertävä yhtiön oma mittaaja kävi työmaalla.

”Meidän omalta kaverilta on vielä vaikeampi saada sata pistettä kuin AVI:lta”, Olli Pigg toteaa.

Ei yhdestä miehestä kiinni

Mutta miten työmaa voi saada täydet pisteet TR-mittauksessa moneen otteeseen? TR-mittauksessa tehdään turvallisuushavaintoja useasta eri teemasta. Havainnoitavia alueita ovat telineet, kulkusillat ja tikkaat, koneet ja välineet, putoamissuojaus, työskentely, sähkö ja valaistus, järjestys sekä pölyisyys.

Hyvin hoidetulla työmaallakin TR-mittaus jää usein alle sadan pisteen, kun jossain päin työmaata on liian pölyistä tai tavarat hieman epäjärjestyksessä. Pigg kertoo, että Asterian työmaalla heillä oli NCC:n oma työmaasiivooja, joka teki tarkkaa työtä.

”Ja sitten meidän työnjohdon edustajien piti jatkuvasti puuttua ja korjauttaa työturvallisuuspuutteet, jotta turvallisuus pysyi vaadittavalla tasolla.”

Pigg kehuu alaisiaan, työmaamestareita Harri Pyyköstä ja Jennika Silvennoista sekä työmaainsinööri Janne Nykästä. Tiimissä oli sopivasti kokemusta ja nuoruutta. Silvennoinen on nuori työnjohtaja, Pyykönen kokenut konkari.

”Harrin kanssa todettiin, että kun Asteria ilmoitettiin mukaan kilpailuun, että mehän voitetaan tämä”, Pigg muistelee.

Pigg antaa kiitosta NCC:n työturvallisuuskulttuurille. NCC:n kohteita työturvallisuuskilpailun kärkikymmenikköön ylsi peräti kolme kappaletta. Voittajan lisäksi NCC:n työmaat löytyvät sijoilta kolme ja neljä, molemmat 99:llä TR-indeksipisteellä. Toiseksi kilpailussa sijoittui Peabin kohde Tampereelta, jolla luku oli 99,3.

Koska finalistien joukkoon mahtui useita kokonaan tapaturmattomia työmaita, voitto ratkaistiin nimenomaan TR-mittauksella.

Olli Pigg kertoo olevansa erityisen tyytyväinen siihen, että hänen aikanaan vastaavana mestarina työntekijöille ei ole sattunut yhtään tapaturmaa. Hän on toiminut vastaavana mestarina vuodesta 2016 alkaen, ja ensimmäiset kolme vuotta menivät Asterian ja kolmen sen viereisen kerrostalon työmaalla Vantaalla.

Vantaan 40 asunnon kerrostalot olivat suhteellisen pieniä työmaita. Kiireisimpään aikaan työntekijöitä oli 20–30. Osa heistä oli NCC:n omia ja osa alihankkijoiden työntekijöitä.

Pienellä työmaalla omat haasteensa

Pienuus tavallaan auttoi työmaan hallinnassa työturvallisuuden osalta. Toisaalta pienempi työmaa aiheuttaa omat haasteensa muilla osa-alueilla.

Työt pitää mennä kerralla nappiin, sillä aikataulussa ei ole liikaa väljyyttä. Monesti pienemmät työmaat ovat myös taloudellisesti tiukkoja.

”Hyvä työn ennakkosuunnittelu on kaiken lähtökohta rakentamisessa. Ennakkosuunnittelussa havaitaan myös, missä mahdollisesti on riskit työturvallisuudessa. Kaikkia ongelmia ei tietysti pysty suunnittelemaan tai näkemään ennalta, mutta suurimman osan kyllä.”

”Rakentamisessa puhutaan yleensä aikataulusta, rahasta, laadusta ja työturvallisuudesta. Mielestäni kaikki neljä ovat yhtä tärkeitä ja ne myös vaikuttavat toisiinsa. Mielestäni näistä mitään ei pitäisi erikseen nostaa jalustalle”, Pigg pohtii.

Työturvallisuus vaatii vaivannäköä. Asterian työmaalla työnjohto kiersi joka aamu työmaan ja kiinnitti erityisesti huomiota siihen, että kulkutiet olivat esteettömät ja holveilla putoamisesteet olivat paikoillaan.

Kolme kysymystä

1) Miten päädyit NCC:lle töihin?

”NCC:llä taisi olla rekrytointi ensimmäisenä kesänä harjoittelupaikkoihin. Minun luokastani puolet oli NCC:llä harjoittelussa. Kesällä 2006 olin haalariharjoittelussa ja seuraavana kesänä työnjohtoharjoittelijana. Suoritin myös loput harjoittelut NCC:n pääkaupunkiseudun asuntorakentamisen yksikössä ja koulun jälkeen jäin suoraan töihin NCC:lle.”

2) Olet nyt kotona kolme kuukautta lasta hoitamassa. Miltä muutos tuntuu?

”Mukavalta. Tytär on 1,5-vuotias ja kivassa iässä. Minulla asuu lähistöllä pari kaveria, jotka ovat myös koti-isinä. Työnantajalta löytyi joustoa. He järjestivät minulle tuuraajan vanhempainvapaan ajaksi uudelle työmaalleni.”

3) Olet ollut kolme vuotta vastaava mestari. Miltä vastaavan mestarin työ on tuntunut?

”Hyvältä. Tuntuu, että se on ainakin minulle juurikin oikea pesti. Työmaamestarin työ oli itse asiassa minulle stressaavampaa. Vastaavana mestarina minulla on ollut hyvät työmaamestarit, mikä on auttanut paljon. Lisäksi olen oppinut, että asiat menevät välillä niin kuin menevät, eikä sille voi mitään.”

Fakta: Olli Pigg

– 34-vuotias.

– Kotoisin Järvenpäästä, asuu Helsingin Munkkiniemessä.

– Valmistui rakennusinsinööriksi Metropoliasta vuonna 2010.

– Kesällä 2006 haalariharjoittelussa NCC:llä.

– Kesästä 2007 työsuhteessa NCC:llä työnjohtoharjoittelijana.

– 2010–2015 työmaamestarina NCC:llä.

– 2016 alkaen vastaavana mestarina NCC:llä.

– Harrastaa lumilautailua.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Historiallinen mittaustulos työmaan turvallisuudessa – Olli Piggin tiimi sai täydet sata pistettä”

  1. Jos oikeasti mitataan, niin tuoltakaan työmaalta ei tulokseksi tule 100 ja se on ihan varma.

Vastaa