Fiva langetti uhkasakon ja toimintakieltoja Iconille – ”antanut totuudenvastaisia tietoja”

Finanssivalvonnan mukaan kiinteistösijoittaja Icon on antanut sijoittajille harhaanjohtavia tietoja eikä se voi jatkaa vaihtoehtorahastojen markkinointia. Sijoittajat ovat vaarassa menettää rahansa.

Havainnekuva Mariankadulle avattavasta hotellista. Icon Kiinteistörahasto osti arvokiinteistön Senaatti-kiinteistöiltä vuonna 2017. (Kuva: Ruby Hotels & ICON Kiinteistörahastot)

Finanssivalvonta on kieltänyt kiinteistösijoittaja Iconilta vaihtoehtorahastojen hoitamisen ja sijoituspalvelujen tarjoamisen ilman toimilupaa.

Icon on konkurssiuhan alle ajautunut kiinteistösijoittaja, joka on kerännyt joukkorahoituksella varoja isolta joukolta suomalaisia. Finanssivalvonta katsoo nyt, että Icon on toiminnassaan rikkonut useita velvoitteita kerätessään varoja rahastoihinsa.

Iconin rahastojen osuuksia on kaupattu tavallisille sijoittajille muun muassa Vauraus Suomi ja Invesdor -rahoitusyhtiöiden kautta.

Sijoittajat ovat nyt vaarassa menettää osan tai kaikki sijoituksistaan, jos Icon ajautuu konkurssiin.

Icon on johtanut harhaan

Finanssivalvonnan mukaan Icon on yhtä rahastoa markkinoidessaan ”antanut totuudenvastaisia ja harhaanjohtavia tietoja, toiminut hyvän arvopaperimarkkinatavan vastaisesti, ei ole pitänyt sijoittajan saatavilla riittäviä tietoja rahastosta eikä ole ilmoittanut niissä tapahtuneista olennaisista muutoksista”.

Toista rahastoa on Fivan mukaan markkinoitu väärälle asiakaskohderyhmälle.

Lähtökohtaisesti vaihtoehtorahastoja saa markkinoida vain ammattimaisille sijoittajille. Iconilla on kuitenkin ollut poikkeuslupa myydä osuuksia piensijoittajille kolmessa neljästä kiinteistöihin sijoittaneessa vaihtoehtorahastossaan.

Kauppalehti on syksyn aikana kertonut Iconin talousongelmista ja konkurssiuhasta. Nyt Finanssivalvonta katsoo, ettei Icon enää täytä vaihtoehtorahastojen hoitajan rekisteröinnin edellytyksiä.

Fivan mukaan Iconin johdolla tai henkilökunnalla ei ole tarvittavaa osaamista tai kokemusta, sillä ei ole toimitusjohtajaa eikä sillä ole riittäviä resursseja vaihtoehtorahastojen hoitamiseen.

Finanssivalvonnan päätös tulee voimaan välittömästi. Iconilla on oikeus valittaa siitä Helsingin hallinto-oikeuteen 30 päivän kuluessa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Fiva langetti uhkasakon ja toimintakieltoja Iconille – ”antanut totuudenvastaisia tietoja””

  1. Nyt valvova viranomainen tuntuu olevan kyllä pahasti myöhässä. Miksei Fiva puuttunut julkisesti yrityksen asioihin jo vuosia sitten, ja ohjannut sijoittajia suojellen ennaltaehkäisevästi sijoituspalvelumarkkinointia?

  2. Finanssivalvonta on siis reagoinut vasta sen jälkeen, kun yrityksellä ei ole ollut toimitusjohtajaa lähes 9 kuukauteen, kun yrityksellä ei ole enää ollut salkunhoitajaa, eikä pariin viikkoon enää hallitustakaan. Työntekijöitä on Fivan raportin perusteella ollut jäljellä enintään 1.

    Itse raportti on järkyttävää luettavaa. Esimerkiksi kuvaus kaupasta, jolla konserniin on ensin ostettu kiinteistö hintaan 1350 000 euroa, ja puoli vuotta myöhemmin konserni on myynyt sen rahastolleen 4 000 000 eurolla, ja lähtenyt markkinoimaan ja myymään rahastoa 4 miljoonan euron arvoisen kiinteistöjen omistajana sijoittajille, kuulostaa varsin erikoiselta järjestelyltä. Fiva ei raportin perusteella ole löytänyt kelvollisia perusteita arvon yli kolminkertaistumiselle puolessa vuodessa, eikä ulkopuolisia arviointeja Fiva ole havainnut asiassa tehdyn. Jos kiinteistön todellinen arvo on ollut lähempänä alkuperäistä 1350 000 euroa kuin rahastoon arvoksi merkattua 4 miljoonaa euroa, rahastoon sijoittaneet ovat ostaneet mahdollisesti tuolta osin pääasiassa olematonta omaisuutta. Fiva tekee kyseisen kaupan osalta sijoittajien edunmukaisuuden arvioinnissaan poikkeuksellisen selväsanaisen ja jyrkän johtopäätöksen: ”Finanssivalvonta katsoo, että Hoitaja on toiminut rahaston sijoittajien edun vastaisesti REF V-rahaston ja Bond-yhtiön kaupassa sekä täten aiheuttanut heille vahinkoa. Lisäksi Finanssivalvonta katsoo, että Hoitaja ei ole toiminut rehellisesti, pätevästi, huolellisesti ja tasapuolisesti.”

    Fivan Iconia koskeva raportti kuulostaa siltä, että Iconin jälkiselvittelyissä muodostunee juristeille vielä töitä.

  3. Korjaus: tekstissä pitäisi lukea ”arvon noin kolminkertaistumiselle”, ei arvon ”yli” kolmenkertaistumiselle.

Vastaa