Kokeile kuukausi maksutta

Kommentti: Mihin SRV:n rahat enää riittävät ja käyttääkö valtaa yhtiössä velkojat vai Kokkilat

SRV:n velkataakka on niin iso, että velkojat määräävät pitkälti missä hankkeissa yhtiö voi olla mukana. Tampereen jättihankkeen jatkoon yhtiön rahat eivät riittäneet. Osakejärjestelyssä Kokkiloiden osuus yhtiössä laskee alle 50 prosentin. Kalliita hybridilainojakin vaihdetaan osakkeisiin.

SRV vetäytyi Tampereen huikeiden tornitalojen grynderin roolista. Aiemmin saman oli tehnyt NCC.
Kuuntele juttu

SRV näyttäisi olevan samassa tilanteessa kuin Lemminkäinen vuonna 2014, kun velkojat ottivat sen johdettavakseen. Yhteistä on sekin, että myös Lemminkäinen oli pörssiyritykseksi naamioitunut perheyhtiö. Lemminkäisessä Pentit pääsivät murheista eroon kovan saneerauksen ja yritysmyynnin tuloksena.

Lemminkäinen kesti kolme sotaa, mutta ei…

Erona velkojien käsiin ajautuneeseen hoivayhtiö Esperi Careen on, että molemmissa rakennusliikkeissä on ollut vastuulliset omistajat.

SRV:ssä Kokkilat ottavat lisää vastuuta yhtiöstä osakeannilla, mutta muiden sijoitttajien myötä omistusosuus laskee nykyisestä runsaasta 50 prosentista noin 40 prosenttiin. Tämän vahvistaa Kokkiloiden sijoitusyhtiön Pontoksen toimitusjohtaja Timo Kokkila. Pontoksesta tulee SRV:n suurin omistaja.

Lemminkäisellä pelastusta haettiin hokkuspokkustempuksikin sanotulla hybridilainalla. Sen ottaneet velkojat ja omistajat mitoittivat yhtiön riskin 8-10 prosentin suuruiseksi. Sillä saatiin velkojien asettamat ehdot muun muassa omavaraisuusasteelle pysymään rahoitusehtojen rajoissa. 2014 sekään ei riittänyt, vaan kovenantit paukkuivat ja Nordea sekä Pohjola ottivat yhtiön käsiinsä.

SRV:llä hybridilainan korko nousi peräti 12 prosenttiin, mikä on nollakorkojen aikana huikea. Siitä huolimatta lainan antajat katsoivat pienemmäksi riskiksi vaihtaa laina SRV:n osakkeisiin. Tavoitellun osakeannin koko on 91 miljoonaa euroa. Se on hieman enemmän kuin SRV:n nykyinen arvo pörssissä.

SRV on saanut Ilmariselta, Pohjola Vakuutukselta, OP-Henkivakuutukselta sekä Pontokselta etukäteissitoumukset merkitä uusia osakkeita velkakirjoilla, joiden pääoma on yhteensä noin 51 miljoonaa euroa, ja yhteenlaskettu määrä kertyneiden korkojen kanssa arviolta noin 57 miljoonaa euroa.

Etukäteissitoumukset on annettu 1,05 euron osakekohtaisella hinnalla, kun hinta vielä eilen oli 1,4. Tulosjulkistuksen jälkeen kurssi laski selvästi eli taserakenteen parantamisohjelma ei ainakaan heti vakuuttanut.

Toisessa 50 miljoonan euron osakeannissa merkitsijöitä olisivat Ilmarinen, Pohjola, OP, Varma, Tiiviste Group ja Pontos.

Velkaa liikaa uusiin sijoituksiin

SRV:n velkojen määrä on yli 400 miljoonaa euroa. Yhtiön saneerauksen viime syksynä aloittanut Saku Sipola väistää toistamiseen leveän hymyn saattelemana kysymyksen siitä, onko yhtiö jo velkojien hallussa. Sen hän kuitenkin myöntää, että rahoittajien kanssa keskustellaan tarkoin uusista hankkeista. Yhdessä velkojien kanssa sovituilla ratkaisuilla yhtiön taserakennetta on saatu vahvistettua, mikä lisää liikkumatilaa.

Paljon rahaa nielevistä hankkeistakin SRV on ollut valmis luopumaan. Tampereen Kansi ja Areenan omistusvastuu siirtyy pääosin sen muille sijoittajille, joten nähtäväksi jää mitä tapahtuu arkkitehtuuriltaan vaikuttaville viidelle jopa satametriselle asuintornille. Asuntojen piti nimenomaan olla kannattavin osa hanketta.  Kauppa ei muuta SRV:n roolia nyt käynnissä olevan vaiheen rakentajana.

Kalasataman tornien jatkon osalta ei ole tehty investointipäätöksiä, mutta kahden tornin rakentamisesta käydään keskusteluja, ja keskusteluihin tulee osallistumaan pian Helsingin kaupunkikin, jos alkaa näyttää siltä, että aikataulu venyy sovitusta. Keilaniemen tornien kohtalosta ei ole senkään vertaa kerrottavaa.

Hyvin korkeat tornitalot ovat grynderille paljon suurempi pääomariski kuin sama määrä maan pintaan ja vaiheittain tehtynä. Lisäksi kustannukset myytyä asuntoneliöitä kohtaan tulevat korkeaksi, koska vaippapintaa on paljon.

Kauppakeskus Redin SRV joutuu myymään isolla tappiolla, tosin maksu tulee vaiheittain seitsemän vuoden aikana. Muut sijoittajat Ilmarinen, Pohjola Vakuutus, OP-Henkivakuutus ja LähiTapiola-ryhmä vastaavat jatkossa sen arvon kehittymisestä. Redin myynnistä kirjataan 71,4 miljoonan euron arvonalennus vuoden 2019 konsernitilinpäätökseen. Venäjän kauppakeskuksistakin yritetään päästä eroon, mutta niistä ei ollut uutta kerrottavaa.

Takavuosina SRV tuli tunnetuksi siitä, että se uskalsi lähteä isolla riskillä jättihankkeisiin. Kampin kauppakeskuksen menestys ehkä sokaisi.

2015 yhtiö lähti pienellä 1,8 prosentin osuudella omistajaksi jopa Fennvoiman ydinvoimalaitokseen sillä välipuheella, että se takaisi pääsyn hankkeeseen projektinjohtourakoitsijaksi.

Tänään SRV:n suhtautuminen riskisijoituksiin on toinen. Kauppakeskushankkeisiin SRV ei lähde Sipolan mukaan enää sijoittajana mukaan. Asuntogryndaus sen sijaan kiinnostaa edelleen siinä määrin mitä rahaa riittää.

SRV:n viime vuoden murheina oli myös muutama hanke, joista tehtiin kateheikennyksiä. Projektien nimiä Sipola ei sano, mutta voin hyvin arvata, että isoissa sairaalahankkeissa puhtaalla projektinjohtourakoitsijalla on voinut olla vaikea saada kuumassa suhdanteessa kohtuuhintaisia aliurakkatarjouksia.

Oikaisu: Kokkiloiden omistusosuus laskee alle puoleen eikä kasva järjestelyssä. Ilpo Kokkilan arvio omistusosuudesta on noin 40 prosenttia.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Kommentti: Mihin SRV:n rahat enää riittävät ja käyttääkö valtaa yhtiössä velkojat vai Kokkilat”

  1. rakentaminen on aina suomessa tavara puolen ja suunnittelun kultakaivoksi , mutta mutta , hommaa väännetään aina suurella velalla joiden poskettomat korot , eli voitot valuvat ohi duunari porukan jolle voidaan laulaa näitä kuoleman rajalla veisattavia virsiä , mites golf projekti jaksaa portugalissa….suomessa on liuta kulissi omistajia , velalan antaja johtaa koko shouta alusta lähtien.

  2. SRV liian ahne. Tampereen kansi tynkätorneineen pitää jättää muille/ rakentamatta.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat