Kokeile kuukausi maksutta

TEM: Talouskasvu pari vuotta prosentin tuntumassa

Ministeriön mukaan talouskasvu saattaa edelleen hiipua vuoden 2021 jälkeen, jos tuottavuuden nostamiseksi ei löydetä vaikuttavia keinoja eikä maailmankauppa elvy.

Ministeriön mukaan talouskasvun piristyminen edellyttää lisää investointeja sekä ratkaisua osaamisvajeeseen.

Suomen talouskasvu asettuu tänä ja ensi vuonna noin yhteen prosenttiin, arvioi työ- ja elinkeinoministeriö.

Tämä käy ilmi elinkeinopoliittisesta tilannekuvasta, jonka ministeriö on kohdistanut kahdeksalle ohjaamalleen organisaatiolle kuten Business Finlandille ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:lle.

Ministeriön mukaan talouskasvu saattaa edelleen hiipua vuoden 2021 jälkeen, jos tuottavuuden nostamiseksi ei löydetä vaikuttavia keinoja eikä maailmankauppa elvy.

Kasvuennusteet on laadittu olettaen, ettei maailmantaloudessa ja suhdanteissa tapahdu mitään poikkeuksellista. Ministeriö listaa yhdeksi uhkakuvaksi tuttuun tapaan kauppasotien laajenemisen mahdollisuuden, mutta huomauttaa myös Yhdysvaltain talouskasvun hidastumisesta, vaisuista talousnäkymistä Suomelle olennaisissa vientimaissa Ruotsissa ja Saksassa, levottomuuksista Hongkongissa sekä koronaviruksen leviämisen mahdollisuudesta.

Investoinnit myös hyytymässä

Samalla investointien kasvu on tänä vuonna pysähtymässä sekä tutkimus- ja kehitysmenojen kasvupyrähdys laantumassa, ministeriö kertoo.

Ministeriön mukaan talouskasvun piristyminen edellyttää lisää investointeja sekä ratkaisua osaamisvajeeseen. Selvityksen mukaan kasvua rajoittaa osaajapula esimerkiksi ICT- ja ohjelmistoalalla. Myös osaamispula eli työntekijöiden ja johtajien riittämättömät taidot voivat vaikeuttaa liiketoiminnan kehittämistä.

Monella toimialalla on kuitenkin kasvupotentiaalia, raportissa huomautetaan.

”Esimerkiksi bio- ja kiertotaloudessa, kaivosalalla, elintarvikealalla, diagnostiikassa ja fotoniikassa on monia Suomen kannalta kiinnostavia avauksia”, elinkeinoministeri Mika Lintilä sanoo tiedotteessa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “TEM: Talouskasvu pari vuotta prosentin tuntumassa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat