Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusluvat ja aloitukset laskivat elokuussa 2020

Rakennuslupia myönnettiin vuoden 2020 kesä-elokuussa 24,7 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Aloitukset laskivat 15,0 prosenttia ja asuinrakentamisen aloitukset 3,0 prosenttia. Volyymi väheni 5,2 prosenttia. Ennakollisten tietojen mukaan aloitettujen rakennushankkeiden liukuva vuosisumma kasvoi syyskuussa 4,0 prosenttia elokuuhun verrattuna.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin vuoden 2020 kesä-elokuussa 8,8 miljoonaa kuutiometriä, 24,7 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Asuinrakentamiseen myönnetty kuutiomäärä väheni 20,6 prosenttia ja muuhun kuin asuinrakentamiseen myönnetty kuutiomäärä 26,2 prosenttia. Kesän aikana myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärät vähenivät vuoden takaisesta runsaasti kaikissa rakennustyypeissä.

Asuinrakentamiseen myönnetty kuutiomäärä väheni

Asuinrakentamiseen myönnettiin rakennuslupia kesä-elokuun aikana reilusti vuodentakaista vähemmän, yhteensä 2,5 miljoonaa kuutiometriä. Vastaava määrä vuotta aiemmin oli 3,1 miljoonaa kuutiometriä. Kerrostaloille myönnetty kuutiomäärä väheni 20,4 prosenttia ja pientalojen kuutiomäärä 18,2 prosenttia vuodentakaisesta.

Rakennuslupia myönnettiin kesä-elokuun aikana kaikkiaan 8 024 asunnolle. Määrä oli 19,6 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Samaan aikaan aloitettiin kaikkiaan 10 849 asunnon rakentaminen ja asuntoja valmistui 11 387 kappaletta.

Rakennustuotannon volyymi väheni

Käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo eli volyymi väheni kesä-elokuun aikana 5,2 prosenttia vuodentakaisesta.

Asuinrakentamisen volyymi väheni 4,5 prosenttia ja muun kuin asuinrakentamisen volyymi 5,6 prosenttia. Samaan aikaan rakennushankkeita aloitettiin 10,6 miljoonan kuutiometrin edestä, 15,0 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Asuinrakentamisen aloituksia oli 3,0 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.

Syyskuun ennakolliset tiedot

Tilastokeskus julkaisee toistaiseksi ennakollista tietoa aloitetuista rakennushankkeista. Tätä aikasarjaa on saatavilla vuodesta 2018 lähtien.

Ennakollisten tietojen mukaan aloitettujen rakennushankkeiden liukuva vuosisumma kasvoi syyskuussa 4,0 prosenttia elokuuhun verrattuna. Vahvan alkuvuoden ja syksyn aloitusten seurauksena tilavuuden liukuva vuosisumma oli syyskuussa 4,2 prosentin kasvussa vuoden takaiseen nähden.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusluvat ja aloitukset laskivat elokuussa 2020”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat