Kokeile kuukausi maksutta

Asuntoaloitukset olivat alkukesästä yhä korkealla tasolla, mutta julkinen rakentaminen on laskukierteessä

Koronapandemian vaikutukset rakentamiseen olivat keväällä vielä pienet: lupakehitys jatkoi laskuaan, mutta asuntoaloitukset olivat yhä kasvussa eikä romahdusta nähty kesäkuussakaan.

 

Julkisen rakentamisen lupamäärä on romahtanut korkealta tasolta, mikä kertoo sairaalarakentamisen buumin päättymisestä. Asuntorakentamisessaloitusmäärät olivat alkukesästä kuitenkin yhä korkeat. Kuva: Esa Syväkuru / HS
Kuuntele juttu

Maalis-toukokuussa rakennushankkeita aloitettiin tilavuudella mitattuna 4,9 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Asuinrakentamisen aloituksia oli 11,8 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Asuinrakentamisen aloituksissa liukuva vuosisumma oli 42 050 kappaletta ja koko rakentamisen aloituksissa 41,7 miljoonaa kuutiometriä. Taso oli siten yhä varsin korkea varsinkin verrattuna koronapandemian vaikutuksista tehtyihin synkkiin ennusteisiin.

Kesäkuussakaan ei tapahtunut pelättyä romahdusta. Tilastokeskuksen ennakollisten tietojen mukaan aloitettujen rakennushankkeiden liukuva vuosisumma väheni kesäkuussa toukokuuhun verrattuna.

Aloitettujen rakennushankkeiden tilavuuden liukuva vuosisumma laski kesäkuussa 0,8 prosenttia toukokuusta. Vahvan alkuvuoden ansiosta liukuva vuosisumma oli kuitenkin 0,9 prosenttia korkeammalla tasolla kuin edellisen vuoden vastaavaan aikaan.

Käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo eli volyymi kasvoi maalis-toukokuun aikana 2,3 prosenttia vuodentakaisesta. Asuinrakentamisen volyymi väheni 2,8 prosenttia ja muun kuin asuinrakentamisen volyymi puolestaan kasvoi ajanjaksolla 6,4 prosenttia.

Lupamäärä jatkoi laskuaan

Rakentamisen aloitukset ovat pitkälti vanhojen lupien varassa, sillä lupamäärän lasku jatkui toukoukuussa.

Rakennuslupia myönnettiin vuoden 2020 maalis-toukokuussa 8,8 miljoonaa kuutiometriä, 27,6 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Asuinrakentamiseen myönnetty kuutiomäärä väheni 13,7 prosenttia ja muuhun kuin asuinrakentamiseen myönnetty kuutiomäärä 32,7 prosenttia. Kaikissa talotyypeissä kuutiomäärät vähenivät vuodentakaisesta, eniten väheni julkiseen palvelurakentamiseen myönnetty kuutiomäärä, 41,6 prosenttia.

Sairaalarakentamisen kova buumi näyttää lupien valossa olevan päättymässä, vaikka isoja hankkeita on vielä paljon rakenteilla.
Koronapandemia on kannustanut etätyöhön ja verkkoasiointiin. Tällä voi olla pitkäaikaisia vaikutuksia toimisto- ja liiketilojen tarpeelle ja kysynnälle.

 

Rakennuslupailmoitusten kuntakohtainen viive on koronavirustilanteeseen liittyvien seikkojen ja käynnistyneen kesälomakauden seurauksena osoittautunut jossain määrin tavanomaista pidemmäksi. Tiedot täydentyvät vasta ilmoitusten seurauksena.

Asuinrakentamiseen myönnetty kuutiomäärä väheni

Rakennuslupia myönnettiin asuinrakentamiseen maalis-toukokuun aikana 2,8 miljoonaa kuutiometriä, vastaava määrä vuotta aiemmin oli 3,3 miljoonaa kuutiometriä. Kerrostaloille myönnetty kuutiomäärä väheni 14,4 prosenttia ja pientalojen kuutiomäärä 10,5 prosenttia vuodentakaisesta.

Rakennuslupia myönnettiin maalis-toukokuussa kaikkiaan 8 883 asunnolle, määrä väheni 15,8 prosenttia vuodentakaisesta. Samaan aikaan aloitettiin kaikkiaan 11 730 asunnon rakentaminen, kasvua oli 11,8 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Asuntoaloitukset olivat alkukesästä yhä korkealla tasolla, mutta julkinen rakentaminen on laskukierteessä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat