Kokeile kuukausi maksutta

Destia myydään Ranskaan – ”Tämä on win-win-tilanne”

Ahlströmin suvun sijoitusyhtiö Ahlström Capital on sopinut myyvänsä 100 prosenttia Destia oy:n osakkeista ranskalaiselle maa- ja vesirakennusjätti Colas SA:lle.

Kuva: Destia

Kauppa edellyttää kilpailuviranomaisten hyväksyntää. Ahlström Capitalin toimitusjohtaja Lasse Heinonen sanoi medialle järjestetyssä verkkoinfossa uskovansa kilpailuviranomaisten hyväksyvän kaupan jo kuluvan vuoden viimeisellä neljänneksellä ja kaupan toteutuvan ennen joulua, koska Colasilla ei ole toimintaa Suomessa.

Osapuolet ovat päättäneet olla julkistamatta kauppahintaa.

”Tämä on win-win-tilanne Colasille, Destialle ja myös Ahlström Capitalille”, Colas EMEA:n toimitusjohtaja Francis Grass puolestaan sanoi infossa.

Colasilla on toimintaa kaikkiaan 50 maassa. Ranskalaisyhtiölle Destian osto on mahdollisuus vahvistaa läsnäoloaan Pohjois-Euroopassa.

Tällä hetkellä Destian liiketoiminta keskittyy lähes kokonaan Suomeen, mutta yhtiön strategiaan on kirjattu tavoite laajentumisesta maantieteellisesti Ruotsiin ja Norjaan. Destian toimitusjohtaja Tero Kiviniemen mukaan koko Pohjoismaiden markkinat ovat kasvussa ja yrityskauppa antaa yhtiölle tukea sen laajentumisaikeissa Ruotsiin ja Norjaan.

Grass perusteli yrityskauppaa muun muassa sillä, että niin Colasilla kuin Destialla on toisiaan täydentävää osaamista. ”Destialla on esimerkiksi tienhoidossa kovissa olosuhteissa tiettyä osaamista, joka auttaa Colasia kehittymään muissa maissa.”

”Digitalisaatio on toinen asia, joka Destialla on vahva. Koronapandemia iski kovaa, ja tietyissä maissa meidän piti keskeyttää toimintamme, koska emme pystyneet sopeuttamaan sitä uusiin olosuhteisiin. Kehitimme paljon työkaluja, ja uskon, että näitä työkaluja tarvitaan uudessa koronapandemian jälkeisessä digitalisoituvassa maailmassa”, Grass sanoi.

Vastaavasti Colasilla on tarjota Destian osaamista täydentävää asiantuntemusta esimerkiksi ratarakentamisessa, vaikeiden projektien hallinnassa, tienpinnoitteiden kierrätyksessä sekä maantäytössä.

Colasin tavoitteena on vähentää hiilidioksipäästöjään 30 prosentilla vuoteen 2030 mennessä.

Kiviniemen mukaan Suomen jättiläinen Destia saa kaupan johdosta nyt tuekseen globaalin jättiläisen. Vuonna 1929 perustettu Colas onkin kooltaan aivan toista luokkaa kuin Destia. Siinä missä suomalaisyhtiön liikevaihto vuonna 2020 oli 564 miljoonaa euroa ja se työllistää yli 1600 ammattilaista, ranskalaisjätin liikevaihto oli viime vuonna 12,3 miljardia euroa ja sen palveluksessa oli 54600 henkeä.

Nyt tämä globaali jättiläinen siis auttaa Destiaa kasvussa.

”Suomessa on hyviä mahdollisuuksia kasvuun, erityisesti energiasektori on murroksessa. Uusiutuvalle energialle on paljon tarvetta. Esimerkiksi tuulivoima on vahvasti meidän tähtäimessämme. Myös rataliiketoiminta on kasvussa, ja tulevaisuudessa siihen tehdään paljon investointeja”, Kiviniemi sanoi.

Destia ehti olla Ahlström Capitalin omistuksessa vuodesta 2014, jolloin valtio myi infrarakentajan perheyhtiölle. Ahlström Capital kertoo tiedotteessa, että kauppa on sille tärkeä askel oman sijoitussalkkunsa kehittämisessä.

Juttua on täydennetty yritysten järjestämän tiedotustilaisuuden tietojen perusteella.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Destia myydään Ranskaan – ”Tämä on win-win-tilanne””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat