Kokeile kuukausi maksutta

Omistaja tyytymätön Destian tuloskehitykseen

Destian omistaja Ahlström Capital ei ole tyytyväinen yhtiön tulos- ja kannattavuuskehitykseen. Yhtiön hallitus ja toimitusjohtaja Hannu Leinonen sopivat, että Leinonen jätti tehtävänsä 7.8.2017.

Destian puolivuotiskatsaus julkistetaan perjantaina 11.8.2017.

Leinonen toimi Destian toimitusjohtajana kahdeksan vuotta.

”Olemme omistajana kiinnostuneita kahdesta asiasta: tulos- ja kannattavuuskehityksestä sekä siitä, miten yritystä johdetaan. Tulos on reilusti alle tavoitteiden. Yhtiössä on erinomaisia osaajia. Uskomme, että oikealla tavalla johdettuna vapautamme potentiaalia. Yrityksen tuloskehitys lähtee siitä, miten yritystä johdetaan”, Ahlström Capitalin toimitusjohtaja ja Destian hallituksen varapuheenjohtaja Hans Sohlström sanoo.

Ahlström Capitalilla ei ole aikeita luopua Destian omistajuudesta. ”Olemme sitoutuneet yhtiöön pitkäjänteisesti. Näemme, että Destiassa on potentiaalia kehittää kannattavuutta”, Sohlström sanoo.

Hallituksen puheenjohtaja: ”Ei sisällä draamaa”

”Leinonen on ollut kahdeksan vuotta toimitusjohtajana. Hän on vienyt Destiassa läpi pitkän murrosvaiheen, jossa entinen valtionyhtiö on muuttunut markkinaehtoisesti toimivaksi yksityiseksi yritykseksi. Nyt on aika ottaa seuraava askel. Tähän ei sisälly mitään draamaa”, Destian hallituksen puheenjohtaja Arto Räty kertoo.

Destia julkaisee tämän viikon perjantaina puolivuotiskatsauksensa. Rädyn mukaan toimitusjohtajan vaihdos ei liity millään lailla ensimmäisen vuosipuoliskon tulokseen.

”Meillä ei itse asiassa ollut näkemyseroja. Kahdeksan vuotta on pitkä aika. On luontevaa tehdä toimitusjohtajan vaihto nyt”, Räty sanoo.

Rädyn mukaan on luonnollista, että uusi toimitusjohtaja tarkastelee aikanaan yhtiön strategiaa johtoryhmänsä kanssa. Toimitusjohtajan vaihtoon liittyen nyt ole suunnitelmissa rakenteellisia muutoksia yhtiössä.

Destian hallitus on nimittänyt hallituksen jäsenen Arto Pohjosen yhtiön väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi 7.8.2017 alkaen. Pohjonen on Lujatalon entinen toimitusjohtaja. Hän jatkaa johtamista nykyisellä strategialla.

Hannu Leinonen ei halua kommentoida lähtöään Destiasta. Uuden toimitusjohtajan haku on käynnissä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 13 kertaa

13 vastausta artikkeliin “Omistaja tyytymätön Destian tuloskehitykseen”

 1. Leinonen teki alkuvuosina hyvää työtä kääntäessä yhtiön kurssia kohti vapaan kilpailun markkinaa. Harmi vain, että johtamistapa oli jäänne 60-luvulta jollaista ei nykypäivänä enää näe. Yhtiössä on varmasti paljon potentiaalia, mutta pelolla johtamisella ja jääräpäisellä ”oikeassa olemisella” yhtään nykyaikaista organisaatiota ei voi motivoida.
  Porukan oma ajattelukyky on tapettu, ihmiset peloteltu ja samalla luotu alan kankeimmat toimintaprosessit. Nykytilanne ja Leinosen perintö ei ihan heivllä oikene, vaikka kuinka uusi johtaja tulee taloon. Nykyisistä johtoryhmäläisistä ei yhdelläkään osaaminen tai senioriteetti riitä tähän tehtävään kuten ei riitä osalla edes nykyisiinkään hommiin. Siinä haastetta uudelle toimarille.

  1. Destian toimarin lisäksi johtoryhmästä voisi tosiaan laittaa uusiksi talousjohtajan, joka ei elä tätä päivää ja muutaman uuden aallon johtajan, joiden kompetenssi ei vaan riitä verrattuna alan hyvää tulosta tekevien firmojen johtajiin. Leinonen tosiaan veti tiukan muutoksen läpi, mutta ne johtamistavat olivat tuulahdus 60-luvulta. Voi tosin olla että Destia tarvitsi sitä Laaksovirran jälkeiseen aikaan.

 2. Ulkopuolisena (aliurakoitsija) olen seurannut yhtiötä hyvin läheltä. Valitettavasti voin todeta että TVH:n ”ei toivotut” perinteet elävät yhtiössä hyvin vahvasti.
  Yhtiössä on paljon hyvää ja suuri potentiaali mutta vaatii voimakkaan muutosjohtajan.
  Ei paljon auta jos kalvosulkeiset on vaihtunut ”poverpoint” esityksiin.

 3. Tässä lauseessa kiteytyy hyvin nyky rakentamisen ongelmat: ”Olemme omistajana kiinnostuneita kahdesta asiasta: tulos- ja kannattavuuskehityksestä sekä siitä, miten yritystä johdetaan” Kun omistajia ei kiinnosta kuin raha niin ei tarvi ihmetellä miksi nyky 100 vuotiaassa Suomessa rakentamisen laatu on AIVAN KURALLA!!!!!!

 4. Kovin on tyly näkemys nykyisestä toiminnasta. Siihen varmaan vaikuttaa asema yrityksessä eli mistä vinkkelistä asioita katsoo ja tarkasteleeko myös vaihtoehtoja, vai ainoastaan nykytilan ongelmia. Destia on kannattava yritys ja on muutenkin ottanut yrityskulttuurissaan huikean loikan Leinosen kaudella. Henkilöstön hyvinvoinnistakin on koitettu huolehtia mielestäni paremmin kuin monilla kilpailijoilla. Se, että tavoitteet on kovemmat kuin mihin on ylletty, on tietysti henkilöstölle raskasta. Tämä varmaan pätee niin toimarin näkökulmasta kuin toppahousutasoltakin katsottuna.

  On selvää, että omistajaa kiinnostaa vain raha. Siinä ei ole mitään väärää, se ei ole päällimmäinen syy rakentamisen laadun ongelmiin, eikä aihe kuulu keinovalikoimaan pohdittaessa laadun parantamista. Toivottavasti uusi johto löytää työkaluja kannattavuuden parantamiseen muualta kuin henkilöstön selkänahasta. Virheiden välttäminen arkisessa työssä on jos ei helpoin, niin kuitenkin paras tapa kohentaa tulosta, kun toiminnan periaatteet on terveellä pohjalla. Yrityksestä riippumatta rakentamisessa näkyvää työtä ja konkreettista tulosta tehdään pitkän ketjun päässä ja siellä jo aiemmin tehtyjen virheiden kanssa eläminen on tavattoman kurjaa. Pelivaraa omille virheille ei jää, kun pitäisi kyetä paikkaamaan toistenkin virheet.

  Tsemppiä Leinoselle!

  1. Jos talossa useampi ”toppahousutason” henkilö pystyy tuottamaan rakenteellisesti, kieliopillisesti ja myös substanssin osalta näin ammattitaitoista tekstiä, niin Destialla on valoisa tulevaisuus edessään 😉

 5. Voi myös kysyä onko Destian rakennusalaa tuntemattomalla hallituksen puheenjohtajalla ja hallituksella täysin epärealistiset käsitykset infra-alan saavutettavissa olevasta kannattavuustasosta.

 6. Ahlström Capital osti sille vieraan toimialan yrityksen Destian pääomasijoittajatyyppisesti tavoitteenaan nostaa sen tulostaso sellaiseksi, että edelleen myytäessä kuitattaisiin hyvät voitot. Infrahankkeet ovat kuitenkin aina kilpailupohjaisia, joka varmistaa sen, ettei mikään urakoitsija pääse kultaa vuolemaan. Destiassa tullaan näkemän vielä useita toimitusjohtajia, jotka pyrkivät kukin vuorollaan täyttämään omistajan haaveet.

  1. Onha siinä aina verönmaksajalle kustannuslisä aina kun palvelutoiminto yksitystetään esi merkeinä TVH. muutettiin liikelaitokseksi, sitten yksityistettiin, sama on menossa VR:n toiminnoissa. Jos yksityinenyritys tuottaa tulosta-liikevoittoa, niin totta kai se tulee kansalaisille veroja maksaville kalliimmaksi.EI nykyjään voi uskoa osaamis viisauden olevan vain yrityksissä.Tulokset ovat jo nähtävissä kun liikkuu tieverkolla niin havaitsee,että tavoitteena on raha ei laatu.

   1. Nyt on tiemestari täysin pihalla. Aikanaan Tiehallinnon selvityksen mukaan tienhoidon avaaminen kilpailulle laski valtion kustannuksia yli 40 prosenttia ja teiden hoidon laatu parani. Valtion puolelta hienosti hoidettu operaatio ja loistava esimerkki VR:lle.

  2. Maarakennusliikkeet Suomessa lienee melko vakaita toiminnaltaan, töitä riittää jos uskaltaa ottaa riskiä ja laskea hintaa niin alas että töitä myös tulee, mutta miljoonia tällä alalla ei pääse kyllä vuolemaan, siitä pitää kilpailevat yhtiöt kyllä huolen. Aina riittää hulluja tarjoajia hintoja polkemaan. Sijoituksena varmaan aika heikkotuottonen talo ja jossain muussa yhtiössä raha voisi poikia mukavammin. En usko, että yksi mies tuo mitään erikoisia lukumuutoksia tuottavuuteen, kun tulos on pitkälti kentän käsissä. Mutta mielenkiinnolla seurataan miten tulee käymään ja kuka on seuraava toimitusjohtaja. Onnea vain uuteen suuntaan Destialle, mikä nyt ikinä se tulee olemaan.

   1. Tulos on kentän varassa, yrityksen terävä pää on vain kiku, kovia lapiomiehiä, vain onko kaivurit parempia kuin muilla.

 7. Minä tarkoitin kyllä tämän päivän tilannetta.Aikanaan eräillä tiepäivillä, silloin Loikkasen aikaan, keskusteltiin TVH:n eriyttämisestä hallintoon ja liikelaitokseksi sanoin jo silloin,että ”halpuuttaminen” onnistuu niin kauvan kun hallinnossa riittää kentän asianosaamista no näinhän siinä onsitten käynytkin,kun porukat on vaihtuneet.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat