Kokeile kuukausi maksutta

”Viimeinenkin mohikaani” lähtee Lehdosta – tavoitteena on kasvattaa entisten lehtolaisten Tekova pörssikuntoon

Lehdon viimeinen yritystaustainen johtaja Jaakko Heikkilä siirtyy  johtamaan hallirakentamiseen erikoistunutta Tekovaa. Tavoitteena on yli viisinkertaistaa liikevaihto monistamalla menestyskonsepti ja tarjoamalla nuorille yrittämisen mahdollisuuksia rakennettavassa alueyhtiöverkostossa.

Ahti Junttila (vas) jättää Tekovan toimitusjohtajuuden Jaakko Heikkilän käsiin. Molemmilla oli yhteinen tausta Lehdossa. Tosin Junttila ehti olla siellä vain pari vuotta, kun taas Heikkilä on yksi Lehdon pitkäaikaisimmista ja samalla viimeisin yrittäjätaustainen johtaja. Kuva Seppo Mölsä.

Lehdon entiset omistajat, Asko Myllymäki ja Tomi Koivukoski ovat palanneet onnistuneesti yrittäjiksi. Asuntorakentaja Toivo vietiin tänä kesänä pörssiin ja seuraavaksi samaa mahdollisesti harkitaan Tekovan suhteen.  Heillä on 33 prosentin omistusosuus vuonna 2018 perustetussa yhtiössä. Aleksi Peltokorpi, toimitusjohtaja Ahti Junttila ja joukko projektipäälliköitä ja tuotantojohtajia omistavat loput.

Tämä artikkeli on tilaajille

Kirjaudu sisään

Ryhmätilaus digi (+printti)

Ryhmätilaus sisältää haluamasi määrän käyttäjätunnuksia digiin (+printtilehtiä) yhdellä laskulla.

Yksittäistilaus printti+digi

Tilausjakso valittavissa 6/12 kk, myös määräaikaisena.

Yksittäistilaus digi

Tilausjakso valittavissa 6/12 kk.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “”Viimeinenkin mohikaani” lähtee Lehdosta – tavoitteena on kasvattaa entisten lehtolaisten Tekova pörssikuntoon”

  1. Mitä jää jäljelle Lehdosta ja sen arvostuksesta, kun kaikki sen perustaneet yrittäjätaustaiset henkilöt ovat lähteneet Hannu Lehtoa lukuun ottamatta pois ja tilalle on tullut pörssiyhtiötaustaisia johtajia, joilla ei ole omakohtaista kokemusta yrittämisestä? Käykö Lehdolle kuten Lemminkäiselle, että emo ja hallinto kasvavat, mutta varsinainen rakennustoiminta kutistuu tai kannattaa heikosti, kun sitä ei enää johdeta pienyrittäjämäisesti.

    Kaikki tuo Lehdon aiemman menestyksen tuonut yrittäjätoiminta on siirtynyt nyt entisten lehtolaisten perustamiin yrityksiin Toivoon ja Tekovaan. Ne ovat vielä pieniä, mutta kasvutavoitteet ovat kovat. Toisin kuin Lehdon kohdalla kasvua ei haluta kuitenkaan tehdä kannattavuuden kustannuksella.

    Veikkaanpa, että tuossa kasvussa lasketaan paljon sen varaan, että Lehdolta voidaan napata parhaita resursseja jatkossakin, kun alueyhtiöverkostoa rakennetaan. Siinäkin suhteessa Lehto alkaa muistuttaa lopun aikojen Lemminkäistä. Lemminkäinenkin ajoi kovaa tulosta tehneet alueyhtiönsä alas ja toivoi, että kontrollia lisäämällä ja keskushallintoa paisuttamalla paisuisi myös liikevaihto. Toisin kävi, kun pettyneet isännät ja insinöörit läksivät entisen emonsa kilpailjoiksi. Tuloksena oli keskisuurten yritysten ainutlaatuinen kasvubuumi, joka kesti koko 2010-luvun. Näemmekö jotain samanlaista 2020-luvulla?

    Jos Lehdosta on lähtenyt pois viimeinenkin mohikaani, sama koskee myös YIT:tä. Sieltä lähti tänä vuonna viimeisetkin Lemminkäinen-taustaiset johtajat Harri Kailasalon ja Ilkka Salosen myötä. Hallitusta johtaa Sanoman entinen toimitusjohtaja Harri-Pekka Kaukonen, jonka konsulttitoimisto Deloittelta ostama One Sanoma ei ollut sen kummoisempi menestys kuin One Lemminkäinenkään. Taustatukea antaa Eero Heliövaara, jonka Venäjän kauppakeskushankkeiden loppusiivousta SRV:ssä edelleen tehdään. Muilla hallituksen jäsenillä tosin ei ole rakennusalan kokemusta senkään vertaa.

Viimeisimmät näkökulmat