Digitaaliset hankkeet hidastavat asuntokaupan prosesseja, arvostelevat kiinteistönvälittäjät

Ruuhkautuneet digitaaliset palvelut ja sähköisen allekirjoituksen hitaus hankaloittavat asuntokauppaa.

Asuntokauppa on Suomessa käynyt tänä vuonna vilkkaana.

Suomen Kiinteistönvälittäjiltä ei tule kiitosta asuntokaupan digitalisaatiolle viranomaisten palveluissa. Noin 1600 välittäjää edustavan järjestön mukaan uudet digihankkeet ovat hidastaneet asioimista viranomaisten ja pankkien kanssa.

Väestörekisterin toimintojen siirto Digi- ja väestötietovirastolle on aiheuttanut viiveitä kuolinpesille ja edunvalvottaville. Keväällä 2021 raportoitiin keskimäärin puolentoista kuukauden viiveitä. Syksyllä 2021 palvelua on saanut odottaa 2-3 kuukautta.

Välittäjien mukaan myös Maanmittauslaitoksen ylläpitämä sähköinen huoneistotietojärjestelmä toimii hitaasti.

”On kuluttajille täysin kohtuutonta, että digitaaliset palvelut hidastavat ja vaikeuttavat asuntokaupan prosesseja näin paljon”, kertoo SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg tiedotteessa.

Asuntokaupan tekeminen sähköisillä allekirjoituksilla on yleistynyt. SKVL mainitsee, että käytännössä digitaalisissa palveluissa on viiveitä ja usein voi kestää yli viikon ennen kuin kauppa oikeasti toteutuu.

”Tällaiset viiveet aiheuttavat asuntokaupassa paljon harmia, kun kaupat ovat useimmiten useamman asunnon ketjuja, joissa moni perhe vaihtaa kotia samaan aikaan ja rahaliikenteen tulisi mennä välittömästi. Pankit ovat alkaneet painostaa asiakkaitaan ja välittäjiä käyttämään uusia digipalveluita jopa siten, että ovat alkaneet periä valtavia summia kaupanteosta konttorissa. Lopputuloksena tulee paljon murheita ja lisäkuluja muuttaville perheille”, Mannerberg sanoo.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Digitaaliset hankkeet hidastavat asuntokaupan prosesseja, arvostelevat kiinteistönvälittäjät”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat