Selvitys: Kiinteistö- ja rakentamisala voisi säästää satoja miljoonia vuodessa sähköisillä allekirjoituksilla

Joillakin hyvinkin pienillä digitalisaatiotoimilla voidaan saavuttaa huikeita taloudellisia säästöjä. Tuoreen KPMG:n tekemän selvityksen mukaan koko kiinteistö- ja rakentamisala voisi säästää vuosittain satoja miljoonia euroja sähköisillä allekirjoituksilla.

Kuva: Rio Gandara / HS

KPMG selvityksessä kävi ilmi, että sähköiseen allekirjoittamiseen siirtyminen olisi kansantaloudellisesti aidosti merkittävää. Vaikuttavuusarvioinnin mukaan koko kiinteistö- ja rakentamisala voisi säästää vuosittain yli 300 miljoonaa euroa allekirjoittamalla asiakirjat sähköisesti. Summa vastaa noin puolta toimialan vuosittaisesta panostuksesta tuotekehitykseen. Samalla toimenpiteellä säästyisi lisäksi lähes seitsemän miljoonaa työtuntia ja yli 16 miljoonaa paperiarkkia vuosittain.

Kiinteistö- ja rakentamisalan sisällä suurin säästöpotentiaali on rakentamisen toimialalla, jolla sähköinen allekirjoittaminen voisi tuoda noin 160 miljoonan euron säästöt.

Yleisesti kansantaloudellisesti merkittävinä pidetään sellaisia toimenpiteitä, joilla on yli 100 miljoonan euron vaikuttavuus.

KPMG:n selvitys on osa Kynät pois -haastekampanjaa, jonka yhdeksän kiinteistö- ja rakentamisalan merkittävää toimijaa toteutti yhteistyössä. Kampanja kannusti koko toimialaa tehostamaan toimintaansa siirtymällä sähköiseen allekirjoittamiseen. Tämä tehtiin nostamalla esiin pieneltä vaikuttavan digitalisointitoimenpiteen taloudellisia ja ajallisia säästöjä sekä positiivisia ympäristövaikutuksia. Sähköisen allekirjoittamisen hyötylaskurin avulla kiinteistö- ja rakentamisalan yritykset pystyivät laskemaan sähköisen allekirjoittamisen mahdolliset hyödyt omalta osaltaan. Vaikuttavuus perustui säästettyjen paperiarkkien, työtuntien ja eurojen määrään.

”Moni kiinteistö- ja rakentamisalan organisaatio lähti haasteeseen mukaan, mutta alalla on vielä paljon tehtävää prosessien digitalisoimisessa. Digitalisaatiolla ei sinänsä ole itseisarvoa, vaan sen tuottamia hyötyjä pitäisi aina arvioida läpinäkyvästi ja kokonaisvaltaisesti sekä yhteiskunnan että kunkin toimijan tasolla. Vastaavanlaisia selkeitä mittareita vaikuttavuuden näkökulmasta tarvitaan lisää”, peräänkuuluttaa Vappu Id, joka toimii kampanjan suunnittelusta ja toteutuksesta vastanneen KiraHubin yhteisö- ja kulttuurimanagerina.

Kynätpois-haasteeseen osallistuivat Rakennusteollisuus RT, Rakli, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto Stul, Isännöintiliitto, Kiinteistötyönantajat, Kiinteistövälitysalan keskusliitto Kvkl, Rakennustietosäätiö RTS, sekä Arkkitehtitoimistojen liitto ATL ja Kiinteistöliitto. Ympäristöministeriö rahoitti KiraHubin toteuttamaa kampanjaa.

Kynät pois -haasteen sivuille pääset tästä. Sivuilta löytyy muun muassa laskuri, johon täyttämällä oman yrityksesi tiedot saat selville teidän säästöpotentiaalinne.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Selvitys: Kiinteistö- ja rakentamisala voisi säästää satoja miljoonia vuodessa sähköisillä allekirjoituksilla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat