Kokeile kuukausi maksutta

Kaksi epäsäännöllisen muotoista korttelia voittoon Jyväskylän arkkitehtuurikilpailussa

Kankaan Suvannon arkkitehtuurikilpailun voitti ehdotus ”Rantakivet”.

Voittaneen Rantakivet- ehdotuksen maantasonäkymä piha-aluelta. Kuva: Arkkitehtitoimisto Opus ja Simon Mahringer

Kankaalla järjestettiin viime syksyn ja talven aikana yleinen arkkitehtuurikilpailu Kankaan alueen pohjoisosan asuinalueen suunnitelmasta. Kilpailuun saatiin arvosteltavaksi 25 ehdotusta.

Palkintolautakunnan mukaan ehdotukset olivat pääosin huolellisesti tutkittuja ja uuden alueen yhteisöllisen, lämminhenkisen ja jalankulkupainotteisen alueen tavoitteet oli sisäistetty hyvin. Ehdotusten joukosta löytyi useita töitä, joissa näkyi sekä selkeä kokonaisote kaikilla tasoilla että myös visio viihtyisästä, virikkeellisestä ja kestävästä kaupunkirakenteesta.

Parhaiten kilpailun tavoitteet täyttäväksi arvioitiin ehdotus ”Rantakivet”, jossa raikkaaksi kuvattu suunnitelma luo uudenlaista kaupunkiympäristöä Kankaalle.

Kaksi epäsäännöllisen muotoista umpikorttelia on sovitettu lähiympäristöön onnistuneesti ja kortteleiden polveileva massoittelu muodostaa monipuolisia ulkotiloja. Kokonaisuutena korttelit muodostavat yllättävän ja uudenlaisen, mutta samalla luontevan jatkeen Kankaan olemassa olevalle korttelirakenteelle.

Ilmakuvaupotus voittaneesta ehdotuksesta.

Työssä on esitetty sekä kaupunkikuvallisesti että toiminnallisesti perusteltu ratkaisu, jossa jalustan päällä on kappalemaisia taloja. Rakentaminen on näin saatu liittymään suurmaisemaan hienolla tavalla hyödyntämällä matalampia rakennuksia jalustoina. Korttelit liittyvät viheralueisiin onnistuneesti.

Kankaanpuiston ja Tourujoen liitoskohta on avara ja ratkaisu tuo Kankaalle lisää kaivattua vehreää oleskelutilaa. Kortteleiden julkisivuarkkitehtuuri on rauhallinen ja hyvin hallittu. Ratkaisu luo selkeän yhteyden sekä Kankaan olemassa olevaan tiiliarkkitehtuuriin että Valkoisen talon pelkistettyyn julkisivuilmeeseen.

Voittaneen ehdotuksen tekijät ovat Arkkitehtitoimisto Opuksen ja Simon Mahringerin työryhmä, johon kuuluivat Matias Kotilainen, Tuomas Martinsaari, Paul Thynell sekä avustajat Fanni Kangasniemi ja Heljä Nieminen.

”Kankaan Suvannon arkkitehtuurikilpailu oli erittäin kiinnostava prosessi. Koemme erittäin arvostettavaksi Kankaan aluekokonaisuuden rakentumisen avointen arkkitehtuurikilpailuiden pohjalta, mikä antaa hyvät edellytykset viihtyisän, mielenkiintoisen ja korkeatasoisen kaupunginosan toteutumiselle. Näimme kilpailutehtävään useita potentiaalisia ratkaisuita ja päädyimme tutkimaan useampaa ehdotusta kilpailuun”, Tuomas Martinsaari kertoo.

Martinsaaren mukaan palkitussa ehdotuksessa ensimmäisellä sijalla on kaupunkirakenteen urbaanius.

”Koimme itse varsin onnistuneeksi suunnitelmassa esitetyn ulkotilojen julkisuusasteen kirjon; julkisesta puistotilasta puolijulkisten korttelipihojen kautta puoliyksityisille kattopuutarhoille ja yksityisille parvekkeille. Olemme hyvin kiinnostuneita jatkamaan kilpailussa esitettyjen ratkaisujen kehittämistä yhteistyössä Jyväskylän kaupungin ja Kankaan kehitysyhtiön kanssa”, Martinsaari kertoo.

Toiselle sijalle palkintolautakunta asetti ehdotuksen ”Nila”, jonka oli laatinut Oopeeaa Office for Peripheral Architecture ja tmi Otto Samuli Heinonen.

Kolmannelle palkintosijalle ylsi ”Jatkumo”, jonka tekijät olivat Kump Arkkitehdit ja Annina Ruuhilahti.

”Omaleimainen ja korkealaatuinen arkkitehtuuri on osa Kankaan identiteettiä. Arkkitehtuurikilpailut ovat tärkeä osa Kankaan suunnittelua, joiden avulla alueelle saadaan tuoreita ratkaisuja”, Kankaan projektipäällikkö Kaisa Hirvaskoski-Leinonen kertoo.

Jyväskylässä käytettiin yleisessä arkkitehtuurikilpailussa ensimmäistä vain digitaalista palautusta.

Seuraavaksi vuorossa on kilpailun ideoiden ja ratkaisujen tarkennus sekä alueen asemakaavan laatimisen aloitus.

Kilpailuehdotukset olivat kilpailuajan päättymisen jälkeen nähtävillä verkkogalleriassa, ja niistä pyydettiin palautetta sähköisen kyselyn kautta helmikuun alussa. Kyselyyn saatiin 100 vastausta, ja niissä annettu palaute välitettiin tiedoksi palkintolautakunnalle.

Lue tästä lisää miten Kankaan alueen pohjoisosaa kehitetään.

Entinen paperitehtaan alue on kasvamassa älykkääksi Smart City -kaupunginosaksi. Jyväskylän merkittävin aluekehityshanke etenee kaupungin ja rakennusliikkeiden yhteistyönä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kaksi epäsäännöllisen muotoista korttelia voittoon Jyväskylän arkkitehtuurikilpailussa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat