Kokeile kuukausi maksutta

Nyt kaavaillaan vedyn tuotantolaitosta myös Itä-Suomeen

P2X Solutions selvittää Savon Voiman kanssa mahdollisuutta vihreän vedyn ja sähköpolttoaineiden tuotantoon Joensuussa.

Havainnekuva Harjavaltaan vastaavan kaltaisesta vedyntuotantolaitoksesta. Kuva: Fortum

Vihreän vedyn ja P2X-teknologian yritys P2X Solutions ja energiayhtiö Savon Voima selvittävät teollisen mittakaavan vihreän vedyn ja sähköpolttoaineiden tuotantolaitoksen rakentamista Savon Voiman Joensuun voimalaitosalueelle. Toteutuessaan laitos tuottaisi vihreää vetyä uusiutuvalla energialla tuotetulla sähköllä 30–50 MW kapasiteetilla ja tuottaisi sivuvirtana jopa 15–20 prosenttia Joensuun kaukolämmön tarpeesta.

Vihreää vetyä tuotetaan kestävästi uusiutuvaa sähköä käyttävässä elektrolyysissä, jossa vety erotetaan vedestä. Sähköpolttoaineita, kuten metaania, metanolia ja ammoniakkia, puolestaan voidaan jalostaa vihreästä vedystä sekä teollisista prosesseista talteen otetusta hiilidioksidista tai ilmasta saatavasta typestä. Menetelmät edistävät irtautumista fossiilisista polttoaineista, lisäävät Suomen energiaomavaraisuutta ja ruokkivat kiertotaloutta.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Olen jo tilaaja

Rekisteröidy

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Nyt kaavaillaan vedyn tuotantolaitosta myös Itä-Suomeen”

Viimeisimmät näkökulmat