Kokeile kuukausi maksutta

Ren-Gas suunnittelee vetylaitosta Tampereelle – toteutuessaan yli 150 miljoonan euron investointi

Toteutettavuussuunnittelu käynnistyy heti. Laitoksen rakentaminen voisi alkaa vuoden 2023 aikana ja valmistua vuoden 2028 loppuun mennessä.

Tammervoimassa tuotetaan pirkanmaalaisten sekajätteistä lämpöä ja sähköä. Uusi kaasulaitos kutistaisi kaukolämpöverkoston päästöjä.

Tampereen Sähkölaitos ja Nordic Ren-Gas ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen uusiutuvaa metaania ja vihreää vetyä tuottavan power-to-Gas-tuotantolaitoksen toteutettavuussuunnittelusta Tarastenjärven voimalaitosalueelle.

Ren-Gas suunnittelee Tarastenjärvelle tuotantolaitosta, jossa prosessin raaka-aineet ovat hiilidioksidi, vesi ja uusiutuva sähkö. Prosessin lopputuloksena syntyy puhdasta kaasupolttoainetta raskaan maantieliikenteen käyttöön. Samalla Tampereen Sähkölaitos siirtää tuotantolaitoksesta saatavan hukkalämmön kaukolämpöverkostoonsa ja uusiutuvan kaukolämmön määrä lisääntyy. Uusiutuvaa power-to-gas-metaania voidaan käyttää liikenteessä kuten biokaasua.

Tarastenjärven hanke olisi toteutuessaan kokoluokaltaan merkittävä vetytalouden investointi Suomeen. Elektrolyysiteholtaan laitos on yli 60 MW ja kokonaisinvestoinnin arvo on yli 150 miljoonaa euroa.

Tarastenjärven power-to-Gas-laitos tuottaisi puhtaita kaasupolttoaineita määrän, jolla voidaan korvata 24 miljoonaa litraa fossiilista dieseliä raskaassa maantieliikenteessä. Se riittää noin 900 raskaan ajoneuvon vuosittaiseen käyttöön.

Toteutusselvitykset käyntiin välittömästi

Allekirjoitettu yhteistyösopimus on jatkoa yhtiöiden toteuttamalle tuotantolaitoshankkeen esiselvitykselle syksyllä 2021.

” Julkaistut hankkeemme Tampereella, Lahdessa ja Mikkelissä muodostavat Suomen vetykärjen, joka mahdollistaa puhtaiden kaasupolttoaineiden käyttöönoton raskaassa tieliikenteessä Suomessa vuodesta 2025 alkaen. Tarastenjärven tuotantolaitos on erittäin tärkeä osa kokonaisuutta”, kertoo Nordic Ren-Gasin toimitusjohtaja Saara Kujala tiedotteessa.

Yhtiö johtaa toteuttavuussuunnittelua, joka aloitetaan välittömästi. Hankkeen luvitus, tekninen esisuunnittelu ja rahoitusjärjestelyt aloitetaan, kun toteuttavuusanalyysin tulokset ovat valmiina ja ne puoltavat hankkeen edistämisestä.

Laitoksen rakentaminen voisi alkaa vuoden 2023 aikana ja valmistua vuoden 2028 loppuun mennessä.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ren-Gas suunnittelee vetylaitosta Tampereelle – toteutuessaan yli 150 miljoonan euron investointi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat