Kokeile kuukausi maksutta

Hailuodon kiinteän yhteyden rakentaminen käynnistyy – tulevaisuudessa saarelle vie kaksi harvinaisen pitkää siltaa

Mantereen puoleisessa päässä Riutunkarissa on huhtikuussa aloitettu valmistelevia töitä.

Havainnekuva Riutun sillasta maapenkereeltä. Kuva: Afry

Hailuodon kiinteä yhteys -allianssihankkeen toteutusvaiheen sopimus on allekirjoitettu. Yhteyden rakentaminen käynnistyy ensi viikolla. Sopimuksen myötä hankkeen kehitysvaihe päättyy ja rakennustyöt alkavat.

Hanke toteutetaan allianssimallilla. Kumppanuuteen perustuvassa allianssissa hankkeen eri osapuolet muodostavat yhteisen projektiorganisaation.

Hailuodon kiinteä yhteys -allianssiin kuuluvat Väylävirasto, GRK Suomi rakentajana sekä Afry Finland ja A-Insinöörit Suunnittelu suunnittelijoina.  Allianssisopimuksen arvo on noin 105,4 miljoonaa euroa, mikä sisältää kehitys- ja toteutusvaiheen.

Yhteyden Perämeren suurimmalle saarelle muodostavat pengertie ja kaksi siltaa, jotka valmistuttuaan korvaavat nykyisen lauttaliikenteen. Uusi 8,4 kilometrin pituinen maantieyhteys nopeuttaa henkilö- ja tavaraliikennettä Hailuotoon. Pengertietä rakennetaan noin 6,9 kilometriä. Kahden sillan pituus on yhteensä noin 1,5 kilometriä.

Lue lisää: Hailuotoon rakennetaan kaksi palkkisiltaa – pituudet huikeat 767 ja 740 metriä

Yhteyden rakentaminen vie kokonaisuudessaan noin kaksi ja puoli vuotta. Tavoitteena on, että Hailuodon kiinteä yhteys on käytössä loppuvuodesta 2026.

Valmistelevat työt käynnissä

Hailuodon kiinteä yhteys -allianssi muodostettiin keväällä 2022, mistä lähtien hankkeessa on eletty kehitysvaihetta. Kehitysvaiheessa on laadittu kiinteän yhteyden rakentamissuunnitelmia ja valmisteltu hankkeen toteutusta.

”Yhteistyö allianssin eri osapuolten kesken on sujunut erinomaisesti kuluneiden kahden vuoden ajan, ja pääsemme aloittamaan rakennustyöt hyvistä lähtökohdista”, Väyläviraston projektipäällikkö Terhi Honkarinta luonnehtii.

Hankkeen vesilupa sai lainvoiman tammikuussa 2024.

Lue lisää: Hailuodon kiinteän yhteyden vesiluvasta jatkovalitus – rakentamisen aloitus viivästyy jälleen

Yhteyden mantereen puoleisessa päässä Riutunkarissa on huhtikuussa aloitettu valmistelevia töitä ja tehty liikennejärjestelyjä.

”Kiinteän yhteyden rakennustyöt alkavat ensi viikolla yhteyden molemmissa päissä penkereiden rakentamisella jäätilanteen salliessa. Riutun sillan rakentamistyöt käynnistyvät tulevana kesänä, kun työpenger on edennyt kohti ulappaa. Huikun sillan työsillan rakentaminen alkaa työlautalta käsin jäiden lähdettyä ja työnaikaisen sataman valmistuttua,” allianssin projektipäällikkö Timo Takala GRK Suomesta kertoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Hailuodon kiinteän yhteyden rakentaminen käynnistyy – tulevaisuudessa saarelle vie kaksi harvinaisen pitkää siltaa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat