Ilmastonmuutoksen torjunta ohjaamaan rakentamista – materiaaleilta vaaditaan vähähiilisyyttä ja kierrätettävyyttä ja koneilta päästöttömyyttä

Rakennusten energiatehokkuus on Suomessa jo hyvällä tasolla, joten jatkossa ilmastopäästöjä pitää hakea materiaaleista ja itse rakentamisesta. Puun etumatka pienenee sitä mukaa kun muut materiaalit leikkaavat  hiilipäästöjään, sanoo kiinteistö- ja rakennusalan ilmastokestävyyttä selvittänyt Miisa Tähkänen.

EU määritteli tiukoin ympäristökriteerein, mihin elvytysrahoja saa käyttää – taksonomia tulee julkisiin hankintoihinkin

Taksonomia on termi, johon jokainen rakentaja törmää lähivuosina on kyse sitten rahoituksen hankkimisesta tai julkisiin hankintoihin osallistumisesta. EU ohjaa taksonomian avulla rahoitusta ympäristön kannalta kestäviin kohteisiin, ja samaa tekevät myös rahoituslaitokset. Taksonomiaa ei voi välttää, sillä se muodostaa uuden minimitason, jonka yli on yllettävä.

Sementtiteollisuus haluaa kalkkikiven polton päästöt kuriin – ”Ympäristökuorma vähenisi dramaattisesti”

Suomalaisen betoniteollisuuden ympäristökuorma on pienentynyt selvästi. Syynä on se, että sen tärkeimmän raaka-aineen eli sementin päästöt ovat vähentyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana 11 prosenttia.