Kokeile kuukausi maksutta

Ammattiin valmistuminen on yhtä tärkeä juhla kuin lakkiaiset

Tietoa kirjoittajasta Maiju Nupponen
Viestintä- ja vastuullisuusjohtaja, Are
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset
Kuuntele juttu

Ammattikoulutus on usein jäänyt lukion varjoon, vaikka se tarjoaa korvaamatonta osaamista ja taitoa monille aloille. Yhteiskuntamme tarvitsee monipuolista osaamista, ja käytännön tekijät ovat yhtä tärkeitä kuin teoreettisemmin suuntautuneet asiantuntijat.

Valitettavasti arvostusero ammatillisen koulutuksen ja ylioppilastutkinnon välillä näkyy edelleen monin tavoin. Yksi konkreettinen esimerkki on se, miten ammattiin valmistuneiden valmistumisia ei juhlisteta samalla tavalla kuin ylioppilaiden. Ylioppilaiden valmistujaiset ovat usein suuri juhla, jossa he saavat ansaittua huomiota, kun taas ammatillisen koulutuksen valmistuneet jäävät vähemmälle huomiolle. Kaikki opiskelijat ansaitsevat tuntea ylpeyttä ja saada tunnustusta saavutuksistaan, oli koulutusmuoto mikä tahansa.

Ammattikoulutuksen etuna on sen käytännönläheisyys. Se valmentaa opiskelijoita suoraan työelämään antamalla käytännön taitoja, jotka ovat välttämättömiä monilla aloilla. Esimerkiksi ilman osaavia kiinteistöhoitajia tai putki- ja sähköasentajia monikaan asia ei toimisi arjessamme. Heidän työnsä muodostaa perustan, jolla yhteiskuntamme seisoo.

Monessa kodissa ohjataan nuorta lähes automaattisesti valitsemaan lukio. Ammatin valitseminen on tärkeä päätös, ja on erittäin kannatettavaa pitää kaikki vaihtoehdot avoimina. Tutustumalla erilaisiin ammatillisiin vaihtoehtoihin voi löytää itselleen parhaiten sopivan reitin. Ammatillinen koulutus antaa mahdollisuuden hankkia käytännön taitoja, ja jokainen ala voi avata oven mielenkiintoiseen ja palkitsevaan uraan.

Ammattitaitoisten tekijöiden puute on nykyään huomattava ongelma monilla aloilla. Esimerkiksi kylmä- ja automaatioasentajien kysyntä on jatkuvasti kasvussa, mutta pätevien ammattilaisten saaminen työmarkkinoille voi olla haaste. Siksi on tärkeää, että ammatillista koulutusta arvostetaan enemmän ja sille annetaan tarvittavaa tukea ja resursseja. Kehittämällä ammatillista osaamista annamme nuorille mahdollisuuden löytää oman paikkansa työelämässä, ja samalla vastaamme yhteiskuntamme konkreettisiin tarpeisiin.

On aika tunnustaa, että maailma tarvitsee monenlaisia taitajia. On tärkeää muuttaa asenteita ja korostaa, että kaikenlaiset koulutusmuodot ovat arvokkaita ja ansaitsevat kunnioitusta. Ammatillisen koulutuksen näkeminen huonompana valintana kuin lukion ei ole perusteltua, sillä kummallakin on oma merkityksensä yhteiskunnassa. Kaikkien koulutusmuotojen tulisi saada ansaitsemansa arvostus, ja valmistumisjuhlien järjestäminen voisi olla yksi tapa osoittaa tätä arvostusta myös ammatillisen koulutuksen suuntaan.

Juhlistetaan siis yhdessä tänä vuonna myös kaikkia ammatilliselle opintopolulle hakeneita ja sieltä valmistuneita!

Kirjoittaja on ponnistanut opiskelu- ja urapolulleen amiksesta.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ammattiin valmistuminen on yhtä tärkeä juhla kuin lakkiaiset”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Maiju Nupponenhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/maiju-nupponen/