Aran toimintaan selkeyttä

Tietoa kirjoittajasta Mikko Kortelainen
Toimittaja, mikko.kortelainen@sanoma.com, Twitter: @toimittaja1
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Uusimmat tiedot Aran ja nuorisojärjestöjen läheisestä yhteistyöstä antavat viitteitä siitä, että vaalirahoituksen kaikki koukerot eivät ole vielä paljastuneet. Politiikka, raha ja rakentaminen näyttävät kytkeytyvän turhankin läheisesti toisiinsa.

Keskustan kansanedustaja Antti Kaikkosen eri roolit kuvastavat hyvin, miten asiat verkottuvat keskenään. Kaikkonen säätää eduskunnassa lakeja, joilla asuntorakentamista ja tukipolitiikkaa säännellään. Aran johtokunnassa hän oli mukana tarkentamassa tukilinjauksia ja päättämässä johtamansa Nuorisosäätiön kohteen ottamisesta tuen piiriin. Kaikkosen myötävaikutuksella Aran tuesta hyötyi myös Nuorisoasuntoliitto, jolla on kytköksiä keskustan ja muidenkin puolueiden nuorisojärjestöihin.

Myös Ara on joutunut tukilinjaustensa takia vaalirahasotkujen tulilinjalle. Se on ymmärrettävää, sillä Aran johdon nimitykset ovat poliittisia. Keskustalaisen ylijohtaja Teuvo Ijäksen paikalle valittiin samaa puoluetta edustava Hannu Rossilahti. Myös hallintojohtaja Timo Reinan nimityksessä keskustalaisuus oli avaintekijä. Kommunistiksi tunnustautunut johtaja Jarmo Lindén puolestaan on asuntoministeri Suvi-Anne Siimeksen ajan nimitys.

Luonnollisesti myös monilla virkamiehillä on poliittiset taustansa, mutta arkipäivän toimintaan politiikalla ei saisi olla merkitystä. Aran hallintoneuvostossa onkin jo nähtävissä selvää tervehtymistä, kun kansanedustajat eivät ole enää neuvoston jäseninä.

Myös itse Aran toimintaa kannattaa selkiyttää toiminnan uskottavuuden ylläpitämiseksi. Ulkopuolisen tahon tulisi käydä läpi Aran nuorisojärjestöille myöntämät tuet ja vuokrien kohtuullisuus. Myös yleishyödyllisten yhteisöjen valvonta kuuluisi Aran sijasta puolueettomalle taholle. Viraston toiminta Nuorisosäätiön tukia koskevassa asiassa on hyvä esimerkki nykykäytännön ongelmista. Ara panttaa julkisia tietoja ja yrittää pitää viraston ja ehkäpä Nuorisosäätiönkin kilpeä mahdollisimman puhtaana.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Aran toimintaan selkeyttä”

Vastaa