Arvaamaton Venäjä

Tietoa kirjoittajasta Merja Mannila
Tuottaja, työelämä, koulutus ja tuoteteollisuus
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Ukrainan kriisi näkyy yhä selvemmin suomalaisyritysten toiminnassa. Ruukki esimerkiksi ilmoitti viime viikolla, että sen Rakentamisen tuotteet -liiketoiminta Ukrainassa keskittyy jatkossa asuinrakentamisen kattoliiketoimintaan. Komponenttiliiketoiminnan paneelilinjat siirretään pois Ukrainasta hyödynnettäväksi Ruukin muilla markkinoilla.

Ukrainan poliittinen kriisi on Ruukin mukaan vähentänyt ja edelleen vähentämässä investointeja, joista komponenttiliiketoiminta on vahvasti riippuvainen. Maan taloudellisen laman takia paneelilinja on ollut vajaakäytöllä, ja talven poliittinen kriisi on heikentänyt tilannetta entisestään.

Ruukki aikoo jatkaa asuinrakentamisen kattotuotteiden valmistusta Kopylovin tehtaalla Kiovan ulkopuolella. Henkilöstön vähennystarve tehtyjen päätösten perusteella on yhteensä arviolta noin 90 henkilöä.

Venäjällä on liiketoimintaympäristönä ollut pitkään arvaamaton maine. Suomalaisyritykset ovat jo pitkään toimineet maassa, mutta viimeaikainen taloudellinen ja poliittinen kehitys on tuonut vanhat epäluulot ja pelot pintaan. Laskusuhdanteessa ketään ei naurata, jos maksut jäävät saamatta ja luvat hautautuvat pelkän kiusanteon takia viranomaisten paperipinojen alle.

Arvioiden mukaan länsimaiden ja Venäjän suhteet ovat olleet näin huonot edellisen kerran Neuvostoliiton hajoamisen aikoihin. Kuitenkin jos yritys toimii Venäjällä, sen täytyy kestää epävarmuutta. Jokainen voi pohtia tykönään, haluaako sitä ja kannattaako riskin otto. Se taas on pelkkää matematiikkaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Arvaamaton Venäjä”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi