Kokeile kuukausi maksutta

Elementtien puute on puukerrostalorakentamisen tulppa

Tietoa kirjoittajasta Anne Korhonen
Toimituspäällikkö, anne.korhonen@sanoma.com, Twitter: @KorhonenAnne
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Puurakentamisesta ovat kiinnostuneet nyt kaikki. Erityisesti pienet ja keskisuuret rakentajat ovat nähneet puurakentamisessa markkinaraon. Teollisesta tilaelementteihin perustuvasta rakentamisesta on tulossa puukerrostalorakentamisen valttikortti. Nopeuden lisäksi tilaelementeillä rakentaminen parantaa laatua, sillä varsinainen työ tehdään tehtaassa kuivissa olosuhteissa. Työ on myös tehokkaampaa, kun vältetään turhia työvaiheita työmaalla, missä tekeminen on kalliimpaa.

Konkreettisia suuren mittaluokan kohteita on valmistumassa, mutta nyt uhkaavana pullonkaulana puukerrostalorakentamiselle pidetään tilaelementtien saatavuutta. Lakea Oy:n toimitusjohtaja Keijo Ullakko esitti viime viikolla toiveensa CLT-levyjen tuotannon aloittamisesta Suomessa. Lakealla on tehdasvalmisteisiin puuelementteihin perustuvia puurakentamisen hankkeita käynnissä niin Seinäjoella kuin Jyväskylässä.

Stora Enso on vielä toistaiseksi ollut ainoa teollisesti puisia tilaelementtejä valmistava yritys. Näitä CLT-levyjä (Cross Laminated Timber) ei valmisteta Suomessa vaan Stora Enson tehtaissa Bad St Leonhardissa ja Ybbsissä Itävallassa. Ullakko pelkää, että Stora Enson tehtaiden kapasiteetti ei riitä. Ullakko sanoi Helsingin Sanomissa (30.1.), että heidänkin hanke joutuu nyt odottamaan, kun tuotanto on ylibuukattu.

Vielä tähän saakka ei Stora Enso ole harkinnut puuelementtitehtaan rakentamista Suomeen. Yhtiö on arvioinut, että tehdas kannattaa rakentaa Suomeen, jos täällä rakennettavista 13000-14000 kerrostalosta kymmenen prosenttia tehtäisiin puuelementeistä tai jos joka viikko aloitettaisiin yksi luontokeskus Haltian kokoinen rakennus, johon menee noin 980 kuutiota puuta.

Sen sijaan Maaseudun Tulevaisuus uutisoi perjantaina (31.1.), että Cross Lam Kuhmo perustaa CLT-tehtaan Kuhmoon. Uuden tehtaan on määrä käynnistyä heinäkuussa. Aluksi kapasiteetti on 10 000 kuutiometriä vuodessa, mutta tarkoituksena on jo ensi vuoden aikana kolminkertaistaa tuotanto.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Elementtien puute on puukerrostalorakentamisen tulppa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Anne Korhonenhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/anne-korhonen/