Ensin koulu, sitten työ

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Palkka vai paperit. Sitä moni rakennusalan opiskelija punnitsee opintojensa loppuvaiheessa. Työelämän kutsu käy niin kuumana, että monella opiskelijalla jää esimerkiksi insinöörin tai rakennusmestarin tutkinnosta muutama kurssi tekemättä tai lopputyö roikkumaan.

Kisa työvoimasta käy yhä kovana suhdannekäänteestä huolimatta, ja esimerkiksi ammattikorkeakouluilla on ollut tänä keväänä täysi työ tavoitella monia loppusuoran opiskelijoita työpaikoistaan ja houkutella heitä lopputyön pariin. Kun opiskelija on saatu kiinni, monesti vastaus on ollut, että nyt on niin paljon hommia, ettei millään ehdi.

Tässä hetkessä tarkasteltuna yritysten halun houkutella loppuvaiheen opiskelijoita ymmärtää kyllä. Samoin on inhimillistä, että opiskelijaa kiinnostavat opiskelijavuosien jälkeen säännöllinen palkka ja tarjolla oleva työkokemus. Tässä yhtälössä lyhyellä tähtäimellä häviäjiä ovat oppilaitokset – pidemmällä aikavälillä häviäjiä ovat kaikki.

Kesken jääneet opinnot iskevät ammattilaisen työelämässä siinä vaiheessa, kun esimerkiksi muodollista pätevyyttä tarvitaan. Vanhojen opintojen pariin on sitä vaikeampi palata, mitä enemmän niistä vierähtää aikaa. Vuosi tai pari voi olla pitkä aika pois opinnoista.

Yrityksetkin tarvitsevat valmistuneita ammattilaisia – varsinkin, kun työelämän eläköitymistahti kiihtyy.

Oppilaitokset taas saavat rahoitusta valmistumisten ja opintoihin käytetyn ajan perusteella. Koulutuksen kehittämisen näkökulmasta on siis olennaista, että opinnoista valmistutaan pääsääntöisesti oletetussa aikataulussa.

Vaikka rakentamisen tahti on edelleen kova, näin kevään kynnyksellä opiskelijoiden on syytä keskittyä pääsääntöisesti opintoihinsa. Ja yritysten kannattaa antaa niihin aikaa. Kaikki voittavat, kun koulutus tuottaa tehokkaasti hyviä ammattilaisia.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ensin koulu, sitten työ”

Vastaa