Kokeile kuukausi maksutta
Kuuntele juttu

EU on sitoutunut vähentämään vuoteen 2050 mennessä kasvihuonekaasupäästöjä 80–95 prosenttia alle vuoden 1990 tason. Sitoumus on osa kaikilta teollisuusmailta edellytettäviä vähennyksiä (Energy Road Map 2050). Tammikuun 22. päivä komissio julkisti esityksensä EU:n ilmasto- ja energiapolitiikan vuoden 2030 tavoitteista ja päästökaupan kehittämisestä.

Seuraavassa taulukossa tarkastelen uusia tavoitteita verrattuna nykyisiin 20/20/20-tavoitteisiin sekä tämänhetkiseen tilanteeseen. Näytetyt luvut ovat prosentuaalisia muutostavoitteita vuoteen 1990 verrattuna.

Komissio ehdottaa lisäksi uutta hallintojärjestelmää, joka perustuu kilpailtua, varmaa ja kestävää energiaa koskeviin kansallisiin suunnitelmiin (national plans for competitive, secure and sustainable energy). Tämä on uutta jargonia.

EU:n osuus maailman hiilidioksidipäästöistä oli vain 11 prosenttia vuonna 2011. Tällä osuudella ei voi määräillä koko maailmaa. The European Environment Agencyn (EEA) tuoreen trendiraportin mukaan yksikään EU-maa ei tule saavuttamaan kaikkia 20/20/20-tavoitteita.

Uusiutuvan energian tavoite nostettaisiin 27 prosenttiin. Tavoite olisi sitova EU-tasolla, mutta jäsenvaltiokohtaisia tavoitteita ei asetettaisi. Nykyisin EU tukee eri tavoilla uusiutuvaa energiaa 50 miljardilla eurolla vuosittain. Tämä johtaa kestämättömään tilanteeseen niin kansan- kuin valtiontaloudellisesti ja vielä ylikorkeisiin sähkön kuluttajahintoihin (kuten Saksassa). Kun tukia on pakko leikata, kuten nyt jo monessa EU-maassa tapahtuukin, lupaavasti alkanut uusiutuvan energian osuuden kasvu hidastuu jatkossa.

Yllättävää on, että biopolttoaineiden osuutta ei käsitellä lainkaan. Kuitenkin täällä olisi hyviä tavoitteita saavutettavissa kohtuuhintaan esimerkiksi biodiesel-, etanoli- ja flexifuel-autoille.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “EU:n ilmasto- ja energiatavoitteet vesittyivät”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Olavi Tupamäkihttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/olavi-tupamaki/