Kokeile kuukausi maksutta
Kuuntele juttu

Tämä vuosi on ollut yrityksissä varsinainen tyrmäysten vuosi. Päivääkään ei ole kulunut ilman jonkin yrityksen ilmoitusta yt-neuvotteluista. Välillä olo on ollut kuin huonossa kauhuelokuvassa.

Uutisia yt-neuvotteluista on nähty myös rakennusalalla. Esimerkiksi lokakuussa Skanska ilmoitti aloittavansa yt-neuvottelut infrapuolellaan. Syyskuussa se oli ilmoittanut neuvotteluista konsernipalveluiden puolella sekä Skanska Talonrakennus Oy:ssä.

Rakennusalaan suhdannevaihtelut iskevät jälkijättöisesti. Rakennusalan suhdanneryhmä Raksu arvioi elokuussa rakentamisen kokonaismäärän supistuvan tänä vuonna 2–4 prosenttia. Ensi vuonna Raksu odottaa rakentamisen supistuvan 1–3 prosenttia lisää.

Vaikka ennusteet lupaavat huonoa, rakentaminen ei missään nimessä ole pysähtynyt. Esimerkiksi Rakennuslehden markkinakatsauksen mukaan uusien asuntojen kauppa ja aloitukset ovat edelleen vauhdissa synkistä talousuutisista huolimatta.

Viime vuosien taloustilannetta on leimannut yksi sana: arvaamattomuus. Osaako joku muka oikeasti ennustaa, mihin suuntaan talous kehittyy seuraavan puolen vuoden tai vuoden aikana?

Siksi eetteriin tulvivat yt-neuvottelut laittavatkin pohtimaan, kuinka paljon siinä on joukkohysterian piirteitä. Mennään virran mukana. Tai käytetään tilaisuutta hyväksi ja irtisanotaan, koska muutkin tekevät niin.

Jos yritysten johdossa on tällaisia aatoksia, silloin toiminta on arveluttavaa. Osaava henkilöstö kannattaa pitää palkkalistoilla, sillä suhdannekäänteet voivat tulla nopeastikin. Rakennusalalla on jo nyt pulaa tietyistä osaajista. Miksi liiketoimintaa olisi järkevää vahingoittaa lyhytnäköisyydellä?

Ainakaan vielä yhteiskuntamme ei ole niin automatisoitunut, etteikö henkilöstöstä kannattaisi pitää kiinni – ja huolta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Henkilöstöstä kannattaa pitää kiinni”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Merja Mannilahttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/merja-mannila/