Hirvittävä tonttipula

Tietoa kirjoittajasta Mikko Kortelainen
Toimittaja, mikko.kortelainen@sanoma.com, Twitter: @toimittaja1
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Alakoululainenkin tietää, että tontit ovat Suomessa kalliita. Meillähän on kova pula rakennusmaasta. Niukkuus nostaa hintoja, ja kalliit tontit tietävät tyyriitä asuntoja.

Suomalaiset päättäjät joutuvat kuitenkin välillä kiusallisiin tilanteisiin selittäessään ulkomaisille vieraille tonttipulaamme. Jo laskeutuminen Helsinki-Vantaan lentokentälle hälventää käsitykset urbaanista metropolista eikä mielikuva pahemmin muutu autoperspektiivistä tarkasteltuna.

Kaupunkirakenteen tiiveyttä voi tarkastella metsästäjän vinkkelistä. Jos villi luonto on käynyt rakentamisen takia niukaksi, riista hakeutuu sivistyksen tieltä rauhallisemmille seuduille eikä metsästäjälle ole tarjolla eläviä maalitauluja.

Uudenmaan riistanhoitopiirin tiedot osoittavat, että tonttipula ei ehkä johdukaan rakennusmaan puutteesta. Esimerkiksi Espoo-Kauniaisten riistanhoitoyhdistykselle on myönnetty tänä vuonna 29 hirvenkaatolupaa. Metsäkauriille kaatolupia on myönnetty 90 ja valkohäntäpeuralle 131. Vantaan riistanhoitoyhdistyksen mukaan kaupungissa ja sen lähialueilla on lupa kellistää tänä syksynä 24 hirveä. Pääministerin kotikonnuilla Nurmijärvellä on kaatolupa 79 hirvelle ja Kirkkonummella 135 hirvelle.

Pääkaupunkiseudun kunnista ainoastaan Helsingissä hirven asuinolot ovat niin huonot, ettei niitä pystytä metsästämään.

Parin vuosikymmenen kokemuksella uskallan veikata, että hirvien asuinolot kestävät jatkossakin vertailun ihmisten asuinoloihin Helsingin seudulla. Kalliista tonteista hyötyvät niin monet tahot, että poliitikoilla ei ole todellista mielenkiintoa asuntomaan hinnan romahduttamiseen.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Hirvittävä tonttipula”

  1. Lyhyestä virsi kaunis.. Jo -90 luvulla tiedettiin ja osattiin laskea, että kaikki suomalaiset perheet mahtuisivat asumaan kehä kolmosen sisäpuolella…. omakotitalossa. siis jos vaan kaavoittava osapuoli sen meille sallisi. Se siitä rakennusmaan puutteesta.

Vastaa