Huimilla kierroksilla käyvä asuntobuumi on nyt kuumimmillaan

Tietoa kirjoittajasta Mikko Kortelainen
Toimittaja, mikko.kortelainen@sanoma.com, Twitter: @toimittaja1
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Myytävien uusien asuntojen aloitus- ja myyntibuumi näytti saavuttaneen huippunsa jo viime keväänä, mutta siitä vauhti on vain kiihtynyt. Sijoittajien vetäytymisestä ei ole tietoakaan, mistä kiitos kuulunee hallituksen anteliaille asumistukipäätöksille.

Rakennuslehden markkinakatsauksen mukaan asuinkerrostaloja nousee eri puolille Suomea. Kannattaakin lopettaa puheet siitä, että asuntoja rakennetaan vain kasvukeskuksiin.

Asuntoaloitusten huipputaso näyttää kuitenkin olevan jo käsillä. Vaikka asuntoja on myyty ennätysmäärä, rakentajat ovat lisänneet asuntoaloituksiaan vielä enemmän. Volyymin kasvattamiseen nykyisestä ei ole tarvetta.

Silti on todennäköistä, että tämän vuoden asuntoaloitusten kokonaismäärä yllättää suuruudellaan taas kerran viime aikojen ennustajat.

Asuntokoot ovat kutistuneet koirankoppiluokkaan sijoittajien vaatimuksesta. Perheillä on ollut vaikeuksia ostaa kelvollista uutta kerrostaloasuntoa. Onneksi järki voittaa, ja tarjolla on aikaisempaa enemmän normaalin kokoisia asuntoja.

Rakentajien riskitasot ovat pysyneet matalalla, vaikka yrityksillä on aikaisempaa enemmän rakenteilla olevia myymättömiä asuntoja. Asuntobuumin aiheuttama pudotuspeli käydäänkin vuokra-asuntojen omistajien kesken.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Huimilla kierroksilla käyvä asuntobuumi on nyt kuumimmillaan”

Vastaa