Kokeile kuukausi maksutta

Hyviä vai huonoja uutisia?

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Suomessa vietettiin viime viikolla Uutisten viikkoa. Koulujen ja uutismedian yhteisen viikon tavoitteena on antaa etenkin lapsille ja nuorille työkaluja kriittiseen medialukutaitoon, oman media-arjen peilaamiseen sekä aktiiviseen osallistumiseen ja vaikuttamiseen. Uutisten viikon iskulause oli tänä vuonna ”Ymmärrä tulevaisuuttasi”.

Uutisten viikon anti on siis suunnattu lapsille ja nuorille, mutta mielenkiintoista on pohtia, millaisia uutisia rakennusalalla juuri tällä hetkellä kerrotaan. Se ehkä auttaa myös ymmärtämään lähitulevaisuutta.

Kovin riemullisia uutisia kiinteistö- ja rakennusalalta ei nyt kuulu. Pelkkää alhoa ei kuitenkaan ole näköpiirissä. Näkymiä voi peilata vaikkapa viime vuoden tuloksensa jo julkistaneiden yritysten kommenteista.

Rakennusliike Hartelan toimitusjohtaja Juha Korkiamäki luonnehti tulosjulkaisun yhteydessä, että rakennusalalla on nyt poikkeuksellisia epävarmuuksia, kuten sodan pitkittyminen, korkotaso ja kustannukset sekä avoimena oleva palkkaratkaisu. Hän kuitenkin totesi Hartelan suhtautuvan alkaneeseen vuoteen luottavaisesti. Rs-asuntohankkeiden käynnistäminen alkuvuonna on hankalaa, mutta ”on siellä eloa nytkin”, Korkiamäki sanoi.

Ongelmiensa kanssa pitkään paininut Lehto puolestaan antoi tulosvaroituksen ja kertoi roimasti tappiollisesta tuloksesta ja tavoitteestaan järjestellä liiketoimintaansa ja omistustaan uusiksi.

Infrarakentaja Kreate kertoi viime vuoden päätyneen liikevaihdossa ennätykseen, ja hyvä tilauskanta ja erikoistuminen kannattelee myös tänä vuonna.

Rakennusalan toimintaympäristö on siis muuttunut hetkessä enemmän kuin moneen vuoteen. Se on iskenyt lujaa erityisesti asuntorakentamiseen, mutta epävarmuutta on kaikilla rakentamisen osa-alueilla. Kuten tuoreet tulosuutiset kertovat, yritykset ja toimialat ovat kuitenkin erilaisissa tilanteissa – uutisten taakse kätkeytyy monenlaisia erillistarinoita.

Mitä pidemmälle kevättä eletään, sitä enemmän rakennusalankin alla voi olla kovaa maata: energianhinta laskee, inflaatio- ja korkotasot asettuvat jollekin tasolle ja kuluttajien ja yritysten luottamus kohenee. Hyvien ja huonojen uutisten keskellä kyse on nyt siitä, miten eri toimijat pystyvät niihin mukautumaan.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Hyviä vai huonoja uutisia?”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Tapio Kivistöhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/tapio-kivisto/