Johda tiedolla, älä tuurilla

Tietoa kirjoittajasta Vesa Hakola
Ramboll Finland oy:n Kiinteistöt ja rakentaminen -toimialan kehitysjohtaja
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Yhdeksänkymmentä prosenttia kaikesta tiedosta on tuotettu viimeisen kahden vuoden aikana, ja sitä syntyy kiihtyvällä vauhdilla lisää. Iso osa informaatiosta on hajallaan, eikä sitä analysoida, jalosteta ja käytetä hyödyksi parhaalla mahdollisella tavalla.

Hajallaan oleva tieto aiheuttaa monia haasteita rakennushankkeissa. Hankkeissa kullanarvoinen tieto on usein ihmisten korvien välissä eli osaaminen on yksilöissä eikä organisaatioissa.

Projektin ja rakennuksen käytön välillä on kuilu, josta informaatio ei siirry optimaalisella tavalla ylläpitoon. Uuden kiinteistön käyttöönotossa voi mennä 1–2 vuotta ennen kuin automaatio toimii halutulla tavalla.

Tieto on aineetonta, dynaamista ja kompleksista, ja siihen liittyvät ilmiöt ovat monimutkaisia ja abstrakteja. Tämän takia tietoresursseja on vaikea johtaa.

Toisaalta tieto ja osaaminen aineettomina tuotannontekijöinä ovat yrityksen harvoja, aidon kilpailuedun tuovia tekijöitä tulevaisuudessa. Niitä on vaikea kopioida, ja niiden avulla voidaan luoda asiakkaalle arvoa tuotteiden tai palveluiden muodossa.

Tietojohtamisen keskeisimmät haasteet ovat tietoon pohjautuvan arvonluontilogiikan ymmärtäminen ja tiedon hallitseminen. Mitä tietoa ylipäätään tarvitaan, ja kuinka tuotettua tietoa voidaan hyödyntää älykkäästi luoden sillä lisäarvoa asiakkaalle?

Elinkaaren tietojohtaminen on rakennusalan digimurroksen ytimessä. Boston Consulting Groupin mukaan digitalisaatio tuo 15–20 prosentin säästöt rakennuksen elinkaaren kustannuksista. Digitalisaation ja tiedolla johtamisen potentiaali on siis iso – samaten kuin muutos toimialalle.

Tulevaisuudessa tiedon määrä tulee kasvamaan räjähdysmäisesti esineiden internetin myötä. Tänä päivänä internetiin yhdistettyjä laitteita on noin neljä miljardia. Ennusteiden mukaan vuonna 2020 laitteita on jopa 50 miljardia.

Erilaisten anturoiden fyysinen koko tulee pienenemään, mutta samalla toiminnallisuudet monipuolistuvat ja hinnat alenevat. Tämä mahdollistaa sen, että tulevaisuudessa kiinteistön eri rakennusosat ja laitteet keskustelevat netin välityksellä keskenään ja käyttäjien kanssa. Kiinteistöjen näkökulmasta tämä tarjoaa suunnattomia mahdollisuuksia.

Kiinteistön elinkaaren aikana syntyy valtava määrä tietoa. Merkittävää osaa kiinteistön elinkaaren aikana tuotetusta informaatiosta voitaisiin käyttää esimerkiksi referenssidatana tai lähtötietona elinkaaren eri vaiheissa.

Yhdistämällä osaamiseen olemassa olevaa tietoa ja rikastamalla sitä avoimista tietolähteistä saatavalla informaatiolla voidaan kiinteistöä käyttää ja ylläpitää optimaalisesti.

Tiedon avulla voidaan simuloida koko elinkaarta ja optimoida esimerkiksi erilaisten korjausstrategioiden kustannuksia sekä energiatehokkuutta reaaliaikaiseen olosuhdeseurantaan perustuen.

Luotettavan ja oikean tiedon avulla voidaan varmistaa kiinteistön optimaalinen toiminnallisuus niin omistajan kuin käyttäjänkin näkökulmasta.

Moderni tietotekniikka ja digitalisaatio mahdollistavat murroksen rakennusteollisuudessa, ja tietojohtamisen avulla tästä uudesta toimintaympäristöstä voidaan saada irti maksimaalinen hyöty.

Tietojohtamisella on merkittäviä vaikutuksia myös yhteiskunnallisesti, sillä se auttaa jäsentämään ja jalostamaan tietoa viisaasti ja vastuullisesti hyvinvointimme ja elinympäristömme parantamiseksi.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Johda tiedolla, älä tuurilla”

  1. Kuulostaa kovin siltä, että hyvästä teoriasta huolimatta käytännössä tuollaisen tietomäärän käsittely tulee aiheuttamaan omistajalle suunnattomat kustannukset. Ja sehän konsultille passaa.

  2. Rakentamisen aikaisen kiinteistötiedon ja asumisen aikaisen ylläpidon dokumentaation rajan ylitys ei ole enää niin tavattoman kaukana. Siinä missä rakennusprojektin dokumentointi päättyy, niin asukkaan ja huoltoyhtiön dokumentointi voi alkaa. Meidän järjestelmässämme tämä jo onnistuu..

  3. Tieto on aina ollut ajankohtaista. Uusin tieto pohjautuu aina ikivanhaan tietoon. Joten se siitä.
    Käytäntö ratkaisen tiedon merkityksen. Tyhjä säkki on tyhjä vaikka säkki olisi uusi.

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi