Kokeile kuukausi maksutta

Kääntääkö kesä suhdanteen?

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset
Kuuntele juttu

Rakennusala käy kohti lomakautta edelleen epävarmoissa tunnelmissa. Monet toimijat ovat kuvailleet, että parhaillaan ollaan suhdanteen pohjalla: alamäki on tasoittunut, mutta paremmasta ei ole vielä merkkejä.

Suhdannekurimus on kestänyt jo pari vuotta, ja osa yrityksistä on ajautunut konkurssiin töiden puutteessa, mutta kokonaisuutena varsinkin suurimmat yhtiöt ovat hallinneet taantuman kohtuullisen hyvin ainakin tuloslukujen valossa.

Rakennuslehden muutama viikko sitten ilmestynyt Suurimmat-tilinpäätösselvitys kertoi, että 25 suurimmasta suunnittelu- ja konsultointialan yrityksestä 20 pystyi kasvamaan viime vuonnakin. Tulos tipahti miinukselle vain yhdellä kärkiyhtiöistä.

Rakennusliikkeillä vuosi oli ankarampi: top 25:n yhtiöistä liikevaihto putosi edellisvuodesta 12:lla. Varsinkin asuntorakentamiseen keskittyneillä yhtiöillä liikevaihtokuopasta tuli syvä. Liiketulokset jäivät normaaliakin pienemmiksi, mutta tappiolle ajautui vain muutama yhtiö.

Yhtiöt ovat siis sopeutuneet hyvin matalasuhdanteeseen kuluja karsimalla. Tämä on valitettavasti tiennyt karuja aikoja rakennusalan ammattilaisille. Lomautukset ja irtisanomiset ovat tulleet arkipäiväksi monessa yhtiössä.

Kun yritykset ovat joutuneet trimmaamaan toimintaansa, paremmat ajat näkyvät todennäköisesti nopeasti myönteisinä tuloksina. Pieniä merkkejä paremmasta voi jo alkaa nähdä. Euroopan keskuspankin siirtyminen koronlaskujen aikaan antaa todennäköisesti pientä virtaa asuntokauppaan, ja muutamia gryndialoituksiakin on jo pitkästä aikaa nähty. Monen talousennustajan mielestä suhdanteen pohja on saavutettu ja loppuvuodesta alkaen mennään parempaan suuntaan.

Rakennusalalla tunnelma usein muuttuu kesän aikana – paremmaksi tai synkemmäksi. Viime vuonna lomien jälkeen ilmeet kääntyivät vielä kevättäkin synkemmiksi. Nyt varmasti koko ala odottaa, että tänä kesänä kävisi toisin päin ja esimerkiksi talouden yleiset merkit kertoisivat liikkeestä kohti parempaa. Jos ei vielä ole varsinaisesti syytä kääntää ilmettä hymyn puolelle, toivottavasti ei olla enää suupielet alaspäin.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kääntääkö kesä suhdanteen?”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Tapio Kivistöhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/tapio-kivisto/